Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

ANUNŢ

   

ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL

26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, marcând ziua de 26 (14) iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul - roșu, galben și albastru - să reprezinte steagul național al tuturor românilor.
Cu prilejul Zilei Drapelului Naţional, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova şi secţiile sale, organizează în perioada 24-26 iunie 2022 următoarele manifestări culturale dedicate acestui simbol suprem al unității și identității românești:

• Muzeul „Casa Domnească” Brebu
24 iunie 2022, ora 10.00
Evocare: „Drapelul şi România Modernă”
- documentar video: Istoria drapelului românesc

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
24 iunie 2022, ora 13.00
„Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvechi”, ediţia a VI-a
- în colaborare cu Primăria Filipeştii de Târg
- Participă:
- Ansamblul „Marama” al Școlii Gimnaziale Filipeștii de Târg,
instructori Roxana Paraschiv, Nicolae Chiriță, acordeon- Marian Iorga;
- Grupul Folcloric „Florile Muntenești” din Brătășanca,
 coordonator prof. Ana Maria Ilinca;
ŢGrupul vocal instrumental „Balkanic Kids” din Măgureni,
coordonatr prof. Andrei Anghelescu;
ŢAnsamblul popular „Mlădițe Nedelene” din Nedelea,
coordonator Maria Popescu;
-Grupul vocal „Anotimpul Fanteziei”
coordonator Ciprian Miftode.

• Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139A, tel. 0244 235 470
26 iunie 2022, ora 16.00
Serată muzeală: „Povestiri identitare”
Moment artistic oferit de:
- actorul Adrian Ancuţa, solista Alexandra Spireanu şi invitaţii lor;
- Eduard George Zidaru – bucium şi caval.
   

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

În semn de profund respect pentru tradițiile și obiceiurile populare românești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vă invită în perioada 24-26 iunie 2022 să sărbătorim împreună Ziua Universală a Iei:

• Muzeul „Casa Domnească” Brebu
24 iunie 2022, ora 10.00
Ziua Universală a Iei
- prezentare PowerPoint: „Povestea iei”
- atelier de creaţie: „Coroniţa de sânziene”


• Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi
Str. Orzoaia de Sus nr. 12
24 iunie 2022, ora 13.00
„Ia MagIA şi Ielele Sânzienele”
- participă Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu” al liceului „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi,
coordonator prof. Iuliana Stan

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
24 iunie 2022, ora 13.00
„Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvechi”, ediţia a VI-a
- în colaborare cu Primăria Filipeştii de Târg
- Participă: Ansamblul „Marama” al Școlii Gimnaziale Filipeștii de Târg, instructori Roxana Paraschiv, Nicolae Chiriță, acordeon- Marian Iorga; Grupul Folcloric „Florile Muntenești” din Brătășanca – coordonator prof. Ana Maria Ilinca; Grupul vocal instrumental „Balkanic Kids” din Măgureni – coordonatr prof. Andrei Anghelescu; Ansamblul popular „Mlădițe Nedelene” din Nedelea, coordonator Maria Popescu; Grupul vocal „Anotimpul Fanteziei” coordonator Ciprian Miftode.• Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139A, tel. 0244 235 470
26 iunie 2022, ora 16.00
Serată muzeală: „Povestiri identitare”
Moment artistic oferit de:
- actorul Adrian Ancuţa, solista Alexandra Spireanu şi invitaţii lor;
- Eduard George Zidaru – bucium şi caval


   

OMAGIU

Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundaţia „Constantin Stere” Bucov, vă invită joi, 23 iunie 2022, începând cu ora 10.30, în Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov, să participaţi la manifestările omagiale dedicate patriotului Constantin Stere (1865-1936).Programul manifestărilor:
Joi, 23 iunie 2022, ora 10.30
Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov
• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere
Ora 11.00
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere“
• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere din incinta muzeului
SIMPOZION: „CONSTANTIN STERE, FIU AL ROMÂNIEI MARI“,
organizat cu prilejul împlinirii a 157 de ani de la naştere;
• Prelegeri susţinute de:
- Col (rz.) prof.univ.dr. DUMITRU CODIŢĂ
- prof. ALINA TRUPOIU, director al Şcolii Gimnaziale „Constantin Stere” Bucov
- SERGHEI GROZAV, reprezentant al Asociaţiei Elevilor şi Studenţilor Basarabeni din Ploieşti
• Moment artistic susţinut de Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Măneciu-Pământeni - Prahova,
- coordonatori: - prof. Daniela Devesel, viceprimar
- prof. Marian Bratu, director

Vineri, 24 iunie 2022
ora 11.00, Cimitirul „Bellu“ Bucureşti
• Comemorarea patriotului Constantin Stere la 86 de ani de la trecerea în eternitate.
   

OMAGIU

Vă invităm miercuri, 22 iunie 2022, începând cu ora 9.30, la sediul Muzeului „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr.1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, să-l omagiem pe genialul dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 110 ani de la trecerea în eternitate, cel care a dăruit românilor o operă cu un caracter profund moralizator, în care a surprins cu acuratețe tipologii umane actuale și astăzi.
În semn de respect pentru prozatorul considerat de George Călinescu cel mai mare dramaturg român, se vor depune flori la statuile lui Ion Luca Caragiale din curtea muzeului care îi poartă numele și la bustul amplasat în apropierea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti.La eveniment vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială Berceni – Structura Şcoala Gimnazială Corlăteşti, Şcoala Gimnazială Apostolache, Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Ploieşti şi Zonta Club Ploieşti, care, prin spectacolul oferit publicului la bustul de pe Bulevardul Independenței, vor cinsti memoria îndrăgitului scriitor, a cărui personalitate va fi evocată de actorul Ilie Gâlea de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.
Vineri, 24 iunie 2022, reprezentanţii Muzeului „Ion Luca Caragiale” Ploieşti îi vor aduce un pios omagiu inegalabilului dramaturg la mormântul din Cimitirul Bellu Bucureşti.
   

OMAGIU

Astăzi, 15 iunie 2022, se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.
Să ne amintim cum l-a evocat Caragiale, în articolul ”În Nirvana”, publicat în ziarul ”Constituționalul” din 20 iunie 1889, ca editorial, semnat C. În ”Note și schițe„, 1892, p. 7. Reprodus în ”Momente, schițe, amintiri”, 1908."Tânărul sosi. Era o frumusețe! O figură clasică încadrată de niște plete mari negre; o frunte înaltă și senină; niște ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zîmbet blând și adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborît dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.
-Mă recomand, Mihail Eminescu.
Așa l-am cunoscut eu. Câtă filozofie n-am depănat împreună toată noaptea aceea cu nepregetul vârstei de șaptesprezece ani! Ce entuziasm! Ce veselie!" (I.L.Caragiale-”În Nirvana”, 18 iunie 1889)
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Vineri, 17 iunie 2022, ora 11.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la sediul său din str. Toma Caragiu, nr. 10, vernisează expoziția TEZAURE ARHEOLOGICE PRAHOVENE”, în care vor fi prezentate publicului larg și iubitorilor de istorie descoperiri excepționale, de dată recentă, de pe teritoriul județului Prahova. În această expoziție vor fi expuse TEZAURUL BIZANTIN DE LA CURCUBEU, comuna Balta Doamnei, TEZAURUL DE ORFEVRU DE LA MĂLĂIEȘTII DE JOS, comuna Dumbrăvești și TEZAURUL PREISTORIC DE LA COCOȘEȘTI, comuna Păulești.

Manifestarea se înscrie între evenimentele care marchează Zilele Europene ale Arheologiei, ediția 2022. Prima ediție a avut loc în anul 2010 la inițiativa Ministerului Culturii din Franța și sub coordonarea Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut National de Recherches Archéologiques Préventives – INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte 17 țări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), iar în acest an este marcată într-un număr 46 de state membre ale Consiliului Europei. Din anul 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei și în România.
 
dr. Bogdan Ciupercă
   

SESIUNEA NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

"ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ"
ediţia a XVI-a, 16 - 17 iunie 2022

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 16-17 iunie 2022, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”- ediția a XVI-a, a cărei deschidere oficială va avea loc joi, 16 iunie 2022, ora 11.00.
Manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 151 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga, rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale, reiterează mesajul și impactul comunitar și civilizator al instituțiilor muzeale de profil.În cadrul prezentei ediţii, timp de două zile, muzeografi din toată ţara îşi vor susţine lucrările de cercetare şi studiile în casa marelui savant Nicolae Iorga, invitați de onoare fiind prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Ioan Opriş şi dr. Mihai Stan, personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.
În prima zi a evenimentului, joi, 16 iunie 2022, vor fi vernisate două importante expoziţii temporare:
• Ora 12.00 „Nicolae Iorga – Patrimoniu inedit din «Colecţia Iorga – Pippidi»”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României
• Ora 16.00 – „Memoria chipului”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”.

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, organizează expoziția temporară Nicolae Iorga - patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, ce va fi vernisată joi, 16 iunie 2022, la ora 12.00 la sediul muzeului din Vălenii de Munte.
 
 
Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naștere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate MNIR de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și expuse pentru prima dată. Din inestimabila colecție au fost selectate și vor face parte din expoziție: documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații, precum insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul din planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluția 3 realizat de către arhitectul Duiliu Marcu și multe altele.
Curatorii expoziţiei sunt dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific şi dr. Alexandru Bădescu, şef al Secţiei Patrimoniu. Obiectele de patrimoniu au fost restaurate de către experţii restauratori: Cristina Petcu, Gabriela Dragomir, Bogdan Mladin, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Cătălin Burtea şi Sergiu Popescu.
Expoziția Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi” va fi deschisă publicului între lunile iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
   

Anunț

   

ANUNŢ IMPORTANT!

Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” din Ploieşti, str. Democraţiei nr. 2, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi închis în perioada 09 - 27 iunie 2022 pentru igienizare.
Programul normal se va relua marţi, 28 iunie 2022, începând cu ora 9.00.
Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm să ne vizitaţi!
   

Pagina 4 din 113

Link-uri utile