Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2011

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova împreună cu cele 15 secții ale sale organizează în perioada 14-15 ianuarie 2011 o serie de manifestări dedicate atât aniversării a 161 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, cât și Zilei Culturii Naționale, legiferată de Parlamentul României în acest sens.

 

Citeşte mai mult

   

Conferinta generală ICOM sub semnul armoniei sociale

În perioada 7-12 noiembrie 2010 o delegație a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, formată din director general, dr. Lia Maria Voicu, și director adjunct, arhg. Marinela Peneș, a participat la cea de-a 22 Conferință Generală și totodată a 25-a întâlnire generală ICOM, desfășurată, anul acesta, la Shanghai, China. A fost aleasă această destinație în condițiile în care anul acesta la Shanghai a fost deschis Expo 2010.

În mesajul de deschidere domnul Alpha Oumar Konare – fost președinte ICOM, actual politician din Mali , a subliniat faptul că muzeele nu aparțin muzeelor, dar nu aparțin nici curatorilor. Mesajul a venit în condițiile în care tema conferinței a fost ”Muzeele pentru armonie socială”. Astfel rolul muzeelor este cel de mediator în promovarea armoniei sociale.

Citeşte mai mult

   

O prestigioasa manifestare muzicala editia a XVI-a

Concursul National de Interpretare si Creatie Muzicala “Paul Constantinescu”

In zilele de 10-13 decembrie 2010, a acut loc cea de-a XVI-a editie a Concursului National de Interpretare si Cratie Muzicala “ Paul Constantinescu”, prestigioasa manifestare muzicala organizata annual de catre Muzeul memorial “Paul Constantinescu” – sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, impreuna cu Filarmonica “Paul Constantinescu”, cu sprijinul direct si generos al Consiliului Judetean Prahova, Prefecturii si Primariei municipiului Ploiesti, Directiei de Cultura si Patrimoniu Prahova. Astfel , pentru a XVI-a oara Ploiestiul – “ oras alb al aurului negru, a devenit in luna decembrie un adevarat centru national al marii si adevaratei muzici”.

Citeşte mai mult

   

Comunicat de presa 20.10.2010

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul ”Conacul Bellu” Urlați vă invită miercuri, 27 octombrie 2010, la prelegerea ”Casa și gradina valahă” susținută de academicianul Răzvan Theodorescu.

Citeşte mai mult

   

Comunicat de presa 05.10.2010

Expoziție temporară - ”Comorile dacilor” – ediția a II-a
”Capodopere ale artei aurului antic din Dacia”
14 - 31 octombrie 2010

Sub patronajul Consiliului Județean Prahova și al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, la sediul muzeului din str. Toma Caragiu, nr. 10, în sala Tezaur, se va vernisa joi, 14.10.2010, ora 1200 expoziția temporară ”Comorile dacilor”,ajunsă anul acesta la cea de-a doua ediție.

Citeşte mai mult

   

Comunicat de presa 12.07.2010

La Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Muzeul „I. L. Caragiale”, Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Muzeul „Casa de târgoveţ din secolul al XVIII-lea- al XIX-lea”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul memorial „Nichita Stănescu” începând cu 13 iulie 2010 se vor desfăşura cele 6 module ale proiectului educativ „Ne jucăm şi învăţăm la muzeu” după următorul program:

Citeste mai mult...

   

Despre noi

Muzeul Judetean de Istorie şi Arheologie Prahova edificat ca instituţie în anii 1953-1955 prin strădania profesorului Nicolae Simache şi a unui colectiv de oameni iubitori de istorie şi frumos, este astăzi o instituţie de cultură de prestigiu, care, prin cele 17 muzee deschise publicului, valorifică expoziţional mărturii materiale şi spirituale din patrimoniul naţional şi universal.

Având ca obiect de activitate depistarea, păstrarea, conservarea, valorificarea ştiinţifică şi punerea în circuitul public a valorilor patrimoniale, muzeul urmăreşte organizarea unor activităţi specifice pentru cunoaşterea istoriei naţionale şi a meleagurilor prahovene, pentru publicul tânăr, avid de cunoaştere şi aflat în mare nevoie de repere morale şi spirituale care să-i confere conştiinţa de sine în concertul popoarelor europene.

Cu un patrimoniu muzeal deosebit de valoros, cele 17 expoziţii permanente prezintă publicului vizitator momente semnificative din istoria acestor meleaguri sau din viaţa şi opera unor mari personalităţi cultural-ştiinţifice româneşti.

Manager interimar MIHAI DUMITRACHE
Director VALERIA ANGHEL
 
Adresa:
Str. Toma Caragiu, nr. 10, cod poştal 100042, Ploieşti, jud. Prahova, România
E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
Cod ISIL RO-PH-027

Secretariat
Telefon/ fax :  0244/514437; 0244/522656

   

Pagina 122 din 122

Link-uri utile