Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociația  Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova invită publicul ploieştean joi, 5 mai 2016, ora 10.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare de pictură “Rătăciţi în căutarea speranţei!”.
Elevi de la unităţi şcolare judeţene şi naţionale, coordonaţi de prof Dorel Oprescu, au realizat lucrări de pictură pe care le puteţi admira până la data de 9 mai 2016.
Prin acest eveniment cele două instituţii doresc ca publicul, mai ales cel tânăr, să conştientizeze importanţa următoarelor concepte: pacea, toleranţa, înţelegerea între oameni, comunităţi, minorităţi şi popoare. Toate acestea se regăsesc în prevederile Dreptului Internaţional Umanitar, fiind, de altfel, dezideratele pe care lumea actuală se construieşte în fiecare zi. 
Manifestarea deschide o serie de activităţi dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sărbătorită în fiecare an la 14 mai.
   

MUZEUL DIN STRADA

În ziua de 20.04.2016, ora 9.30 la Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte va avea loc vernisajul expoziţiei în aer liber "Marele Război. Neutralitatea", din cadrul proiectului "Muzeul din stradă".
Expoziţia va putea fi vizionată până pe data de 30 iunie 2016 şi se adresează publicului larg, indiferent de vârstă, având un puternic impact emoţional.
Materialul prezentat ilustrează contextul european în care s-au desfăşurat primii doi ani ai războiului dar şi starea de spirit a naţiei române din acele timpuri.
 
 
Privitorii vor recunoaşte în imagini personalităţi istorice şi vor descoperi informaţii inedite referitoare la momentele de cumpănă traversate de poporul român alături de popoarele europene implicate în război.
Cu ocazia acestei expoziţii dorim să amintim publicului o perioadă zbuciumată din istoria umanităţii din care nu au lipsit actele de eroism şi patriotismul pe scena tragică europeană, cutremurată de durere şi sacrificiu.
Muzeograf Claudia Giannotti
   

Urare

   

18-22 APRILIE 2016

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova precum şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ desfăşoară în perioada 18-22 aprilie 2016 activităţi diverse cuprinse în programul „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
Mai mici sau mai mari îi aşteptăm la vizite ghidate în sălile de expoziţii, la ateliere de creaţie, unde vor realiza obiecte cu temă pascală, precum şi la lecţii deschise cu teme istorice.
Participarea la ateliere şi lecţii deschise se face în limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe detalii vă rugăm vizitaţi site-ul www. histmuseumph.ro sau
facebook.ro/Muzeul-Judetean-de-Istorie-si-Arheologie-Prahova.
 
   

De Paşte ne jucăm şi desenăm

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, invită copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani să participe la atelierul de pictură "De Paşte ne jucăm şi desenăm" organizat de colectivul muzeului, în zilele de 15 şi 22 aprilie, între orele 10.30-12.00.
În cadrul acestui proiect copiii vor învăţa să realizeze felicitări şi să decoreze ouă de Paşte, care vor fi oferite în dar celor dragi.
 
Costul de participare este de 10 lei/copil, iar înscrierile se fac în limita a 20 locuri la telefon: 0244 80 861 sau 0731 855 678.
Coordonator proiect muzeograf Daniela Moraru
   
   

Vernisaj expoziţie

Marţi, 5 aprilie 2016, a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei "Prahova culturală - România 100". Evenimentul a avut loc la centrul de afaceri multifuncţional "Lumina Verde" Ploieşti.
Principalii expozanţi:  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,  Muzeul Judeţean de Artă Prahova,  Centrul Judeţean de Cultură Prahova, Biblioteca Judeţeană "Nicolae Iorga" Ploieşti, Muzeul de Biologie Prahova, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti,  Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.

Expoziţa va fi deschisă în perioada 5 – 10 aprilie 2016, între orele 10:00 – 17:00.

   
   
   
   

Pagina 9 din 37