Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

MEDALION COMEMORATIV

Miercuri, 27 noiembrie 2019, începând cu ora 11.00, la Muzeul de Artă Religioasă din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1, va avea loc Medalionul comemorativ „Nicolae Iorga”, organizat la 79 de ani de la moartea istoricului român de Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

În cadrul acestui eveniment vor fi rememorate pricipalele momente din viaţa şi activitatea marelui savant, graţie invitaţilor de onoare: prof. univ. dr. Georgeta Filitti, col. dr. Mircea Tănase şi prof. Claudia Lupu.
Filmul documentar „Nicolae Iorga – retrospectiva anului 1919” şi expoziţia temporară „Se întâmpla acum 100 de ani...” vor completa portretul profesorului Nicolae Iorga, un veritabil ambasador al culturii româneşti.
Comemorarea se va încheia cu depuneri de flori la statuia savantului din incinta muzeului.
   

MATINEU MUZEAL

 
"Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară."
MIHAI EMINESCU
 
 
Muzeul „Conacul Bellu”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 23 noiembrie 2019, începând cu ora 10.00, la sediul său din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, să participaţi la matineul muzeal „România mea de suflet” dedicat Zilei Naţionale a României.
 
 
Invitaţi la eveniment: prof. Iuliana şi Robert Stan şi membrii Cenaclului „Pe urmele lui Orfeu” de la Liceul Brâncoveanu Vodă Urlați.
   

OMAGIU

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă așteaptă marți, 19 noiembrie 2019, începând cu ora 12.30, la sediul din str. Toma Caragiu, nr. 10, Ploiești la un eveniment dedicat memoriei marelui poet, prozator și publicist Alexandru Vlahuță (1858 – 1919).

 


La împlinirea a 100 de ani de la pierderea sa, organizăm o expoziție inedită dedicată vieții marelui scriitor aducând un omagiu acestei personalități literare a culturii române. Amintirea și posteritatea lui Alexandru Vlahuță sunt evocate prin intermediul unui bogat fond fotografic, scrisori, cărți purtând însemnările și ștampila personală cu inițialele sale, volume cu dedicații autografe ale altor scriitori adresate autorului, studii, amintiri, periodice aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii și Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Invitați să participe la comemorarea centenarului scriitorului sunt elevii Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, coordonați de doamnele profesoare Loredana Țaga și Ileana Georgescu.
Gazda evenimentului este Ioana Constantin, muzeograf al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Muzeograf,
Ioana Constantin

   

LANSARE DE CARTE

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 16 noiembrie 2019, ora 11, să participați la un eveniment literar deosebit.
Autoarea Adina Mandalac ne va prezenta cea mai recentă carte a sa, intitulată „Profesorul”, apărută la editura ALL.

Cartea ne este recomandată ca fiind „o poveste tulburătoare despre întâlnirea dintre iluziile pe care ni le țesem și foarfeca realității”.
Evenimentul este realizat în colaborarea cu Casa de Cultură Urlați.
   

EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești vă invită luni, 11 noiembrie 2019, ora 11, la sediul secției sale Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante „Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă”. Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești.


Proiectul expozițional aduce în atenția publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meșteșuguri populare românești. Practicat în Transilvania, în urmă cu aproape două sute de ani, acest meșteșug a contribuit la nașterea icoanei pe sticlă. Lucrată de țăran și destinată țăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania, o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele țărănești și aveau în trecut, rol protector împotriva bolilor și calamităților naturale care amenințau viața și munca țăranului.
Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea alături de tematica religioasă, a elementelor din viața înconjurătoare a oamenilor și a motivelor populare românești.
Expoziția valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și talentul tinerilor artiști ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.
Vor expune elevi din clasa a X-a B ai colegiului amintit, coordonați de d-nele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu și Iulia Ignat.

Monica Cîrstea, muzeograf

   

EXPOZIŢIA LUNII NOIEMBRIE - 2019

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită joi, 30 octombrie 2019, ora 11.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei lunii noiembrie „Rit şi ritual funerar în Ţara Românească, în secolele XVII – XIX. Cimitirul de la Călineşti, jud. Prahova”.

Expoziţia valorifică rezultatul cercetărilor arheologice întreprinse în cimitirul medieval din apropierea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călineşti, jud. Prahova.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00, la sediul Muzeului „Casă de târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea” din Ploiești, str. Democrației nr. 2, va avea loc vernisajul expoziției temporare „100 de ani de la înființarea Muzeului Prahovei în casa Hagi Prodan din Ploiești”.

Demersul expozițional își propune să aducă în atenția publicului vizitator istoria unui muzeu dispărut și a colecției acestuia, considerată pierdută, dar care, după cel de-al doilea război mondial, a constituit nucleul patrimoniului nou înființatului Muzeu Regional Prahova. Expoziția valorifică câteva dintre piesele care au făcut parte din colecția Muzeului Prahovei, însoțite de panouri foto-documentare ce conțin un bogat și concludent volum informațional.

muzeograf Adrian STAN
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
   

ZIUA ARMATEI ROMÂNE

Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită vineri, 25 octombrie 2019, începând cu ora 12.00, la sediul său din Filipeştii de Târg nr. 868, să paricipaţi la simpozionul „Ziua Armatei Române”, eveniment dedicat omagierii ostașilor români pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, şi-au îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinind nobila misiune de apărare a unităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale.

 

   

EXPOZIŢIA LUNII OCTOMBRIE - 2019

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 4 octombrie 2019, ora 11.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, la vernisajul expoziţiei lunii octombrie „Regele Carol I. Făuritorul României Moderne”.
Expoziţia prilejuită de comemorarea a 105 ani de la dispariţia regelui Carol I, valorifică patrimoniul muzeului – fotografii, medalii, monede, decoraţii şi publicaţii.

Muzeograf, Monica Cîrstea

   

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vă invită să participați vineri, 4 octombrie 2019, la manifestările culturale dedicate Zilei Mondiale a Educației.

 

În Ploieşti:
 
·  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
Ora 10.30 - Matineul muzeal:
„105 ani de la moartea regelui Carol I. Ctitorul României Moderne”
- participă elevi ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti

 

·  Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”
Ploieşti, str. Nichita Stănescu nr. 1
Ora 13.00 – Recital liric:
„Lecţia despre ...“
- participă elevi ai Colegiului Naţional „Nichita Stănescu” Ploieşti
 
 
În judeţ:
 
·  Muzeul Memorial „Nicolae Iorga
Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1-3
Ora 11.00 - Ziua Educaţiei la Colegiul „Ferdinand I” Măneciu
Strada Tabla Buţii nr. 5, Măneciu-Ungureni 107365
„2019 – Anul Cărţii în România”
 
·  Muzeul „Conacul Pană Filipescu”
Comuna Filipeştii de Târg, jud. Prahova
Ora 11.00 - Matineu muzeal:
„Interacţiunea dintre şcoală şi muzeu“
 
 
·  Muzeul „Casa Domnească”
Comuna Brebu, jud. Prahova
Ora 11.00 – Concurs interactiv:
„Şcoala şi pedagogia în societatea românească interbelică”
- participă elevi ai Şcolii „Matei Basarab“ Brebu
   

Pagina 4 din 61