Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Comunicat de presă

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova deţine, din anul 2011 în patrimoniul său, o impresionantă colecţie de manechine-păpuși care ilustrează evoluţia modei franceze de-a lungul veacurilor de la gallo-romani până în contemporaneitate. Manechinele-păpuși reprezintă un documentar spectaculos, cronologic determinat, cu lux de amănunte, al modului în care Franţa s-a impus ca meridian zero al elegantei și rafinamentului vestimentar, devenind reper și inspiraţie pentru Europa și America. Această colecție de manechine-păpuși a stârnit interes și a fost etalată în diverse expoziții temporare organizate în colaborare cu muzee din țară.
Un proiect expozițional de excepție ,,Păpușile vă prezintă moda de altădată” a fost realizat la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2015, urmat fiind de ,,Moda franceză în miniatură. Păpuși din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova’’- Muzeul Național de Istorie a României - București, în perioada 17 decembrie 2015 – 28 februarie 2016; ,,Păpușile și moda franceză de-a lungul timpului’’ - Muzeul Județean Teleorman - Alexandria , în perioada 11 martie – 25 mai 2016 și de ,,Moda franceză în miniatură’’ – Muzeul Dunării de Jos - Călărași, în perioada 1 iunie – 28 octombrie 2016.
Muzeograf Monica Cîrstea

 

Urmează Muzeul Național al Agriculturii – Slobozia în cadrul căruia va avea loc vernisajul acestui proiect expozițional în data de 16 noiembrie 2016.
Micile manechine au fost solicitate pentru a fi etalate în anul 2017 la: Muzeul Regiunii Porților de Fier - Drobeta Turnu Severin; Muzeul Județean Mureș (Secția de Științele Naturii) - Târgu Mureș și Muzeul Județean ,,Teohari Antonescu’’ Giurgiu.
Călătoria colecției de păpuși în alte spații muzeale naționale nu s-a încheiat, ea continuă.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează în data de 4 noiembrie 2016, ora 11, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, expoziţia temporară ,,Mihai Viteazul -întregitorul de neam”, înscrisă în programul ,,România 100” dedicat înfăptuirii statului naţional unitar român.

Prin intermediul bunurilor culturale mobile -gravuri, monede, cărţi vechi, ceramică, arme și al reproducerilor etalate, organizatorii propun o incursiune sintetică în actele și faptele istorice ale primului unificator al românilor -domnitorul Mihai Viteazul.
Muzeograf, Claudia Giannotti
   

Comunicat de presă

În perioada 10 - 24 octombrie 2016 Muzeul Județean de istorie și Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza comunei Păulești (jud. Prahova). Cercetările au fost prilejuite de solicitarea unei firme private ce urmărește implementarea unor investiții pe un teren cu încărcătură arheologică. A fost cercetat un sit de tip tumular (movilă funerară din pământ) ce avea diametrul de aproximativ 35 m și înălțimea de 1 m. Au fost descoperite 3 morminte din care cel principal conținea doi indivizi. Defuncții erau așezați în poziție chircită (dorsal sau lateral), aveau inventare funerare formate din vase din lut, podoabe din scoică, cupru, argint, dar și o secure din cupru. De asemenea, în groapa unui mormânt era depus ocru roșu.  Mormântul primar/principal era înconjurat de un cerc din pietre ce avea diametrul de aproximativ 5 m. În mijlocul acestui cerc se afla groapa mormântului în care erau depuși doi indivizi. În mormânt au fost descoperite 3 vase din lut, o secure din cupru, zeci de mărgele din scoică, tubulețe din cupru, un cercel din argint.
Mormintele datează din perioada începutului epocii bronzului și au o vechime de 5200-4900 ani. Sute de astfel de obiective arheologice împânzesc zona de câmpie de la nord de orașul Ploiești (Ploiești, Păulești, Blejoi, Târgșoru Vechi, Florești, Ariceștii-Rahtivani, Băicoi), dar și sud-estul județului Prahova, instituția noastră cercetând în ultimii ani un număr de 18 tumuli funerari cu rezultate excepționale în înțelegerea unei etape importante din preistoria locului.
Arheolog dr. Alin Frânculeasa

 

   

Simpozionul Naţional TIMPUL ŞI OMUL

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează în perioada 3-4 noiembrie 2016, a XVIII-a ediție a Simpozionului Național ”TIMPUL ȘI OMUL” .

 

În deschiderea lucrărilor simpozionului, care va avea loc în data de 3 noiembrie 2016, la orele 11°°, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, va fi lansat volumul Anuarul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova – serie nouă, nr. VI, în care este alocat un spațiu generos studiilor științifice din domeniul orologeriei.
La această manifestare anuală, participă peste 50 de invitați din țară, specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu.
Temele dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, organizate la sediul Muzeului Ceasului ”Nicolae Simache” din Ploiești, str. N. Simache nr. 1, în spațiile noii expoziții permanente, sunt: Definirea timpului în concepte filozofice, ştiinţifice, religioase, artistice şi literare; Percepția timpului în lumea satului românesc; Oameni care au marcat timpul. Personalități; Evoluția și istoria orologeriei în plan universal și național; Invenții și inventatori celebri de ceasuri; Asimilarea şi evoluţia orologeriei în România, în diferite perioade istorice; Automate muzicale în patrimoniul muzeal naţional și mondial; Restaurarea ceasurilor și a cutiilor musicale.
Tatiana Ristea ,
şef birou

 

 

 

   

EXPOZIŢIA LUNII NOIEMBRIE - 2016

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează vineri, 28 octombrie 2016, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vernisajul expoziţiei „Alexandru Zagoritz – un arhitect prahovean pe frontul Războiului de Întregire Naţională”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.
 
 
Expoziţia cuprinde o parte a corespondenţei purtată de Alexandru Zagoritz cu fratele său Gheorghe, şi mama sa Ecaterina din perioada în care acesta era mobilizat în Regimentul 52 Infanterie Rezervă, cu care a luat parte la Campania din Dobrogea între 20 septembrie – 3 octombrie 1916. De asemenea, în aceasta se va regăsi şi tragicul moment al rănirii sale în cursul luptei de la Amzacea, la 21 septembrie 1916.
Evenimetul comemorează astfel împlinirea a 100 de ani de la dispariţia arhiectului Al. Zagoritz stins din viaţă la 31 octombrie 1916, în sanatoriul dr. Gerota din capitală.
   

WORKSHOP

Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeştii de Târg – secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Bucureşti, în data de 25 octombrie 2016, ora 1100, organizează workshop-ul „Gravură pe sticlă”, cu participarea elevilor de la Şcolile Gimnaziale Speciale din Vălenii de Munte şi Filipeştii de Târg şi vernisează expoziţia „Hărţile timpului. Tehnici arhaice – abordări contemporane”.

   

SERATĂ MUZEALĂ

Muzeul ,,Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Asociaţia Folkloriamo M. din Rovigo, Italia organizeazã luni, 31 octombrie 2016, ora 15.00 serata muzealã ,,Toamna amintirilor”.
 

Manifestarea rememoreazã viaţa la conac a familiei Bellu, pagini din evoluţia culturalã a urbei Urlaţi și a locuitorilor acesteia.
Tinerii invitaţi, elevi ai Cenaclului ,,Pe urmele lui Orfeu” -Liceul ,,Constantin Brâncoveanu Vodã”, Urlaţi și ai Ansamblului ,,Slãnicul” -Casa de Culturã, Slãnic, alãturi de invitaţii surprizã ai Asociaţiei Folkloriamo M. din Rovigo vor încânta publicul cu momente poetice, muzicale și artistice tradiţionale.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 26 octombrie 2016, orele 11.30, la sediul Muzeului Casa Domnească” Brebu, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare Măiestrie şi rafinament - nobila artă a prelucrării metalelor”.
 
 
Vizitatorii vor fi uimiţi de bogăţia de culoare şi somptuozitate a costumelor boiereşti şi a podoabelor realizate din argint sau argint aurit, decorate cu pietre preţioase şi semi-preţioase. Obiectele datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, provenind de la familii boiereşti sau domneşti.
Muzeograf, 
Răzvan Radu
   

BIJUTERII MUZICALE

Continuând o frumoasă tradiție, duminică, 23 octombrie a.c. ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești, str. N.Bălcescu, nr.15 - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la primul recital instrumental din actuala stagiune muzicală 2016-2017 organizat împreună cu Fundația Culturală „Remember Enescu” din București, sugestiv intitulat -Bijuterii Muzicale
 
 
Își dau concursul 8 tineri soliști, laureați a unor importante concursuri și olimpiade naționale și internaționale din cadrul Colegiului Național de Muzică „George Enescu”- București și Colegiului de Artă „Carmen Sylva”- Ploiești.
În program lucrări de: J.S.Bach, D.Cimarosa, L.van Beethoven, J.Brahms, C.Saint Saens, D.Poper.
La pian: prof. Liliana Iacobescu, Doina Boboacă și Diana Spânu.
 Conservator, Mihaela Ștefănescu
   

OFERTA CULTURAL-EDUCATIVĂ PENTRU ANUL ŞCOLAR 2016-2017

Oferta educaţională 2016-2017

Pentru susţinerea unor metode alternative de învăţare/cunoaştere şi educare/dezvoltare Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ propun unităţilor de învăţământ următoarele teme/moduli, în vederea încheierii de parteneriate educaţionale, care se pot desfăşura atât în spaţiile muzeale, (taxa - 4 lei/modul), cât şi la sediul unităţii de învăţământ( taxa - 5 lei/modul).
Solicitarile se primesc oficial pe mail-ul Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau pe fax 0244/522656 ; 0244/514437.

În Ploieşti

• Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova ,str. Toma Caragiu, nr.10, tel.0244/514437; 
0244/522656
I. România 100 – Primul Război Mondial
- Rolul publicisticii în Marele Război
- Organizarea armatei române în Marele Război
- Eroi prahoveni ai Războiului de Întregire Naţională
II. Istoria altfel la muzeu
- Domnitori care au marcat istoria românilor 
- Ploieştiul de altădată
- Regii României
III. Tradiţii şi obiceiuri la români
- Tradiții de iarnă la români
- Sărbători de început de primăvară
- Tradiții și obiceiuri de Paște
IV. România 100 – Unificatorii
- Mihai Viteazul
- Alexandru Ioan Cuza
- Ferdinand I

• Muzeul „I. L. Caragiale”, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244/525394
I. Caragiale, omul şi opera
- Caragiale şi teatrul contemporan
- O altă faţă a unui scriitor canonic
- Oraşul lui Caragiale în imagini şi cuvinte
II. Eroii lui Caragiale
- Incursiune în viaţa şi opera lui Caragiale
- L. Caragiale şi prietenii
- Minunata lume a copilăriei
III. Caragiale, contemporanul nostru
- Caracterizarea personajelor din schiţele lui Caragiale
- Vizionarea filmului cu ecranizarea schiţelor „Dl Goe” şi „Vizită”
- Concurs de interpretare artistică a personajelor lui Caragiale
• Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, str. Nicolae Simache, nr.1, tel. 0244/542861
I. Povestea timpului – începuturile orologeriei
- Primele instrumente de măsurat timpul – De la ceasul natural la cadranul solar
- Cadranul solar – strămoşul ceasornicelor
- Primele ceasuri mecanice şi inventatorii lor 
II. Ceasuri germane din zona munţii Pădurea Neagră
- Istoria ceasurilor din Pădurea Neagră
- Ceasurile din Pădurea Neagră din patrimoniul muzeului
- Imspiraţie şi culoare - aplicaţie
III. Ceasuri de personalităţi istorice
- Personalităţi ale Unirii din 1859 
- Ceasurile Independenţei
- Personalităţi ale Marii Uniri 
IV. Orologieri care au marcat timpul
- Abraham Louis Breguet – un ceasornicar de geniu
- Frederic Japy – pionierul orologeriei franceze industriale
- Jean Marc Vacheron şi excelenţa în orologerie

• Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244/522914
I. Ploieşti – viaţa muzicală
- Muzica în viaţa şcolii
- Formaţii corale reprezentative
- George Enescu la Ploieşti
II. Paul Constantinescu, necunoscut
- Paul Constantinescu în universul muzicii româneşti şi internaţionale
- Paul Constantinescu şi muzica religioasă
- Paul Constantinescu, Caragiale şi Eminescu
III. Povestea sunetelor
- Poveşti cu urechi – cu instrumente şi despre instrumente ...muzicale
- Domnul Do şi domnişoara La
- Audiţii muzicale

• Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344/100768
I. Acasă la Nichita Stănescu
- Aici s-a născut „Îngerul Blond”
- Interviu cu şi despre Nichita
- Poetul geniu al necuvintelor
II. Nichita Stănescu pe înţelesul copiilor
- Povestiri despre copilul şi adolescentul Nichita Stănescu
- Povestiri despre poetul Nichita Stănescu
- Nichita în viziunea copiilor
III. Muzeul pe înţelesul tuturor
- Ce este un muzeu şi care este scopul său
- Muzeul memorial şi patrimoniul său
- Munca într-un muzeu

• Muzeul „Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”, str. Democraţiei, nr.2, tel. 
0244/529439
I. Tradiţii şi obiceiuri româneşti
- Incursiune în viaţa târgoveţilor
- Colinde de iarnă pe prispa lui Hagi Prodan
- Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
II. Ploieştiul de altădată
- Descoperim meşteşugurile de altădată
- Muzeul Hagi Prodan, mărturie a brezlelor uitate
- Ploieştiul de ieri şi de azi – vizionare DVD
III. Muzeul punte între generaţii
- Şezătoare de toamnă la bătrânul muzeu
- Ziua Naţională a Culturii
- Imagine şi culoare - aplicaţii

În judeţ

• Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, tel. 0244/344040
I. România 100 – Mărturii ale Primului Război Mondial
- Constantin Stere şi „Marele Războiu”
- România în Marele Război
- Basarabia în Marele Război
II. Marea Unire 
- Constantin Stere promotor al Marii Uniri
- Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă, România
- 1 Decembrie 1918
III. Tradiţii şi obiceiuri la români
- Sărbători de primăvară în tradiţia populară 
- Sărbătoarea Floriilor şi sfântul Paşte
- Tradiţii de iarnă la români

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeştii de Târg, tel. 0244/389480
I. Familia Cantacuzino la Filipeştii de Târg
- Postelnicul Constantin Cantacuzină, întemeietorul ramurii Cantacuzine în Ţara Românească
- Rolul familiei Cantacuzino în viaţa politică şi socială a Ţării Româneşti de la Matei Basarab (1632-1654) la Ştefan Cantacuzino (1714- 1716)
- Cantacuzinii, promotori ai culturii
II. Filipeştii de Târg la intersecţia „drumului cel mare” cu „drumul domniei”
- Dezvoltarea şi importanţa aşezării între secolele XVII-XVIII
- Familia Filipescu, istorie şi genealogie
- Filipeştii şi Cantacuzinii, importanţa unei alianţe matrimoniale
III. Ctitoriile familiei Cantacuzino în judeţul Prahova
- Ctitoriile Cantacuzinilor, între laic şi ecleziastic – Nababul
- Mihai Cantacuzino (1645-1716), ctitorul mănăstirii Sinaia
- Conacul Pană Filipescu, viziuni imagistice

• Muzeul memorial „Cezar Petrescu”, Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.1, tel. 0244/321080
I. Să cunoaştem viaţa şi opera scriitorului
- Să cunoaştem cele mai frumoase poveşti
- Concurs de creaţie literară, proză scurtă „Cezar Petrescu”
- Expoziţie de desene „Minunata lume a copilăriei”
II. Aventuri în lumea lui Cezar Petrescu
- Creaţii literare – Năluca
- Perfect pentru o zi, concurs de creaţie literară
- Creaţii plastice
III. Cartea, o provocare pentru fiecare
- Fram, simbolul copiilor
- Călătorie în zonele polare
- Lumea copilăriei, concurs de creaţie literară

• Muzeul „Casa Domnească”, Brebu, tel. 0244/357731
I. Matei Basarb - Vasile Lupu, politica externă
- Conflictele armate ale domnitorului Matei Basarb (1632-1654) cu Vasile Lupu (1634-1653), domnitorul Moldovei
- Tratatul de pace dintre Ţara Românească şi Moldova
- Alianţa politico-militară dintre Ţara Românească şi Transilvania
II. Primul Război Mondial şi Congresul de pace de la Paris (1918)
- Consiliul de Coroană şi neutralitatea României
- România în anul 1916
- Rolul Reginei Maria în înfăptuirea României Mari.
III. Stilul brâncovenesc
- Crearea „stilului brâncovenesc” cu influenţe occidentale şi orientale
- Mănăstrirea Hurezi, monument arhitectural UNESCO, necropola familiei voievodale
- Palatele de la Mogoşoaia şi Potlogi, simboluri aulice ale domniei brâncoveneşti.

• Muzeul de Artă religioasă „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1, tel. 
0244/280861
I. Rolul lui Nicole Iorga în presa românească de la început de secol XX
- Ziarul „Neamul românesc” 
- Tipografia „Neamul românesc” de la Vălenii de Munte
- Articolele de fond semnate de Nicolae Iorga, mărturii peste timp.
II. Nicolae Iorga şi Comisia Monumentelor Istorice
- Activitatea lui Nicolae Iorga în cadrul Comisiei între anii 1930-1936
- Buletinul Comisiei, publicaţie tipărită sub îndrumarea lui Nicolae Iorga
- Biserici din Vălenii de Munte apărute în Buletinul Comisiei
III. Din tainele calendarului creştin ortodox român
- Scurt istoric al calendarului cretin ortodox
- Principalele sărbători religioase din calendarul creştin ortodox român
- Povestiri religioase pentru copii

• Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, tel. 0244/235470
I. Din tradiţia onomastică la români
- Ce înseamnă numele meu? Semnificaţia numelor proprii de persoană
- De la Sfânta Luni la Sfânta Duminică, povestea zilelor săptămânii
- Nume de legendă, legende istorice şi naturaliste
II. Din structurile imaginarului popular
- Povestea Viaţa viţei de vie
- Povestea arborilor: teiul, bradul, stejarul, fagul
- Povestea pomilor fructiferi: mărul, părul, caisul, cireşul, prunul, gutuiul, nucul
III. Hrană şi leac. Alimente sfinte la români
- Pâinea şi vinul – ritual
- Laptele şi mierea – semnificaţie
- Untdelemnul – simbolistică

• Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de sus, nr. 12, tel. 0244/271721
I. Momente de istorie locală
- Şase milenii de istorie locală – Urlaţi
- Istoria cea mai frumoasă „poveste” – Constantin Brâncoveanu domn cu moşie la Urlaţi
- Alexandru Bellu şi istoria artei fotografice în România şi Europa în secolul al XIX-lea
II. Tradiţii la români
- Tradiţii de iarnă în zona Urlaţiului
- Sărbători Pascale , tradiţii şi obiceiuri
- Târguri din moşi strămoşi pe meleaguri urlăţene
III. Despre vitejia înaintaşilor noştri
- Trecut –prezent - viitor
- Eroi locali
- Eroi pentru o zi - aplicaţie

• Muzeul „Foişorul Bellu”, Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0751263813
I. Romanitatea românilor în viziunea istoricilor
- De la preistorie la cucerirea romană
- Romanizarea
- Administraţia, armata şi activitatea economică
II. 1 Decembrie 1918 – proclamarea Marii Uniri Naţionale
- Istoria românilor - Unificatorii
- Semnificaţia Zilei de 1 Decembrie 1918
- Evenimentele precursoare Marii Uniri Naţionale

• Muzeul sătesc Sângeru, tel. 0244/441532
I. Pagini de istorie locală şi naţională
- Unirea Principatelor Române
- Marea răscoală ţărănească din 1907
- Să cunoaştem trecutul comunei noastre
II. Tradiţii şi obiceiuri religioase
- Semnificaţia Crăciunului
- Tradiţii şi obiceiuri de Dragobete
- Semnificaţia sărbătorilor pascale
III. Pagini din literatura română
- Omagiu adus poetului Nichita Stănescu
- In memoriam Mihai Eminescu
- O poezie în dar pentru mămica mea

   

Pagina 8 din 40