Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Concursul Naţional "Paul Constantinescu" - 2021

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secția sa, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești, vă anunţă că în perioada 3-6 decembrie 2021, va avea loc cea de-a XXVI-a ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”.Regulamentul şi fişa de înscriere la concurs sunt disponibile pe site www.histmuseumph.ro, şi pe paginile de Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti;

   
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, vă invită vineri, 1 octombrie 2021, ora 11.00, la sediul secţiei sale Muzeul „Crama 1777” din comuna Valea Călugărească, str. Muzeului, nr. 32, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „Bijuteria, reflexii artistice”. Expoziţia dedicată bijuteriilor de epocă este rodul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti.
În cadrul expoziţiei, publicul va putea admira coliere, brăţări, cordoane cu pafta, centuri şi paftale din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Tinerii artişti ai colegiului mai sus menţionat, au fost invitaţi să realizeze, sub îndrumarea doamnelor profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu, Iulia Ignat, Lavinia Răican, Camelia Profirescu, Mădălina Gheorghe-Tănase şi Georgiana Tudor, reflexii artistice ale bijuteriilor în diferite tehnici ale artei plastice.
Scopul expoziţiei „Bijuteria, reflexii artistice” este de a prezenta vizitatorilor arta meşterilor bijutieri, de o mare varietate ornamentală, dimensiuni diferite, cu particularităţi tehnice şi stilistice diferite, ce au însoţit viaţa doamnelor şi domniţelor din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi până în primele decenii ale secolului al XX-lea.


 
Vă aşteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a răspuns invitației de a colabora la realizarea expoziţiei „Goddesses and Warriors”, organizată de NATIONAL MUSEUM of LITHUANIA din Vilnius şi dedicată centenarului Marija Gimbutas (1921-1994), cel mai faimos arheolog lituanian din lume.
La expoziţia, al cărui vernisaj va avea loc astăzi 22 septembrie 2021, ora 18.00, mai participă Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi muzee din Italia, Lituania, Ucraina, Bulgaria, Letonia, Georgia, Austria, Germania şi Croaţia.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține un bogat patrimoniu legat de arheologia tumulară preistorică, un domeniu care și-a pus amprenta pe activitatea științifică a arheologului Marija Gimbutas. Instituția noastră a praticipat la această expoziție cu 19 piese clasate în categoria Tezaur constând din vase, piese de podoabă și arme descoperite în tumuli cercetați în localitățile Ploiești, Ariceștii Rahtivani, Blejoi, Târgșoru Vechi și Smeeni.
Cercetător ştiinţific gradul I,
dr. Alin Frînculeasa
    

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 11.00, la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Şoimeşti, situl arheologic de pe Dealul Merez – o reflectare a preistoriei Munteniei (mileniile IV şi IIIî.Hr.)”.
Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii octombrie 2021 şi reflectă atât efortul arheologilor de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu cei de la Muzeul Județean Buzău de a cerceta un loc spectaculos, în care accesul este unul dificil, cât și relevanța acestui sit în contextul preistoriei Munteniei. Aşezările din cultura Cucuteni, dar și cele din epoca bronzului au adus informații importante pentru preistoria unui spațiu geografic puțin cercetat. Patrimoniul descoperit a îmbogățit instituția și în același timp a oferit material de dezbatere lumii științifice.


   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului, vă invităm vineri, 17 septembrie 2021, ora 11.00 la sediul Muzeului Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1-3, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „200 DE ANI DE INGINERIE ROMÂNEASCĂ”, realizată de Muzeul Universității Politehnica din București în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie din Prahova.
Prin această expoziție itinerantă, ce reprezintă un pionierat în istoria muzeelor universitare, specialiștii Muzeului Universității Politehnica din București doresc să prezinte vizitatorilor personalități marcante din istoria U.P.B., o succintă istorie a universității, apariția muzeului în contextul dezvoltării universității dar și importanța patrimoniului cultural universitar.
Expoziția se adresează atât cunoscătorilor în domeniu cât și publicului larg prin forma populară elaborată ce constă în prezentarea a 16 personalități ce au marcat evoluția și dezvoltarea științei și tehnicii românești și mondiale (Costin Nenițescu, Anghel Saligny, Elie Carafoli, Gogu Constantinescu etc.), completate cu exponate din patrimoniul Muzeului Universității Politehnica din București.


   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, îi aşteaptă pe toţi iubitorii de artă la vernisajul expoziţiei temporare „Theodor Aman – Un pionier al plasticii româneşti moderne”.
Este o invitaţie emoţionantă şi o provocare de a pătrunde în universul operei lui Aman, urmând o vibrantă călătorie artistică printre gravurile şi uleiurile reprezentative pentru genurile în care a excelat: portretul, compoziţia istorică, tematica rurală, natura statică şi scena de gen.
Evenimentul va avea loc vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 10.30 la sediul din Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov, str. Dacia nr. 13 şi marchează 130 de ani de la moartea marelui pictor şi gravor.


   

ZIUA EUROPEANĂ A PATRIMONIULUI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale vă invită în perioada 17-18 septembrie 2021, să participaţi la evenimentele organizate cu prilejul celei de-a XXIX-a ediții a Zilei Europene ale Patrimoniului.În Ploieşti:
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
17 septembrie 2021, ora 11.00
Expoziţia temporară: „Şoimeşti, situl arheologic de pe Dealul Merez –
o reflectare a preistoriei Munteniei (mileniile IV şi III î.Hr.)”
 
• Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti
str. Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244 542 861
18 septembrie 2021
Expoziţie temporară: „Ceasornicari europeni în căutarea preciziei” - online
 
• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti
str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768;
18 septembrie 2021
Expoziţie temporară: „Monede daco-getice şi efigii romane
cuprise în volumul scris de dr. Donoiu şi prefaţat de Nichita Stănescu” - online
 
• Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploieşti
Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244 522 914
18 septembrie 2021
„Simfonia ploieşteană” - online
 
• Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploieşti
str. Kutuzov, nr. 1, tel. 0244 525 394
18 septembrie 2021
„Povestea catalogului lui Ion Luca Caragiale” - online
 
În judeţ:
 
• Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Parcul Memorial „Constantin Stere“ Bucov, str. Dacia nr. 13, tel. 0244 344 040
17 septembrie 2021, ora 10.30
Expoziție temporară:
„Theodor Aman (1831 – 1891), un pionier al plasticii româneşti moderne”
 
• Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
17 septembrie 2021 ora 11.00
Expoziţie temporară: „200 de ani de inginerie românească”
 
• Muzeul „Casa Domnească” Brebu
comuna Brebu, jud. Prahova, tel. 0244 357 731
17 septembrie 2021
Matineu muzeal: „Patrimoniul material și imaterial românesc” - online
 
• Muzeul „Foişorul Bellu” Urlaţi
Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, tel. 0244 271 721
18 septembrie 2021
Matineu muzeal: „Baronul Alexandru Bellu – colecţionar de costume naţionale” - online
 
• Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg
comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
18 septembrie 2021
„Interculturalitate romano-rusă – Cantacuzini în serviciul Imperiului Ţarist” - online
 
• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni
Buşteni, str. T. Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
18 septembrie 2021
„Publicistica lui Cezar Petrescu” - online
 
Vizitarea se va realiza cu păstrarea normelor sanitare în vigoare.
   

Concurs de scurte povestiri pentru elevii claselor I -VIII


 
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova lansează concursul de scurte povestiri cu temă istorică intitulat Vreau să povestesc”, în rândul elevilor din clasele I-VIII și are ca scop stimularea interesului pentru istorie, precum și dezvoltarea creativității și imaginației tinerei generații. Cei pasionați de scris pot trimite creațiile în perioada 1 octombrie – 1 decembrie 2021, la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .
Concursul are ca obiectiv scrierea unor scurte povestiri, având ca inspirație personalitățile și momentele istorice ce au marcat istoria României. 
Participanții pot înscrie în competiție o singură povestire originală, alături de datele de identificare (nume, prenume, clasă, școală), precum și numele, prenumele și numărul de telefon al unui părinte sau tutore legal.
Redactarea povestirii: textele vor fi în limba română, editate în WORD, cu diacritice, font Times New Roman, corp 12, spaţiul între rânduri va fi de 1,5 și maxim 3 pagini.
Organizatorul poate refuza lucrări înscrise în concurs, dacă acestea nu se încadrează în cerințele impuse. 
Juriul este format din: doamna Elena Butunoi, prof. dr. psiholog la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești, doamna Aurelia Mihaela Banu, prof. Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Ploiești și doamna Emilia Savelovici, muzeograf la Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească.
Juriul va acorda 6 premii: 3 premii pentru elevii claselor I-IV și 3 premii pentru cei din clasele V-VIII. Premiile sunt compuse din cărți și suveniruri. Fiecare premiu va include o vizită gratuită la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și la secțiile sale din Ploiești (Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Muzeul „Ion Luca Caragiale”, Muzeul „Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”), pentru câștigător și familia sa în perioada 15.12.2021 – 15.12.2022.
Organizatorii vor anunța câștigătorii pe data de 10.12.2021 prin canalele de social-media ale muzeului. 
Participanții își asumă răspunderea pentru, textele și ideile prezentate în povestirile înscrise în cadrul concursului, în concordanță cu legile privind drepturile de autor și de proprietate intelectuală.
Părintele sau tutorele legal al Participantului își dă consimțământul, prin trimiterea mailului de înscriere, ca numele și vârsta Participantului, precum și povestirea cu care a participat la Concurs să fie făcute publice pe canalele de social-media ale Organizatorului, în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, pe data de 10.12.2021, când vor fi anunțați și cei 6 câștigători ai Concursului. Prin înscrierea la Concurs şi acceptarea termenilor și condițiilor, părinții sau tutorii legali ai Câştigătorilor își exprimă acordul ca numele și vârsta Câștigătorilor, precum și materialele foto cu Câștigătorii și cu lucrările acestora să fie făcute publice în scopuri de promovare.
Prelucrarea datelor cu caracter personal se face în conformitate cu Dispozițiile Legii GDPR nr. 190/2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

muzeograf Monica Cîrstea

   

JUBILEUM – MUZEUL „CASA DOMNEASCĂ” BREBU

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul „Casa Domnească” Brebu, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 10 septembrie 2021, ora 11.00, la sediul său din comuna Brebu, judeţul Prahova să participaţi la JUBILEUM – MUZEUL „CASA DOMNEASCĂ” BREBU – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR, eveniment prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la inaugurare.Programul evenimentului:
♦ Cuvânt de deschidere: - muzeograf coordonator Răzvan Radu
♦ Alocuţiuni: - dr. Bogdan Ciupercă - reprezentant al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
- Primarul comunei Brebu - dr. ing. Adrian Gheorghe Ungureanu
♦ Prof. Elena Oprea - „Profesorul Nicolae Simache - ctitorul muzeelor prahovene.
Părintele meu spiritual”
♦ Moment poetic susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu,
coordonaţi de prof. Simona Lupoiu - disciplina istorie
♦ Moment muzical - orgă, susţinut de Lupu Fabian
♦ Depuneri de flori la busturile voievozilor Matei Basarab (1632-1654) şi
Constantin Brâncoveanu (1688-1714)
♦ Vernisajul expoziţiei temporare „Nicolae Iorga - O viaţă de om aşa cum a fost”
- prezintă muzeograf Claudia Giannotti, şef secţie Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
♦ Participă elevii clasei a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu,
coordonaţi de p.i.p. Daniela Hodoiu.

Muzeul „Casa Domnească” Brebu, unul dintre cele mai importante monumente istorice din secolul al XVII-lea din județul Prahova, ctitorie a voievozilor Matei Basarab (1632-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714), a fost inaugurat la 12 septembrie 1971 la iniţiativa şi în prezenţa părintelui muzeografiei prahovene - profesorul Nicolae Simache.
În prezent, muzeul deține o valoroasă expoziție permanentă de artă și istorie, care cuprinde tipărituri laice și ecleziastice reprezentative pentru cultura Țării Românești din secolul al XVII-lea: „Îndreptarea Legii” – Târgoviște, 1652; „Biblia” de la București, 1688, tipărită de frații Radu și Șerban Greceanu; prima biblie în limba română cu caractere chirilice, tipărită la mânăstirea Snagov etc.
   

Pagina 6 din 105