Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită marţi, 20 martie 2018, ora 1200, la sediul său din Ploieşti, strada Toma Caragiu, nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „Podoabe străvechi”, organizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Muzeul Judeţean Teleorman, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe.

Expoziţia, vizitabilă în perioada 20 martie – 23 aprilie 2018, reuneşte unele dintre cele mai reprezentative tipuri de obiecte care au servit ca ornamente personale în cadrul comunităţilor neo-eneolitice şi de la începutul epocii bronzului din sud-estul României. Conceptul expoziţional este de tip descriptiv-educativ, dorind să prezinte vizitatorilor, prin intermediul unor piese semnificative, noţiuni referitoare la: cronologia preistoriei reflectată în obiecte de podoabă; habitatul în epocă; utilizarea materiilor prime comune sau exotice în realizarea obiectelor de podoabă; complexe funerare ilustrative pentru mediile culturale Starčevo-Criş, Boian, Gumelniţa sau orizontul înmormântărilor tumulare.
La sediul instituției din Ploiești expoziția a căpătat o personalitate proprie prin expunerea pentru prima dată a unor obiecte de podoabă, dar și vase din lut, descoperite în ultimii ani în morminte tumulare (movile de pământ) datând de la sfârșitul mileniului IV î.Hr. și prima jumătate a următorului, cercetate în județul Prahova în localitățile Ploiești, Ariceștii-Rahtivani, Blejoi, Păulești, Târgșoru Vechi. Obiectele expuse sunt realizate din argint, cupru, os, cochilii de scoici, caolin. Important este și mormântul descoperit în anul 2016 în localitatea Șoimești (comuna Ceptura) din care provin numeroase obiecte de podoabă realizate din cochilii de scoici, os, cupru, argint, dar și două vase.
   

PROIECT EDUCATIV

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează miercuri, 7 martie 2018, ora 14.00, în sala Auditorium, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, sub egida Programului "România 100 de ani",  proiectul educativ Momente de răscruce ale istoriei - 1848-2018. Jubileul „Primăvara naţiunilor”, susţinut de muzeograf Doru Mareş.

Anul 1848 este cunoscut în istorie ca un an de mari frământări naţionale în mai multe state ale Europei. Începând în Franţa, revoluţia s-a răspândit cu repeziciune şi în alte state şi a îmbrăcat mai multe forme: de la lupta pentru unitate naţională şi drepturi politice până la eliberarea socială.
Muzeograf,
Doru Mareş
   

MATINEU MUZEAL

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10 organizează marți, 6 martie 2018, ora 12.30, în sala Auditorium, matineul muzeal "Românce de poveste".
 
 
Evenimentul este dedicat Femeii și realizărilor ei de excepție, într-o perioadă în care majoritatea profesiilor erau dominate de bărbați. Începând cu secolul al XIX-lea, câteva femei curajoase au demonstrat lumii că performanțele se pot face în ciuda sensibilității feminine. Asemenea femei vizionare și ambițioase s-au născut și au trăit și pe meleagurile românești. Aceste românce de-a lungul timpului și-au adus o contribuție însemnată la progresul științei, culturii și artei.
Doamnele secolelor trecute au rămas în istorie prin tenacitatea lor și prin faptul că au reușit să demonstreze că pot schimba istoria prin ideile și implicarea lor.
Muzeograf, Monica Cîrstea
   

URARE

   

MĂRŢIŞOARE MUZEALE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ întâmpină primăvara cu „Mărţişoare muzeale” - ateliere de creație, matinee muzeale, expoziții și spectacole dedicate anotimpului renașterii, oferite cu drag publicului în perioada 1-9 martie 2018:În Ploiești:

1 - 3 martie 2018

• Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
Ateliere de creaţie: „Sărbători de început de primăvară”

4 martie 2018

• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”
Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
ora 11.00 - Matineu muzeal „Mărțișoare pentru mama”,
- participă elevi de la Școala Primară Trenu - Chiojdeanca și
Grupul „Floricica” de la Zonta Club Ploiești

• Muzeul „Ion Luca Caragiale”
Ploiești, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
ora 13.00 - Matineu muzeal „E ziua ta, mămico”,
- participă elevi de la Școala Primară Trenu - Chiojdeanca și
Grupul „Floricica” de la Zonta Club Ploiești

În județ:

1 - 9 martie 2018

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”
comuna Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
Ateliere de creație: „Istoria și semnificația mărțișorului”

1 martie 2018

• Muzeul „Conacul Bellu”
Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
ora 9.00 - Expoziție mărțișoare handmade
- participă elevi de la Școala Gimnazială „Cănuță Ionescu” Urlați

• Muzeul „Casa Domnească”
comuna Brebu, tel.  0244 357 731
ora 11.00 - Matineu muzeal „Ziua Mărțișorului”,
- participă elevi de la Școala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu

2 martie 2018

• Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”
Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
ora 11.00 - Matineu muzeal „Mărțișor cu dor”

4 martie 2018

• Muzeul „Conacul Bellu”
Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
ora 10.00- Spectacol de dans și muzică populară:
„Pentru tine, dragă mamă”
- participă Ansamblul folcloric „Strugurelul” și
formația de chitariști ale Casei de Cultură Urlați

7 martie 2018

• Muzeul „Conacul Bellu”
Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
ora 12.00 - Atelier de creație: „De ziua ta mămico”
- participă elevi de la clasa a V-a, Școala Gimnazială „Cănuță Ionescu” Urlați,
coordonați de prof. Ana Maria Grigoraș

• Muzeul „Casa Domnească”
comuna Brebu, tel.  0244 357 731
ora 11.00 - Matineu muzeal „Un cânt al iubirii, pentru tine, mamă!”
- participă elevi de la Școala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu

1 martie, prima zi oficială de primăvară, ne aduce, în fiecare an, unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri românești – Mărțișorul. Numit și Mărțișug sau Marț, micul obiect de podoabă simbolizează renașterea naturii și începutul unui nou an agrar. Mărțișorul este prezent și în tradiția altor popoare balcanice: bulgari, albanezi și moldoveni. Prin demersurile celor patru țări, România, Bulgaria, FRI Macedonia și Republica Moldova, Mărțișorul a intrat în patrimoniul imaterial cultural al UNESCO la data de 6 decembrie 2017.
Obiceiurilor populare românești li se alătură, în martie, o sărbătoare trecută în calendarele din întrega lume: 8 martie - Ziua Internațională a Femeii. Această zi a fost adoptată în 1977 printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Și astfel, de la micul obiect tradițional de podoabă și până la ziua care este dedicată mamelor și femeilor de pretutindeni, luna martie este pentru români un prilej de celebrare a vieții și renașterii naturii.
   

EXPOZIŢIA LUNII MARTIE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, vă invită joi, 1 martie 2018, ora 11.00, la vernisajul expoziţiei lunii martie: "Cărţile poştale îţi arată lumea". Rod al unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă "Carmen Sylva" din Ploieşti, expoziţia valorifică fondul de Carte Poştală al muzeului şi talentul artistic al elevilor.
 
 
Expoziţia prezintă Cărţi Poştale de la începutul secolului XX - amintiri vizuale din călătorii şi reprezentările tinerilor artişti în diferite tehnici: grafică, acuarelă, acrilic, tuş, creion colorat, liner şi ceramică.
Scopul expoziţiei "Cărţile Poştale îţi arată lumea" este de a reaminti publicului larg o veche modalitate de comunicare.

Vă aşteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf
   

MATINEU MUZEAL

Vă invităm luni, 26 februarie 2018, ora 11.00 la Muzeul "Crama 1777" Valea Călugărească, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,  să participaţi la matineul muzeal "Dragobete - Cap de Primăvară".

Vor fi prezentate aspecte privind rolul tradiţiilor populare de primăvară în cultura românească,  invocarea sentimentului peren al dragostei şi al bunei dispoziţii, precum şi al armoniei universale om-natură.
Muzeograf, Emilia Savelovici
   

DRAGOBETE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, vă invită vineri, 23 februarie 2018, ora 10.00 la sărbătoarea DRAGOstei, Bucuriei, Energiei, Tinereţii şi Emoţiei la români – DRAGOBETE.


Cunoscut sub denumirea de Cap de Primăvară, Logodnicul Păsărilor, Sfânt Ion de Primăvară, Năvalnicul – Dragobete este o sărbătoare sensibilă a dragostei şi renaşterii naturii, ce stă sub semnul oferirii primelor flori ale primăverii.
Unele legende româneşti îl prezintă pe Dragobete ca fiind feciorul Babei Dochia, un flăcău frumos, bun, energic, puternic ce răspândea veselia vieţii, îmbrăţişarea tandră, iubirea inocentă, lumina blândă şi căldura timidă a primăverii.
Bucuria şi voia bună românească vor fi susţinute prin spectacolul de dans şi muzică populară „Doamne ajută cui sărută/Şi prieşte cui iubeşte” aflat la a VI-a ediţie, organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Ploieşti.
Grupul folcloric „Trandafirul” – coordonator: prof. Cristina Nicoleta Stănescu, împreună cu Ansamblul „Rapsodia Prahovei” – coordonator: prof. Sorin Petre vă vor oferi momente artistice de neuitat.
Muzeograf,
Ioana Constantin
   

Drag si dragoste de Dragobete

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi din judeţ vă invită, în zilele de 23, 24 şi 26 februarie 2018, să celebrăm cu ,,Drag şi dragoste de Dragobete” tradiţiile şi obiceiurile specifice sărbătorii iubirii la români.
În credinţa populară românească, Dragobete este feciorul Babei Dochia. El întruchipează vitalitatea, energia, dragostea, tinereţea şi viaţa de aceea, el este numit şi Cap de primăvară sau Logodnicul păsărilor. Totodată, Dragobetele este o zi a dragostei, a gesturilor de tandreţe ce stau sub semnul oferirii primelor flori ale primăverii.
Bucuria şi voia bună românească vor fi susţinute prin matinee muzeale, spectacole de dans şi muzică populară.

 În Ploieşti:
 
Muzeul „Casă de târgoveţ din secolele al XV III-lea - al XIX-lea”
str. Democraţiei, nr. 2, tel. 0244 529 439
23 februarie 2018, ora 10.00 - Matineu muzeal: ,,Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români”, în colaborare cu Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti.
 
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
str. Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 522 656
23 februarie 2018, ora 10.00 - Spectacol de canto, dans şi muzică populară
,,Doamne ajută cui sărută/Şi prieşte cui iubeşte” aflat la a VI-a ediţie, organizat în parteneriat cu Palatul Copiilor din Ploieşti. Grupul folcloric „Trandafirul” al Cercului de canto popular, împreună cu Cercul de etnografie şi folclor „Rapsodia Prahovei” vor oferi momente artistice de neuitat. Invitaţi speciali ai evenimentului sunt elevi ai Colegiului Tehnic „Lazăr Edeleanu” Ploieşti
 
În judeţ:
 
Muzeul Memorial Cezar Petrescu”
Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, tel. 0244 321 080
23 februarie 2018, ora 10.00 - Matineu muzeal ,,Dragobete – prieten pentru o zi”, desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Cezar Petrescu” din Buşteni, str. Şcolii nr. 18.
 
Muzeul „Casa Domnească”
Comuna Brebu, jud. Prahova, tel. 0244 357 731
23 februarie 2018, ora 10.00 - Matineu muzeal ,,Dragobetele, sărbătoarea tradiţională a iubirii la români”, în colaborare cu Şcoala Matei Basarab” Brebu.
 
Muzeul Conacul Pană Filipescu”
Comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, jud. Prahova, tel. 0244 389 480
24 februarie 2018, ora 11.00 - Matineu muzeal ,,Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete”, în colaborare cu Ansamblul folcloric Garofiţa” din Brătăşanca, Ansamblul folcloric „Muguri de Breaza” din cadrul Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza, Grupul vocal „Anotimpul Fanteziei” şi Grupul folcloric „Tradiţional” şi Şcoala Gimnazială Filipeştii de Târg.
 
 
Muzeul „Crama 1777”
Comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139A, jud. Prahova, tel. 0244 235 470
26 februarie 2018, ora 11.00 - Matineu muzeal ,,Dragobete - Cap de primăvară”.

 

 

 

 

   

COLOCVIU

Vă invităm, joi, 1 februarie 2018, ora 12.00 la sediul Muzeului "Crama 1777" din Valea Călugărească, str. Valea Largă nr. 139A, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, să participaţi la colocviul "Sfântul Mare Mucenic Trifon, ocrotitorul viticultorilor".

 

 

Vor fi prezentate aspecte privind importanţa revigorării unui vechi obicei viticol, care deschide sezonul muncilor la vie, precum şi o serie de similitudini de manifestare a tradiţiilor vinicole din ţările viticole europene.

   

Pagina 8 din 51