Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

ANUNŢ

   

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vă invită la sărbătoarea Zilei Naţionale a României -1 Decembrie 2021, începând cu ora 10.00, prin participarea la următoarele evenimente desfăşurate în mediul virtual, pe paginile de facebook ale secţiilor muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro şi pe www.instagram.com/muzeul.de.istorie.ploiesti/:Secţii muzeale în Ploieşti:
• Muzeul de Istorie şi Arheologie
Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 514 437
„Contribuţia Reginei Maria la înfăptuirea Marii Uniri”

• Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”
Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2, tel. 0244 529 439
„Simboluri tradiţionale de 1 Decembrie”

• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”
Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr. 1, tel. 0344 100 768
„Eu nu mă spăl de poporul meu”

Secţii muzeale în judeţ:

• Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
„România la ceas de sărbătoare”

• Muzeul „Casa Domnească”
comuna Brebu, tel. 0244 357 731
„Regina Maria şi Marea Unire de la 1918”

• Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”
Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
„Constantin Stere, simbol al unităţii naţionale”

• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”
Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
„103 ani de la Marea Unire”

• Muzeul „Foişorul Bellu”
Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, tel. 0244 271 721
„Miracolul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”
comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
„Eterna Unire”

La mulţi ani România!
   

MEDALION COMEMORATIV

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 3, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează sâmbătă, 27 noiembrie 2021, Medalionul comemorativ „Nicolae Iorga – 81 de ani de la asasinarea savantului”.
În program:
• Expoziţia „Nicolae Iorga şi personalităţile vremii”, deschisă publicului începând de sâmbătă, 27 noiembrie 2021, ora 10.00;
• Depuneri de flori la troiţa de la Strejnicu, ridicată în memoria istoricului.


   

ANUNȚ Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, ediția a XXVI-a

Concursul se va desfășura exclusiv online!

 

Înregistrările video se pot trimite la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza până la data de 25 noiembrie 2021.

   

Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”, ediţia XXI

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în mediul virtual, joi, 4 noiembrie 2021, începând cu ora 11.00, cea de a XXI-a ediție a Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”, dedicat împlinirii a 116 ani de la naşterea patronului spiritual al muzeului – prof. Nicolae Simache.Simpozionul Național „Timpul și Omul” constituie o prestigioasă manifestare științifică, unică la nivel național, care abordează o tematică referitoare la etapele importante ale orologeriei universale, cunoașterea exhaustivă a patrimoniului de orologerie veche din țara noastră, importanța restaurării și conservării ceasurilor, dar și complexitatea definirii Timpului ca noțiune fundamentală a existenței umane.
Prima ediție a Simpozionului Național „Timpul și Omul” a avut loc în 1991, ca un demers firesc al Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” în contextul în care patrimoniul său unic în țară oferă posibilități generoase de studiu și cercetare pentru specialiști și pasionați de pretutindeni, fiind o sursă aproape inepuizabilă de documentare în ceea ce privește mijloacele de măsurare a timpului ce datează din secolul XVI şi până în secolul XX.
Încă de la prima ediţie, manifestarea a fost onorată de prezența a numeroase personalități ale lumii științifice și culturale românești, care au susținut conferințe și comunicări în consonanță cu tematica acțiunii. Regretatul matematician acad. Solomon Marcus, regretatul prozator și publicist Ioan Grigorescu, criticul și istoricul literar prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu, prof. dr. Sebastian Ștefănucă, ceasornicarul Caludiu Burlan - Fellow of BHI, dr. ing. Marton Lászlo, dr. Mioara Ioniță, prof. univ. dr. gl. (r) Florin Zăgănescu, prof. univ. dr. Silviu Costache, dr. Ronald Hochhauser, col. dr. Mircea Tănase, restaurator Ion Cristea, dr. Marius Rădulescu, dr. ing. Monica Nănescu – sunt doar câțiva dintre cei care au participat de-a lungul celor douăzeci de ediţii ale Simpozionului Național „Timpul și Omul”.
   

ANUNŢ IMPORTANT!

   

ZIUA ARMATEI ROMÂNE

Cu prilejul Zilei Armatei Române, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova şi secţiile sale, vă invită luni, 25 octombrie 2021, să participaţi la următoarele evenimente dedicate omagierii ostașilor români pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, şi-au îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinind nobila misiune de apărare a unităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale.Muzeul „Casa Domnească” Brebu
• Evocare: „Glorie eternă ostașilor români” - online

♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg
• „Tradiția războinică în istoria românilor” - online
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită, din 25 octombrie 2021, ora 11.00, să vizitaţi expoziţia temporară „Regele Mihai I – 100 de ani de la naştere”.
Expoziţia, prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I, valorifică patrimoniul muzeului printr-o serie de fotografii tip carte poştală, mărci poştale, mărturie botez şi medalii.
Scopul expoziţiei este de a ne aminti de cel care a fost ultimul rege al României ce a avut un important rol în istoria contemporană a ţării noastre şi a Europei.

Vă aşteptăm cu drag!
muzeograf Monica Cîrstea


   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, expoziția temporară „NICOLAE IORGA ŞI FAMILIA REGALĂ”, prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei Române şi împlinirii a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României.
Expoziția, deschisă publicului începând de luni, 25 octombrie 2021, ora 11.00, aduce în atenția publicului fotografii inedite, cărţi originale dedicate familiei regale, medalii şi decoraţii din patrimoniul instituţiei.


   

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale vă invită marţi, 5 octombrie 2021, să participaţi la următoarele manifestări culturale dedicate Zilei Mondiale a Educaţie, inaugurată în anul 1994 de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii.În Ploieşti:

•Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
Ora 10.30- Matineu muzeal: - „Primii paşi în istorie”
- participă elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ploieşti

•Muzeul „Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea“
str. Democrației, nr. 2, tel. 0244 529 439
Ora 11.00 - Matineu muzeal: „Muzeul şi Şcoala, repere în educaţia elevilor“
- participă elevi de la Şcoala Gimnazială Drăgăneşti-Prahova,
- coordonator: prof. Elena Voiculescu

•Muzeul „Ion Luca Caragiale”
str. Kutuzov, nr. 1, tel. 0244 525 394
„Un personaj memorabil: Mariu Chicoş-Rostogan“
- online

În județ:

•Muzeul Memorial „Nicolae Iorga“ Vălenii de Munte
Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
Ora 11.00 – Expoziţie temporară:
„Ceramică transilvăneană - categoria Tezaur din patrimoniul muzeului“

•Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg
com. Filipeștii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
„Rolul muzeului în educaţie”
- online

•Muzeul „Casa Domnească” Brebu
comuna Brebu, jud. Prahova, tel. 0244 357 731
„Dascăl pentru o zi”
- online

•Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni
str. T. Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
„Educaţia, premisă a progresului”
- online
   

Pagina 5 din 105