Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

De Paşte ne jucăm şi desenăm

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, invită copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani să participe la atelierul de pictură "De Paşte ne jucăm şi desenăm" organizat de colectivul muzeului, în zilele de 15 şi 22 aprilie, între orele 10.30-12.00.
În cadrul acestui proiect copiii vor învăţa să realizeze felicitări şi să decoreze ouă de Paşte, care vor fi oferite în dar celor dragi.
 
Costul de participare este de 10 lei/copil, iar înscrierile se fac în limita a 20 locuri la telefon: 0244 80 861 sau 0731 855 678.
Coordonator proiect muzeograf Daniela Moraru
   
   

Vernisaj expoziţie

Marţi, 5 aprilie 2016, a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei "Prahova culturală - România 100". Evenimentul a avut loc la centrul de afaceri multifuncţional "Lumina Verde" Ploieşti.
Principalii expozanţi:  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,  Muzeul Judeţean de Artă Prahova,  Centrul Judeţean de Cultură Prahova, Biblioteca Judeţeană "Nicolae Iorga" Ploieşti, Muzeul de Biologie Prahova, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti,  Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Expoziţa va fi deschisă în perioada 5 – 10 aprilie 2016, între orele 10:00 – 17:00.

   
   
   
   
   

EXPOZIŢIA LUNII

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită vineri, 1 aprilie 2016, ora 11.00, la vernisajul expoziției lunii aprilie „Ploieștiul de altădată, sursă de inspirație în arta plastică”. Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii talentați ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova prin această expoziție pune în valoare din bogatul său patrimoniu o mică parte din colecția de Cărți Poștale Vechi. În expoziție se vor regăsi, alături de Cărțile Poștale cu imagini din Ploieştiul secolului XX, reproduceri în diferite tehnici (grafică, acuarelă, ceramică și gravură) a clădirilor și monumentelor din Ploieștiul de altădată, realizate de tinerii artiști. Tema expoziției a pornit de la proiectul educativ „Ploieștiul de altădată”, proiect inițiat ca o călătorie în timp prin intermediul Cărților Poștale.
Expoziția este deschisă publicului larg în luna aprilie, lună în care o săptămână este dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Prin acest proiect expozițional încercăm să evidențiem cum o activitate extrașcolară poate fi transformată într-o minune plină de culoare și rafinament ce poate fi admirată de publicul vizitator.
Implicarea elevilor în constituirea unei expoziții temporare a fost posibilă datorită parteneriatelor educaționale încheiate între Muzeu și școli.
Muzeograf,
Monica Cîrstea
   

Poezia nichitiană în opera compozitorilor români

Miercuri, 30 martie 2016, ora 15.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în cadrul programului ediției a XXVIII-a a Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, realizează o importantă manifestare sugestiv intitulată Poezia nichitiană în opera compozitorilor români- studiu prezentat de prof. dr. Al.I.Bădulescu.

  

 

Programul cuprinde și un interesant Recital vocal-instrumental, la care își dau concursul: prof. Nelu Stan, epigramistul Constantin Tudorache, soliștii: Cosmin Stoica (vioară) și Sabin Verboschi (violoncel) de la Filarmonica „Paul Constantinescu”, prof. Alexandra Toma (violoncel) și Bogdan Drăgănescu (pian) de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” - Ploiești, mezzosoprana Cristina Trandafir ș.a.
În ultima parte a programului, publicul va audia din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii române, lucrări corale pe versuri de Nichita Stănescu semnate de compozitorul Zaharia Popescu și cinci poeme recitate de Nichita Stănescu în dialog cu scriitorul Constantin Crișan și chitaristul Augustin Frățilă.

 

Conservator, 
Mihaela Ștefănescu

  

   

MATINEU MUZEAL

Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere”, din Parcul ”Constantin Stere” Bucov, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează luni, 28 martie 2016, ora 10.00, matineul muzeal ”Basarabia – anotimpul unirii”
Manifestarea este organizată cu prilejul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment de o importanță majoră pentru poporul român.

Programul va cuprinde:
Ora 10,00 Parcul ”Constantin Stere” Bucov
Depuneri de flori la statuile de pe Aleea Scriitorilor 
Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere” Bucov
Matineu muzeal:
Depunere de flori la statuia lui Constantin Stere din curtea muzeului
Prelegeri susținute de Adam Daniel - președintele Ligii Studenților Basarabeni din Ploiești, prof. Mihaela Brăslașu, prof. Polin Zorilă
Moment artistic susținut de grupul folcloric ”Mugur de fluier” de la Școala Gimnazială ”Constantin Stere” Bucov – structura Chițorani
Vizionarea filmului documentar ”Moldova lui Stere”
Expoziție de desene cu tema ”Constantin Stere și Basarabia”
Vor participa oficialități locale, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Constantin Stere” Bucov.
   

Pagina 10 din 37