Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

CONCURSUL NAŢIONAL DE INTERPRETARE ŞI CREAŢIE MUZICALĂ "PAUL CONSTANTINESCU" - 2016

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secția sa Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești organizează în zilele de 18-21 noiembrie 2016, Concursul Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală ajuns în anul 2016 la cea de-a XXII-a ediţie.
 
 
Concursul este deschis celor mai talentaţi elevi şi studenţi de la școlile, liceele, colegiile și facultătile de muzică din Romania si Republica Moldova și este structurat pe cinci secţiuni: vioara, violoncel, pian, canto clasic și compoziţie muzicală.
Juriile de specialitate ale celor cinci secţiuni ale concursului, sunt alcătuite din personalităţi marcante ale artei interpretative și creaţiei muzicale româneşti, reprezentanţi ai Universitãţii Naţionale de Muzicã București: prof.univ.dr. Octavian Raţiu, dr. Ilinca Dumitresu, prof.univ.dr.Marin Cazacu, soprana Silvia Voinea și prof.univ.dr. Dan Buciu. 
Deschiderea concursului  va avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, ora 10.00, la Filarmonica Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar festivitatea de premiere și Gala laureaţilor, duminică, 20 noiembrie 2016, ora 11.30, la Filarmonica ,,Paul Constantinescu”- Ploiești.
   

Comunicat de presă

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova deţine, din anul 2011 în patrimoniul său, o impresionantă colecţie de manechine-păpuși care ilustrează evoluţia modei franceze de-a lungul veacurilor de la gallo-romani până în contemporaneitate. Manechinele-păpuși reprezintă un documentar spectaculos, cronologic determinat, cu lux de amănunte, al modului în care Franţa s-a impus ca meridian zero al elegantei și rafinamentului vestimentar, devenind reper și inspiraţie pentru Europa și America. Această colecție de manechine-păpuși a stârnit interes și a fost etalată în diverse expoziții temporare organizate în colaborare cu muzee din țară.
Un proiect expozițional de excepție ,,Păpușile vă prezintă moda de altădată” a fost realizat la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2015, urmat fiind de ,,Moda franceză în miniatură. Păpuși din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova’’- Muzeul Național de Istorie a României - București, în perioada 17 decembrie 2015 – 28 februarie 2016; ,,Păpușile și moda franceză de-a lungul timpului’’ - Muzeul Județean Teleorman - Alexandria , în perioada 11 martie – 25 mai 2016 și de ,,Moda franceză în miniatură’’ – Muzeul Dunării de Jos - Călărași, în perioada 1 iunie – 28 octombrie 2016.
Muzeograf Monica Cîrstea

 

Urmează Muzeul Național al Agriculturii – Slobozia în cadrul căruia va avea loc vernisajul acestui proiect expozițional în data de 16 noiembrie 2016.
Micile manechine au fost solicitate pentru a fi etalate în anul 2017 la: Muzeul Regiunii Porților de Fier - Drobeta Turnu Severin; Muzeul Județean Mureș (Secția de Științele Naturii) - Târgu Mureș și Muzeul Județean ,,Teohari Antonescu’’ Giurgiu.
Călătoria colecției de păpuși în alte spații muzeale naționale nu s-a încheiat, ea continuă.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează în data de 4 noiembrie 2016, ora 11, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, expoziţia temporară ,,Mihai Viteazul -întregitorul de neam”, înscrisă în programul ,,România 100” dedicat înfăptuirii statului naţional unitar român.

Prin intermediul bunurilor culturale mobile -gravuri, monede, cărţi vechi, ceramică, arme și al reproducerilor etalate, organizatorii propun o incursiune sintetică în actele și faptele istorice ale primului unificator al românilor -domnitorul Mihai Viteazul.
Muzeograf, Claudia Giannotti
   

Comunicat de presă

În perioada 10 - 24 octombrie 2016 Muzeul Județean de istorie și Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza comunei Păulești (jud. Prahova). Cercetările au fost prilejuite de solicitarea unei firme private ce urmărește implementarea unor investiții pe un teren cu încărcătură arheologică. A fost cercetat un sit de tip tumular (movilă funerară din pământ) ce avea diametrul de aproximativ 35 m și înălțimea de 1 m. Au fost descoperite 3 morminte din care cel principal conținea doi indivizi. Defuncții erau așezați în poziție chircită (dorsal sau lateral), aveau inventare funerare formate din vase din lut, podoabe din scoică, cupru, argint, dar și o secure din cupru. De asemenea, în groapa unui mormânt era depus ocru roșu.  Mormântul primar/principal era înconjurat de un cerc din pietre ce avea diametrul de aproximativ 5 m. În mijlocul acestui cerc se afla groapa mormântului în care erau depuși doi indivizi. În mormânt au fost descoperite 3 vase din lut, o secure din cupru, zeci de mărgele din scoică, tubulețe din cupru, un cercel din argint.
Mormintele datează din perioada începutului epocii bronzului și au o vechime de 5200-4900 ani. Sute de astfel de obiective arheologice împânzesc zona de câmpie de la nord de orașul Ploiești (Ploiești, Păulești, Blejoi, Târgșoru Vechi, Florești, Ariceștii-Rahtivani, Băicoi), dar și sud-estul județului Prahova, instituția noastră cercetând în ultimii ani un număr de 18 tumuli funerari cu rezultate excepționale în înțelegerea unei etape importante din preistoria locului.
Arheolog dr. Alin Frânculeasa

 

   

Simpozionul Naţional TIMPUL ŞI OMUL

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează în perioada 3-4 noiembrie 2016, a XVIII-a ediție a Simpozionului Național ”TIMPUL ȘI OMUL” .

 

În deschiderea lucrărilor simpozionului, care va avea loc în data de 3 noiembrie 2016, la orele 11°°, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, va fi lansat volumul Anuarul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova – serie nouă, nr. VI, în care este alocat un spațiu generos studiilor științifice din domeniul orologeriei.
La această manifestare anuală, participă peste 50 de invitați din țară, specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu.
Temele dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, organizate la sediul Muzeului Ceasului ”Nicolae Simache” din Ploiești, str. N. Simache nr. 1, în spațiile noii expoziții permanente, sunt: Definirea timpului în concepte filozofice, ştiinţifice, religioase, artistice şi literare; Percepția timpului în lumea satului românesc; Oameni care au marcat timpul. Personalități; Evoluția și istoria orologeriei în plan universal și național; Invenții și inventatori celebri de ceasuri; Asimilarea şi evoluţia orologeriei în România, în diferite perioade istorice; Automate muzicale în patrimoniul muzeal naţional și mondial; Restaurarea ceasurilor și a cutiilor musicale.
Tatiana Ristea ,
şef birou

 

 

 

   

EXPOZIŢIA LUNII NOIEMBRIE - 2016

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează vineri, 28 octombrie 2016, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vernisajul expoziţiei „Alexandru Zagoritz – un arhitect prahovean pe frontul Războiului de Întregire Naţională”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.
 
 
Expoziţia cuprinde o parte a corespondenţei purtată de Alexandru Zagoritz cu fratele său Gheorghe, şi mama sa Ecaterina din perioada în care acesta era mobilizat în Regimentul 52 Infanterie Rezervă, cu care a luat parte la Campania din Dobrogea între 20 septembrie – 3 octombrie 1916. De asemenea, în aceasta se va regăsi şi tragicul moment al rănirii sale în cursul luptei de la Amzacea, la 21 septembrie 1916.
Evenimetul comemorează astfel împlinirea a 100 de ani de la dispariţia arhiectului Al. Zagoritz stins din viaţă la 31 octombrie 1916, în sanatoriul dr. Gerota din capitală.
   

WORKSHOP

Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeştii de Târg – secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Bucureşti, în data de 25 octombrie 2016, ora 1100, organizează workshop-ul „Gravură pe sticlă”, cu participarea elevilor de la Şcolile Gimnaziale Speciale din Vălenii de Munte şi Filipeştii de Târg şi vernisează expoziţia „Hărţile timpului. Tehnici arhaice – abordări contemporane”.

   

SERATĂ MUZEALĂ

Muzeul ,,Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Asociaţia Folkloriamo M. din Rovigo, Italia organizeazã luni, 31 octombrie 2016, ora 15.00 serata muzealã ,,Toamna amintirilor”.
 

Manifestarea rememoreazã viaţa la conac a familiei Bellu, pagini din evoluţia culturalã a urbei Urlaţi și a locuitorilor acesteia.
Tinerii invitaţi, elevi ai Cenaclului ,,Pe urmele lui Orfeu” -Liceul ,,Constantin Brâncoveanu Vodã”, Urlaţi și ai Ansamblului ,,Slãnicul” -Casa de Culturã, Slãnic, alãturi de invitaţii surprizã ai Asociaţiei Folkloriamo M. din Rovigo vor încânta publicul cu momente poetice, muzicale și artistice tradiţionale.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 26 octombrie 2016, orele 11.30, la sediul Muzeului Casa Domnească” Brebu, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare Măiestrie şi rafinament - nobila artă a prelucrării metalelor”.
 
 
Vizitatorii vor fi uimiţi de bogăţia de culoare şi somptuozitate a costumelor boiereşti şi a podoabelor realizate din argint sau argint aurit, decorate cu pietre preţioase şi semi-preţioase. Obiectele datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, provenind de la familii boiereşti sau domneşti.
Muzeograf, 
Răzvan Radu
   

BIJUTERII MUZICALE

Continuând o frumoasă tradiție, duminică, 23 octombrie a.c. ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești, str. N.Bălcescu, nr.15 - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la primul recital instrumental din actuala stagiune muzicală 2016-2017 organizat împreună cu Fundația Culturală „Remember Enescu” din București, sugestiv intitulat -Bijuterii Muzicale
 
 
Își dau concursul 8 tineri soliști, laureați a unor importante concursuri și olimpiade naționale și internaționale din cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu”- București și Colegiului de Artă „Carmen Sylva”- Ploiești.
În program lucrări de: J.S.Bach, D.Cimarosa, L.van Beethoven, J.Brahms, C.Saint Saens, D.Poper.
La pian: prof. Liliana Iacobescu, Doina Boboacă și Diana Spânu.
 Conservator, Mihaela Ștefănescu
   

Pagina 7 din 39