Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul "Crama 1777" din Valea Călugărească, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită vineri, 8 decembrie 2017, ora 11.00, la sediul său din Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A la vernisajul expoziţiei "Ilustraţii din cuvinte - expoziţie de caligrafie", ediţia a II-a. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Colegiului Naţional "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti.

Această expoziţie prezintă lucrările elevilor din cadrul proiectului educaţional "Caligrafia - arta scrisului", prin care se readuce în atenţia publicului larg arta de a scrie frumos de mână, într-un secol XXI în care această artă a fost înlocuită cu noi tehnologii informaţionale.

Vă aşteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf
   

SERATĂ MUZEALĂ

Miercuri, 06 decembrie 2017, la orele 16.30, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează serata muzeală „Sfântul Nicolae în spiritualitatea românească. Amintiri despre Nicolae Simache. Concert de colinde”.

La această acţiune participă profesor Mihaela Papuc și prof.univ.dr. Silviu Costache, care vor susține temele seratei, respectiv semnificația zilei de Sfântul Nicolae și evocarea personalității profesorului Nicolae Simache, patronul spiritual al Muzeului Ceasului.
Serata se va încheia cu un concert de colinde susținut de grupul vocal „Artist” coordonat de profesor Roxana Furtună.
Acțiunea se va desfășura la sediul Muzeului Ceasului din str. Nicolae Simache nr.1 Ploieşti.

Șef birou Muzeul Ceasului Tatiana Ristea

   

PROGRAM DE VIZITARE

În perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2017, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vor avea următorul program de vizitare:
30 noiembrie, 1 decembrie 2017 - Închis
2, 3 decembrie 2017 - Deschis între orele 9.00 - 17.00

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 11.00, să participaţi la vernisajul expoziţiei lunii decembrie Soldatul român în Marele Război. Instantanee grafice”, care va avea loc în holul mare al sediului central din Ploieşti, strada Toma Caragiu, numărul 10, eveniment desfăşurat sub egida Programului Naţional România Centenar”.

Operele expuse nu se limitează numai la imaginile evocatoare obişnuite ale câmpului de luptă din Primul Război Mondial, ci surprind scene mai puţin cunoscute publicului larg, secvenţe din viaţa de prizonierat a militarilor români sau întoarcerea acasă a soldatului rănit, figura emblematică a ororilor războiului. Autorii lor sunt cunoscuţii artişti Nicolae Mantu (1871-1957) şi Ştefan Popescu (1872-1948) împreună cu un talentat desenator anonim, fost prizonier de război. Lucrările fac parte din patrimoniul instituţiei şi sunt expuse în premieră.

Muzeografi Sorin LUNGU şi Doru MAREŞ

   

MEDALION COMEMORATIV

Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizeazã în parteneriat cu Trinitas TV, la sediul sãu din Vãlenii de Munte str. George Enescu nr. 1, în data de 27 noiembrie 2017, ora 11.00, Medalionul Comemorativ ,,Nicolae Iorga -reper al istorie și culturii românești”, prilejuit de împlinirea a 77 de ani de la moartea cãrturarului român.

Ȋn cadrul acestei activitãți se vor rememora principalele momente din viața și activitatea marelui savant, grație invitaților de onoare: prof.univ.dr. Georgeta Filitti, prof.dr. Alex Stoenescu și prof. Ion Bocioacã. Astfel, se va omagia personalitatea savantului și omului Nicolae Iorga; rolul acestuia în educația de masã prin așezãmintele culturale în țarã și strãinãtate; excepționala și neobosita activitate de cercetare a arhivelor istorice și de tipãrire a nenumãratelor studii și lucrãri de istorie naționalã și universalã, fapte care l-au consacrat ca un veritabil ambasador al culturii românești peste hotare.
Un moment important este lansarea cu acest prilej a proiectului „Case Memoriale”, realizat de Trinitas TV, prin care se dorește readucerea în atenția publicului a unor obiective de patrimoniu național și a importanței lor simbolice. Primul film al seriei de documentare aduce în prim-plan Muzeul Memorial de la Vălenii de Munte precum și personalitatea marelui istoric român, Nicolae Iorga.
Evenimentul se va încheia cu depuneri de flori la statuia savantului din centrul orașului și la bustul acestuia din incinta muzeului.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 24 noiembrie 2017, ora 1100, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Reforma (1517-2017). Mărturii bibliofile”,  eveniment cuprins în proiectul cultural-educativ „Momente de răscruce ale istoriei”.

Tributară ideii conform căreia „Reforma este fiica tiparului”, expoziţia prezintă ediţii de epocă ale Bibliei traduse de Martin Luther şi Urlich Zwingli, principalii corifei ai acestui eveniment fundamental şi complex care a influenţat evoluţia laică şi religioasă a Europei spre modernitate.

   

MATINEU MUZEAL

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează joi, 23 noiembrie 2017, ora 11.00, sub egida programului naţional „România Centenar” în sala Auditorium a sediului central din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, matineul muzeal Ion I.C. Brătianu. Nouă decenii de la dispariţie”.

Evenimentul va debuta cu evocarea operei marelui om politic, urmată de audierea conferinţei Despre cultura naţională extrasă de pe un disc de epocă aflat în patrimoniul instituţiei şi de prezentarea mărturiei contemporanului avizat Constantin Argetoianu despre locul ocupat de Ion I.C. Brătianu în memoria naţiunii române.
Muzeograf Doru Mareş

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Expoziţia temporară "Podoabe străvechi", proiect iniţiat de Muzeul Judeţean Buzău, reuneşte, în virtutea tradiţionalei colaborări ştiinţifice şi valorificatoare, obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu şi începutul epocii bronzului, selectate din cele mai importante descoperiri arheologice ale instituţiilor colaboratoare în proiect - Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simionj" Tulcea, Muzeul Judeţean Teleorman, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa - Olteniţa, Muzeul Brăilei "Carol I", Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe.


Printre obiectele etalate - brăţări şi coliere din scoică; pandantive din lut, colţi de mistreţ; plăci de centură; ace de podoabă - se remarcă piesele Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova: inele de buclă din argint; colan şi brăţară din cupru; şiraguri din scoică sau canini de mamifere; pandantiv tip ochelari, descoperite în tumulii cercetaţi la Ploieşti Triaj şi Ariceştii Rahtivani.
Inaugurată în noiembrie 2017 la Muzeul Judeţean Buzău, expoziţia itinerantă va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în primăvara anului 2018.
   

Masă rotundă

Sub egida programului „România Centenar”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, în sala Auditorium masa rotundă cu tema „România în 1917: de la victorie la armistiţiu”.

Invitaţii, prof. univ. dr. Gheorghe Calcan, prof. Emilia Luchian, muzeografii Doru Mareş şi Claudiu Robe, vor vorbi despre evenimentele anului 1917 şi consecinţele acestora în plan intern şi internaţional. Victoriile din luptele de la Mărăşti – Mărăşeşti - Oituz, lovitura de stat bolşevică, armistiţiu de la Focşani sunt câteva din momentele istorice care vor fi dezbătute de către istoricii invitaţi.
Birou istorie,
Amalia Nicoară

   

SERATĂ MUZEALĂ

Muzeul ,,Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 17.00, în colaborare cu Liceul „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi, serata muzeală ,,Tradiţii româneşti”.

Activitatea culturală, ajunsă la a IV-a ediţie, reuneşte într-un amplu proiect educativ talentaţi elevi din Urlaţi, Comarnic şi Ploieşti care vor prezenta obiceiuri populare româneşti de Sfântul Andrei şi vor încânta publicul cu legende şi balade populare şi culte.

   

Pagina 5 din 46