Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

RECITAL EXTRAORDINAR DE PIAN - OANA RĂDULESCU VELCOVICI

Muzeul Memorial Paul Constantinescu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează luni, 9 ianuarie 2017, ora 17.00, la sediul său din Ploiești, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, recitalul extraordinar de pian susținut de solista concertistă Oana Rădulescu Velcovici - conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București.

Programul cuprinde opusuri de referință din literatura pianistică universală, semnate de nemuritorii compozitori: J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, M. Ravel și Fr. Chopin.

   

URARE

   

IN MEMORIAM PAUL CONSTANTINESCU

Marți, 20 decembrie 2016, ora 10.00, Muzeul Memorial Paul Constantinescu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Filarmonica Paul Constantinescu” Ploiești și Cenaclul Muzical   ce  poartă numele acestui muzician de geniu, organizează o manifestare omagială.
 
 
După slujba de pomenire, oficiată de preoții Ștefan Mușat și Gheorghe Dițu, despre viața și opera ilustrului compozitor, profesor, dirijor și muzicolog Paul Constantinescu, vor rosti alocuțiuni: prof. Al. I Bădulescu, prof. N. Dumitrescu și prof. Cristina Ionescu - secretar muzical al Filarmonicii Paul Constantinescu” Ploiești; prof. Nelu Stan va recita versuri din creația poetică a muzicianului. Vor fi audiate fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun Nașterea Domnului” - de la a cărui primă audiție absolută se împlinesc 69 de ani, miercuri, 21 decembrie a.c.
Manifestarea se va încheia cu depunere de flori la bustul muzicianului - opera sculptorului Dumitru George.
   

MATINEU MUZEAL

Muzeul ”Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg, nr.868, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează marți, 13 decembrie 2016, ora 11.00, matineul muzeal ”Omagiu lui Nichita, poetul necuvintelor, îngerul blond, pata de sânge care vorbește”.

Activitatea este inclusă în parteneriatul educațional încheiat între Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Liceul Teoretic din comuna Filipeștii de Pădure.
Invitați speciali vor fi prof. dr. Christian Crăciun – critic literar, eminescolog și Serghe Bucur – scriitor, iar Cenaclul ”Trimbulinzii” din comuna Filipeștii de Pădure, elevi de la Liceul Teoretic din comuna Filipeștii de Pădure și elevi de la Colegiul Național ”Nichita Stănescu” din Ploiești vor susține un program artistic cu momente de poezie, dans și muzică.

   

MEDALION OMAGIAL

Muzeul Memorial ,,Nichita Stãnescu”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Casa de Culturã ,,I. L. Caragiale” Ploiești, organizeazã în data de 13 decembrie 2016, ora 12.00, la sediul sãu din Ploiești, str. Nichita Stãnescu nr. 1, medalionul omagial ,,Sã ne amintim de Nichita...” .


Programul dedicat poetului naţional cuprinde momente lirice, muzicale și tradiţionale susţinete de: trupa de teatru ,,Atitudini” a Casei de Culturã ,,I. L. Caragiale” Ploiești, grupul vocal ,,Mugurii” sub îndrumarea învãţãtor - Marcela Enache, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Nichita Stãnescu” din Ceptura sub coordonarea profesorilor Roxana Pârvãnoiu și Mihai Ioniţã. Cu acest prilej va fi lansat ultimul numãr al revistei ,,Atitudini”, coordonator profesor Gelu Ionescu.
Muzeul Memorial ,,Nichita Stãnescu”, invitã iubitorii poeziei și ai culturii naţionale și universale sã intre în tainele creaţiei nichitiene și sã descopere universul necuvintelor celui care pe data de 13 decembrie 1983 a pãrãsit aceastã lume.

   

EXPOZIŢIA LUNII

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheoogie Prahova vă invită la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, luni, 5 decembrie 2016, ora 11.00 să participaţi la vernisajul expoziţiei lunii decembrie „Jertfe prahovene”, eveniment înscris în programul „România 100”.


Jertfele nemului românesc în Războiul de Independenţă (1877-1878), în Războiul de Întregire naţională (1916-1919), conflagraţia celui de-al doilea război mondial (1941-1945), au arătat dorinţa poporului de a-şi păstra graniţele. Armata, de la soldat la general, nu a cedat în faţa agresorilor săi şi pe câmpurile de luptă şi-a dat obolul prin sângele său.
„Nu vărsaţi lacrimi pe mormintele eroilor, ci mai curând slăviţi-i în cântece aşa ca faima numelui lor să rămână un ecou prin legenda veacurilor” spunea Regina Maria. Românii şi-au slăvit eroii prin monumentele pe care le-au înălţat, prin medaliile conferite, prin cântece şi poeme.
Memoria acestor oameni, care au plătit cu propria viaţă libertatea şi independenţa noastră, se constituie într-un adevărat cult al eroilor neamului românesc.

   

PROGRAM DE SARBATORI

   

MATINEU MUZEAL

Muzeul Memorial Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează marți, 29 noiembrie 2016, ora 11.00, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, matineul muzeal 76 de ani de la moartea savantului Nicolae Iorga”.

Invitați de onoare ai acestui eveniment cultural vor fi prof. univ. dr. Petre Țurlea și prof. univ. dr. Ion Giurcă, care vor prezenta momente importante din viața lui Nicolae Iorga.
Prelegerile se vor desfășura în sala de activități culturale din incinta Muzeului de Artă Religioasă și vor fi urmate de depuneri de flori la busturile istoricului din centrul orașului și din curtea Complexului muzeal ”Nicolae Iorga”.
   

MATINEU MUZEAL

Muzeul ”Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, invită iubitorii de istorie , joi, 24 noiembrie 2016, ora 11.00, la sediul său din Urlați, str. Orzoaia de Sus nr. 12, să participe la matineul muzeal ”Intrarea României în Război – argumente pro și contra”.

Manifestarea inclusă în programul ”România 100”  o va avea ca invitat special pe d-na Georgeta Filitti – istoric.

   

REZULTATELE CONCURSULUI NAȚIONAL DE INTERPRETARE ȘI CREAȚIE MUZICALĂ „PAUL CONSTANTINESCU” EDIȚIA A XXII-A, 18-21 NOIEMBRIE 2016

Continuând - și în acest an - o frumoasă tradiție, în zilele de 18-21 noiembrie 2016 în orașul Ploiești a avut loc cea de-a XXII-a ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, sub egida Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secției sale, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”.
În urma unei atente jurizări, cei mai buni dintre cei buni au fost răsplătiți cu 52 de premii.
Festivitatea de premiere și Gala laureaților a avut loc Duminică, 20 noiembrie ora 11.30 la Filarmonica „Paul Constantinescu” pentru secțiile pian, vioară, violoncel și canto.
 
SECȚIA  PIAN
Premiul I
CĂLIN NICOLE ISABEL, cls.a II-a, L.A. „G.Georgescu” – Tulcea
 
Premiul II
MĂRGEAN THEODORA, cls. a II-a, C.A. „C.Sylva” -Ploiești;
BLÂNDU RUXANDRA MARIA, cls.a IV-a C.N.A. „O.Băncilă”-Iași și
IONIȚĂ FABIOLA IOANA, master anul I UNMB.
 
Premiul III
ROTARU NINA, cls.a V-a, Liceul –internat Republican de Muzică „C.Porumbescu”-Chișinău
 
Mențiune
MIHALACHE NICHOLAS, cls.aIV-a, C.N.M.„G.Enescu”- București;
 PODOLEAN LUCIAN, cls.a X-a și EHSAN MAREAM, cls.a IX-a, Liceul –internat Republican de Muzică „C.Porumbescu”-Chișinău .
 
SECȚIA  CANTO
Marele Premiu -elevi
FIERARU MARIA CRISTINA, cls.a XII-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
NAE FLORIN ALEXANDRU,cls.a X-a,  Colegiul de Artă „Carmen Sylva”- Ploiești
 
Premiul I
MIULESCU IULIA ELIZA,cls.a X -a, Colegiul Național de Arte„Dinu Lipatti”- București
 
Premiul II
NĂSTASE ALINA FLORIANA, cls.a X-a,  Colegiul Național de Muzică „George Enescu” –București
RAICEA MIHAI ALEXANDRU, cls.a XII -a,  Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” –București
 
Premiul III
POȘTEA MARA,cls.a IX -a,  Colegiul Național de Muzică „George Enescu” –București
 
Mențiuni
MIHĂILESCU ANA GABRIELA,cls.a X-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
ȚARĂLUNGĂ MARIA-GABRIELA,cls.a X -a,  Colegiul Național de Muzică „George Enescu” –București
 
Marele Premiu – studenți
ANTONIADOU MARGARITA, master anul II- UNMB
SUCIU ALEXANDRU,anul IV, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”-Cluj
 
Premiul I
BACALU ALICE,Master-anul II, Academia de Muzică „Gh.Dima” - Cluj
PANCA MIHAELA ALEXANDRA, anul IV-UNMB
 
Premiul II
ALEXANDRU CHRISTIAN JONNATHAN, anul III-UNMB
RUJA CRISTIAN MIRCEA, anul III- UNMB
 
Premiul III
PANTAZICĂ ELENA ADRIANA, anul III- UNMB
PETRE ANDREI, anul II –UNMB
 
Premiul UCMR
SUCIU ALEXANDRU,anul IV, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”-Cluj
BACALU ALICE, Master-anul II, Academia de Muzică „Gh.Dima” – Cluj
 
Premiul „M.Jora”
FIERARU MARIA CRISTINA, cls.a XII-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
 
SECȚIA VIOARĂ
 Premiul I
ADVAHOV DUMITRU-CĂTĂLIN, cls.a IV-a, Liceul-internat Republican de Muzică „C.iprian Porumbescu”-Chișinău
AMIHĂLĂCHIOAIE ROBERT,cls.a IV-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău
LUȚĂ ȘTEFAN-GABRIEL,cls.a V-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
POSTOLACHE MARIA,cls.a VII-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
 
Premiul II
BUNEA IOANA,cls.a IV-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
MANOLE MIRUNA,cls.a II-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
OBOROC ZLATA,cls.a IV-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
DRUȚAC DOMINIC-LUCIAN,cls.a V-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău
HARTAC GABRIELA –RALUCA,cls.a VI-a, Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti” – București
ȚANEA ALIN- CONSTANTIN,cls.a VII-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
MALCOCI ANTONIE,cls.aVIII-a,Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
CUCOȘ CRISTIAN,cls.a IX-a,Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
COMAN VICTORIA,cls.a X-a Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
DRĂGOI BEATRICE CĂTĂLINA,cls.a X-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești
REUȚ MIHAIL CIPRIAN,anul II- UNMB
 
 
 
 
 
 
Premiul III
FERNANDEZ SAMODAIEV RAFAELA,cls.a II-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” – București
RAICU ANA,cls.a IV-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”- Ploiești
RUȘANU DRAGOȘ-MARIAN,cls.a V-a, Colegiul Național  de Arte „Dinu Lipatti”,București
SMĂRĂNDESCU SOFIA, cls.a VI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” – București
ALEXE LEONARD,cls.a VII-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu” – București
APRODU ȘTEFAN,cls.a VII-a, Colegiul Național  de Arte „Dinu Lipatti”,București
CORBU ȘERBAN,cls.a VIII-a, Colegiul Național  de Arte „Dinu Lipatti”,București
IACOB HELENA,cls.a X-a, Colegiul Național  de Arte „Dinu Lipatti”,București
 
 
Mențiuni
FLORESCU DAMIAN RADU,cls.a VII-a, Colegiul Național  de Arte „Dinu Lipatti”,București
PASAT ANASTASIA,cls.a X-a Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
 
Premiul Ziarului „Ploiești”
AMIHĂLĂCHIOAIE ROBERT,cls.a IV-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău
LUȚĂ ȘTEFAN-GABRIEL,cls.a V-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
 
Premiul  „Mihail Jora”
ȚANEA ALIN- CONSTANTIN,cls.a VII-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” – București
 
 
SECȚIA  VIOLONCEL
Marele Premiu
GHERGHU MARIA IZABELA, cls.a XII-a, Colegiul Național de Arte „D.Lipatti”-București
 
Premiul I
IORDACHI ȘTEFAN,cls.a II-a, Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”- București
BIȘOC ANDREI, cls.a VIII-a, Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă”- Iași
SEKACI JAN, cls.a IX-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”- București
TOTAN ALEXANDRU, master -Anul II ,U.N.M.B
 
Premiul I ex-aequo
BLÂNDU SOFIA – IOANA, cls.a VII-a, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă ”-Iași
LAZĂR OTILIA –MARIA, cls.a VII-a, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă ”-Iași
MOVILEANU IOANA, cls.a VII-a, Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”- București
 
Premiul II
SUCIU PAUL, cls.a V-a, Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”- București
MINCU MARTA, cls.a VI-a, Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”- București
SIMION VALENTIN DIMITRIE, cls.a IX-a, Colegiul Național de Muzică „G.Enescu” – București
JOUBERT THIBAULT, anul IV ,U.N.M.B
 
Premiul „M.Jora”
GHERGHU MARIA IZABELA, cls.a XII-a, Colegiul Național de Arte „D.Lipatti”-București
 
 
   

Pagina 10 din 43