Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

MEDALION ANIVERSAR - “Paul Constantinescu,108 ani de la naștere”

Vineri, 30 iunie 2017, se împlinesc 108 ani de când a văzut lumina zilei strălucitul muzician Paul Constantinescu-compozitor, profesor universitar, dirijor și muzicolog, maestru emerit al artei, membru corespondent al Academiei Române.

Cu acest prilej, începând cu ora 10.00, în fața bustului monumental dedicat compozitorului, bust aflat în curtea Muzeului Memorial “Paul Constantinescu”-secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vor fi depuse flori din partea instituțiilor ce-i poartă numele.
Viața și opera muzicianului vor fi evocate de prof.dr. Al.I.Bădulescu-muzicolog, membru UCMR, iar prof. Nelu Stan va recita din creația poetică a compozitorului.

Conservator,
Mihaela Ștefănescu

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ BUDUREASCA

Marți, 27 iunie 2017, ora 12.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni și identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze și pe trecutul său. În ceea ce privește oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor, care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală și au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte, avem comunitatea locală- oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
La crearea unei identități bine definite contribuie deopotrivă locurile cât și oamenii. Identitatea este o problemă de interdependență între acești doi factori. O identitate se construiește greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conștientizată și promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autoritățile locale alături de comunitatea cercetătorilor pentru a proteja și promova monumentele istorice, care constituie o bogăție a acestor locuri.
Programul începe la ora 12.00 și se deschide cu comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959, urmată de o masă rotundă cu tema “Rolul cercetărilor arheologice din Valea Budureasca în cunoașterea trecutului.” Cu acest prilej, se va vizita expoziția de sit “Arheologia Văii Budureasca” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca.

dr. Bogdan Ciupercă

   

SIMPOZION

Muzeul Memorial “Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită luni, 26 iunie 2017, ora 10.00, la sediul său din Parcul Memorial “Constantin Stere”, comuna Bucov, să participați la manifestarea culturală “Constantin Stere, simbol al unității naționale”, organizată cu prilejul împlinirii a 152 de ani de la nașterea marelui patriot român Constantin Stere. 

 Activitatea va debuta la ora 10.00, cu depuneri de flori la statuile de pe Aleea Scriitorilor și va continua în spațiul primitor al casei memoriale. Programul cuprinde: prelegeri tematice și un moment artistic. Participanții vor aprecia, cu siguranță, piesele care alcătuiesc expoziția temporară “Mihai Viteazul, Domnul Unirii”, care se va vernisa în cadrul evenimentului.

   

MATINEU MUZEAL

De Ziua Universală a Iei, sâmbătă, 24 iunie, ora 11.00, Muzeul “Conacul Pană Filipescu” din Filipeștii de Târg, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la Matineul Muzeal “Ecoul tricolor al portului și datinilor străvechi”, eveniment dedicat deopotrivă și sărbătoririi Zilei Drapelului Național.

Momente artistice de neuitat vor fi susținute, într-un decor de poveste, de interpreți ai Clasei de canto Raluca Ocneanu, de la Palatul Culturii Ploiești- prof.coordonator Liviu Marin, ai Corului Filipești-coordonator Ciprian Miftode, alături de ansamblurile folclorice “Garofița” din Brătășanca- prof. coordonator Constantin Chiru, “Muguri de primăvară” din Cărbunești- prof. coordonator Argentina Duțescu, “Muguri de Breaza”- prof. coordonator Maricica Gîță.

   

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

 La Solstițiul de vară, de Ziua Soarelui și a Sânzienelor, pentru a avea parte de dragoste și a vă bucura de frumusețea și puterea vindecătoare a florilor, sunteți așteptați pe Prispa Muzeului “Crama 1777” din Valea Călugărească, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la Serata muzeală “Cununa soarelui, cicoarea cerului”, sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 17.00.

 
Vă vor fi dezvăluite tainele Horei Sânzienelor, Legenda Doamnei Florilor și rostul și puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.
Totodată se va celebra în “haine de gală”, cu cununi de grâu și flori de câmp, Ziua Universală a Iei și dacă nu aveți propria ie sau cămașă populară, Muzeul Crama vă pune la dispoziție, doar pentru fotografii, ii și cămăși populare dintr-o colecție particulară, de excepție.
Muzeograf Emilia Savelovici
   

23 iunie 2017

Trăiește, simte, vibrează românește! Poartă-ți IA cu mândrie și vino să te unești cu noi în hora de Drăgaică!

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită vineri, 23 iunie 2017, ora 11, să sărbătorim împreună Ziua Universală a Iei! Evenimentul va debuta cu o prelegere susținută de muzeograf Ioana Constantin despre importanța și frumusețea Iei românești, urmată de un spectacol de dans și muzică populară “Ce frumoasă ești, IA Prahovei” aflat la a III-a ediție, organizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploiești. Grupul folcloric “Trandafirul prahovean” al Cercului de canto popular, împreună cu Cercul de etnografie și folclor “Rapsodia Prahovei” vă vor oferi momente artistice de neuitat. 

Îmbracă IA sau orice cămașă tradițională românească pentru că, PloIEștiul poartă IE!

   

OMAGIU LUI ION LUCA CARAGIALE

În urmă cu mai bine de un secol, se stingea din viaţă, la Berlin, cel care avea să fie socotit drept cel mai mare dramaturg român. În Ploieștiul copilăriei și adolescenței sale, în orașul pe care Caragiale și l-a adjudecat pe deplin, omagiul e mai mult decât firesc, e un semn de profundă prețuire.
Muzeul “Ion Luca Caragiale”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, spațiu ce păstrează valoroase mărturii ale vremelnicei existențe lumești a marelui dramaturg și a nemuritoarei sale universalități, va marca joi, 22 iunie 2017, la ora 10.00,  la sediul său din Ploiești, Str. Kutuzov, nr.1, împlinirea a 105 ani de la moartea scriitorului.

Evenimentul omagial va debuta cu parada îndrăgitelor personaje caragialiene, întruchipate de elevii Școlii Gimnaziale din Berceni, județul Prahova, ai Școlii Gimnaziale “Nicolae Lahovary” din Trestieni, județul Giurgiu, și ai Școlii Gimnaziale Nr. 188 din București. Îmbrăcați în costume de epocă, tinerii artiști vor porni de la sediul Muzeului “I.L.Caragiale” către bustul scriitorului din apropierea Muzeului Ceasului “Nicolae Simache”, unde personajele vor prinde viață. Spectacolul va fi urmat de recitalul ansamblului vocal “Floricica” al  Clubului “Zonta" - Ploiești, coordonat de înv. Marcela Enache și de depuneri de flori la busturile scriitorului din curtea muzeului și din vecinătatea ”Muzeului Ceasului”.

   

PROGRAME ESTIVALE LA MUZEE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale muzeale din Ploiești și județ oferã copiilor posibilitatea participãrii la ateliere interactive de creație/comunicare și la interesante incursiuni cultural-istorice, în vederea petrecerii instructiv-educative a vacanței de varã 2017, dupã urmãtorul program:
Municipiul Ploiești:
1. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova -Birou Istorie, str.Toma Caragiu, nr. 10
                     ,,Micii artizani”
       -data: 4, 11, 18, 25 iulie 2017
       -ora: 10.00 -12.00
       -coordonator/înscrieri: Amalia Nicoarã, tel. 0244/514 437; 0745 366 219
       -taxã: 10 lei/copil/o participare
                     ,,Jocuri și simboluri” -zilnic teme diferite
       -data: 5, 12, 19, 26 iulie 2017
       -ora: 10.00 -12.00
       -coordonator/înscrieri: Ioana Constantin, tel. 0244/514 437; 0723 168 824
       -taxã: 10 lei/copil/o participare
                     ,,Poveste și dans la muzeu”
       -data: 1, 6, 20, 27 iulie 2017
       -ora: 10.00 -12.00
       -coordonator/înscrieri: Amalia Nicoarã, tel. 0244/514 437; 0745 366 219
       -taxã: 10 lei/copil/o participare
 
2. Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache”, str. Nicolae Simache, nr.1
                  ,,Ceasurile vacanței 2017”  -zilnic teme diferite
          -perioada: 25-28 iulie 2017; 1-4 august 2017
          -ora: 10.00 – 12.00
          -coordonatori/înscrieri: Elena Bãlãceanu, Carmen Banu; tel. 0244/542 861, 0729 464 861;
         -taxã: 10 lei/copil/o participare
 
3. Muzeul ,,Ion Luca Caragiale”, str. Kutuzov, nr. 1
                  ,,Vacanțã acasã la Nenea Iancu” -zilnic teme diferite
         -perioada: 01-31 august 2017, în fiecare zi de miercuri și joi
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonatori/înscrieri: Monica Bostan, Georgiana Lazãr; tel. 0244/525 394
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
4. Muzeul Memorial ,,Nichita Stãnescu”, str. Nichita Stãnescu, nr. 1
                  ,,Copilãrie la Nichita” -zilnic teme diferite
         -perioada: 03-20 iulie 2017, marți- joi
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonator/înscrieri: Carmen Guef; tel. 0344/100 768
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
5. Muzeul Memorial ,,Paul Constantinescu”, str. Nicolae Bãlcescu, nr. 15
                  ,,Ne jucãm și cântam la muzeu” -zilnic teme diferite
         -perioada: 04-28 iulie 2017, marți-vineri
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonator/înscrieri: Mihaela Ștefãnescu; tel. 0244/522 914; 0730 670 654
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
6. Muzeul ,,Casa de Târgoveț din sec. XVIII – XIX”, str. Democrației, nr. 2
                  ,,Artele uitate ale strãmoșilor” -zilnic teme diferite
         -perioada: 20 iulie – 24 august 2017, miercuri și joi
         -ora: 09.00 – 11.00
         -coordonator/înscrieri: Mihaela Ionițã; tel. 0244/529 439; 0730 804 278
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
Ȋn Județ:
1. Complexul Muzeal ,,Nicolae Iorga”, Vãlenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3
                  ,,Ne jucãm și învãțãm la muzeu” -zilnic teme diferite
         -perioada: 15 iulie – 15 august 2017, marți-vineri
         -ora: 11.00 – 13.00
   -coordonator/înscrieri: Caludia Giannotti; tel. 0244/280 861;
         e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
2. Muzeul ,,Conacul Bellu”, Urlați, str. Orzoia de Sus, nr. 12
                  ,,Ce pot face douã mâini dibace” -zilnic teme diferite
         -perioada: 15 iulie – 15 august 2017, în fiecare zi de joi
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonator/înscrieri: Gabi Nicolau; tel. 0244/271 721; 0751 263 813
         -colaborator: Nicoleta-Veronica Tacu, președinte Asociația FOLKORIAMO; Rovigo, Italia
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
3. Muzeul ,,Foișorul Bellu”, Urlați, str. Orzoia de Sus, nr. 12
                   ,,Joc și voie bunã la Foișorul Bellu” -zilnic teme diferite
         -perioada: 03-31 iulie 2017, în fiecare zi de miercuri
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonator/înscrieri: Adina Lungu; tel. 0244/271 721; 0731 158 391
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
4. Muzeul ,,Casa Domneascã”, Brebu
                   ,,Vacanța altfel la muzeu”
         -perioada: 05 iulie – 23 august 2017, în fiecare zi de miercuri
         -ora: 10.00 – 12.00
         -coordonatori/înscrieri: Amalia Ungureanu, Radu Rãzvan; tel. 0244/357 731, 0726 250 507,
               0722 551 258;
               e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
         -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
5. Muzeul Memorial ,,Constantin și Ion Stere” -Bucov, Parcul Bucov
                   ,,Muzeul copiilor” -zilnic teme diferite
         -perioada: 15 iulie – 15 august 2017
          -ora: 10.00 – 12.00
          -coordonatori/înscrieri: Corina Mãrãșescu, Paulina Mãnișor; tel. 0244/344 040; 0751 072 262,
                 0721 609 371; e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ; Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
          -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
6. Muzeul ,,Crama 1777”, Valea Cãlugãreascã, sat Valea Largã, nr. 80
                   ,,Prispa cu Povești” -zilnic teme diferite
          -perioada: 22 iunie – 20 iulie 2017, în fiecare zi de joi
          -ora: 10.00 – 12.00
          -coordonator/înscrieri: Emilia Savelovici; tel. 0244/235 470; 0728 620 353;
                e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
          -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
7. Muzeul Memorial ,,Cezar Petrescu”, Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
                   ,,Lumea animalelor în literatura lui Cezar Petrescu” -zilnic teme diferite
           -perioada: 05 iulie – 24 august 2017, în fiecare zi de miercuri și joi
           -ora: 11.00 – 13.00
           -coordonator/înscrieri: Ilinca Grigorescu; tel. 0244/321 080; 0722 652 976
           -taxã: 6 lei/copil/o participare
 
8. Muzeul ,,Conacul Panã Filipescu”, Filipeștii de Târg
                   ,,Vacanțã la Conac”, zilnic teme diferite
           -perioada: 08 august – 08 septembrie 2017, în fiecare zi de miercuri și vineri
           -ora: 10.00 – 12.00
           -coordonatori/înscrieri: Geamãn Dumitru, Alexandra Pîrîianu; tel. 0244/389 480; 0721 455 586,
             0723 837 229; e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
           -taxã: 6 lei/copil/o participare
   

Omagiu

„Unitatea națională fă-o în inimi, și de la sine se va scrie pe steag- Nicolae Iorga

La împlinirea unui secol de la eroicele lupte din vara anului 1917- Mărăști, Mărășești, Oituz- la Ploiești, sub egida Programului Național România 100 de ani”, în zilele de 9 și 10 iunie 2017, puteți retrăi atmosfera “fierbinte” a frontului, istoria coboară în stradă, eroii prind viață, lăsându-ne să pătrundem într-o lume în care dragostea de țară și de neam însuflețea inimi și clădea caractere.
Organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, în colaborare cu Asociația 6 Dorobanți, evenimentul își propune să fie o experiență inedită pentru pasionații de istorie, dar și o necesară lecție de patriotism, într-o lume ancorată într-un prezent tot mai mercantil.
 
 
Vineri, 9 iunie, începând cu ora 17.00, în curtea muzeului, va fi recreată atmosfera Primului Război Mondial, în cadrul unui eveniment militar inedit, “Pe aici nu se trece!”, din care nu vor lipsi organizarea unei tabere militare, prezentările de uniforme și echipamente militare și multe alte surprize pe care vă invităm să le descoperiți.
Protagoniștii evenimentului vor fi nimeni alții decât membrii Asociației 
6 Dorobanți” , organizație înființată în Prahova în 2006, ce își propune să reînvie spiritul cazon din timpul Războiului de Reîntregire a Neamului.
 Cei care doresc să cunoască și să înțeleagă mai bine atmosfera tipică epocii Primului Război Mondial sunt așteptați și sâmbătă, 10 iunie 2017, la ora 11.00, în sala Auditorium” a muzeului, la vernisajul expoziției temporare „În tranșee pentru țară...” 
Expoziția restituie, într-o manieră captivantă, ambianța și contextul militar-istoric al acelor vremuri, prin valorificarea patrimoniului muzeal propriu, a pieselor de epocă puse la dispoziție de colecționarii Doru Fărcuș, Ciprian Rădulescu, Radu Constantin și a reconstituirilor.
   

Sesiunea Naţională de Comunicări Științifice "Rolul Muzeelor Memoriale în Muzeografia Românească" - 2017

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 8-10 iunie 2017, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.1, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească- ediția a XII-a.
 
 
Manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 146 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga, rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale, reiterează mesajul și impactul comunitar și civilizator al instituțiilor muzeale de profil.
Programul sesiunii cuprinde alocuțiuni ale invitaților de seamă precum prof.univ.dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, prof.dr. Alex Stoenescu, poetul și ziaristul Lucian Avramescu; comunicări științifice ale specialiștilor muzeografi, momente festive omagiale - depuneri de flori la statuile savantului și vernisarea expoziției temporare „Alexandru Ioan Cuza - Întemeietorul României Mari” - înscrisă în Programul Național „România 100 de ani”.
 
   

Pagina 2 din 40