Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Universitatea Populară de Vară "Nicolae Iorga"

În perioada 15-20 august 2021, la Vălenii de Munte se vor desfășura Cursurile de Vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” ediția a LXVIII - a, care reunește personalități din diverse domenii ale științei și culturii.

   

History Hunters

   

Tezaur unicat descoperit în Prahova

În primăvara acestui an, un pasionat de istorie, a descoperit în zona de sud a județului Prahova un tezaur de piese de podoabe și monede bizantine. Cristian Cojanu, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcției Județene pentru Cultură Prahova.Tezaurul alcătuit din 40 de piese, cercei și monede din metal prețios, este unicat în România ilustrând relațiile populației și a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaște în România nici un tezaur similar care să conțină piese de podoabă și un grup compact de monede din electrum din același tip puse în circulație de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta orașelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) și ar fi putut aparține unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre și Munții Carpați la sfârșitul secolului al XI-lea.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova urmează șă efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.
Arhg. dr. Bogdan Ciupercă
   

29 Iulie - Ziua Imnului Naţional

Joi, 29 iulie 2021, cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub egida Consiliului Judeţean Prahova, organizează următoarele manifestări culturale dedicate acestui simbol suprem al unității și identității românești, sărbătorit şi în mediul virtual, pe paginile de Facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiilor sale muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro. şi pe www.instagram.com/ muzeul.de.istorie.ploiesti/.

♦  Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al -XIX-lea”,
Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2, tel. 0244 529 439
• ora 10.00 – Matineu muzeal: „Imnul, mândria unei naţiuni”

♦  Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov,
Parcul Constantin Stere Bucov, str. Dacia nr. 13, tel. 0244 344 040
• „Ziua Imnului – origine şi semnificaţie” - online

♦  Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
• „Patriotism prin muzică” - online

♦  Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
• „Imnul Naţional – motiv de glorie şi mândrie pentru naţiunea română” - online

♦  Muzeul „Casa Domnească” Brebu
• ora 10.00 - Matineu muzeal: „Imnul ţării mele”

♦  Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni,
str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
• „Imnul Naţional – origine şi semnificaţie”- online.


   

Concursul de fotografie „Alexandru Bellu"

Muzeul „Foişorul Bellu” Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 1-15 august 2021 Concursul de fotografie „Alexandru Bellu”, cu tema „Ţăranul român contemporan prin lentila obiectivului”.

Calendarul evenimentului:
• 1 - 15 august 2021 – trimiterea fotografiilor online pe adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ;
• 16 august 2021 - jurizarea fotografiilor;
• 19 august 2021 – premierea şi expoziţia realizată cu prilejul Zilei Mondiale a Fotografiei.
Premiile constau în cărţi, pliante, accesorii foto oferite de Cărtureşti, DarkoPrint Ploieşti şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Condiţiile de participare şi specificaţiile tehnice ale fotografiilor pot fi găsite pe paginile de Facebook şi site-ul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova www.histmuseumph.ro
 
 
Condiţii de participare:
- trimiterea fotografiilor cu subiectul „Pentru concurs” pe adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ;
Fotografiile trebuie însoţite de un titlu; trebuie menţionată locaţia fotografiei şi datele de contact ale fotografului (nume complet, număr de telefon şi adresa de e-mail);
 
Specificaţii tehnice ale fotografiilor:
- să se încadreze în tematica aleasă;
- dimensiunea minimă a imaginii: 4mb;
- rezoluţie: minim 3.000px;
- rezoluţie print, calitate la 300dpi;
- format fişier: jpg;
- pot fi alb-negru sau color;
- colajele nu sunt acceptate.
Înscrierea în concurs presupune acceptarea prezentelor condiţii de participare.
   

ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

Marţi, 27 iulie 2021 Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi – ediţia a X-a. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, situată la aproximativ 8 km vest de municipiul Ploiești, pe partea dreaptă a șoselei Ploiești - Târgșor, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploiești).
Colaborarea de peste 60 de ani dintre cele două instituţii a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secolul al XIX-lea.
Această ediţie se va desfăşura în intervalul orar 11.00 – 16.00 şi cuprinde omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, urmată de vizitarea expoziției de sit „Târgșor – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate la Târgșoru Vechi.
dr.  Bogdan Ciupercă
   

Învăţând din trecut putem privi către viitor

Muzeul Judetean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociaţia "Un Strop de Fericire" vă invită vineri, 23 iulie 2021, la History Hunters începând cu ora 10.00.
Timp de două ore copiii cu vârste cuprinse între 7-14 ani sunt aşteptaţi la sediul muzeului din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 pentru a descoperi în mod interactiv istoria strămoşilor noştri, prin intermediul unor probe care le va pune la încercare curiozitatea, spiritul de aventură, tot ceea ce ar trebui să aibă un adevărat vânător de comori.
Evenimentul se va desfăşura în curtea muzeului, iar participarea este liberă.
şef Birou Istorie,
Amalia Nicoară
   

ANUNŢ

   

Învăţând din trecut putem privi către viitor

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Asociaţia „Un Strop de Fericire”, vă invită vineri, 16 iulie 2021, la History Hunters începând cu ora 10.00. Timp de două ore copiii cu vârste cuprinse între 7-14 ani sunt aşteptaţi la sediul muzeului din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 pentru a descoperi în mod interactiv istoria strămoşilor noştri, toate prin intermediul unor probe care le va pune la încercare curiozitatea, spiritul de aventură, tot ceea ce ar trebui să aibă un adevărat vânător de comori. Astfel cei interesaţi vor învăţa despre numerele romane, războaiele daco-romane, procesul de romanizare, columna lui Traian.
 
Evenimentul se va desfăşura în curtea muzeului, iar participarea este liberă.
 
   

Seară cu folk la conac

Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită vineri, 9 iulie 2021, ora 17.00, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia nr. 12, să vă bucurați de o „Seară cu folk la conac”.
 
 
Momente muzicale deosebite vor oferi publicului invitatul special Oliver Ciobanu şi Grupul Folk Urlaţi, coordonat de prof. Marius Glonţ.
 
Vă aşteptăm!

   

Pagina 8 din 105