Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În data de 26.05.2016, ora 11, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, va fi vernisată expoziția temporară ”Magic şi simbolic: Reprezentări antropomorfe şi zoomorfe în Preistorie”. 

Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Județean Buzău. Sunt expuse piese arheologice descoperite în localitățile Mălăieștii de Jos, Seciu, Colceag, Târgșoru Vechi (județul Prahova) și Aldeni, Coțatcu, Sudiți, Pietroasa Mică, Moisica, Fințești (județul Buzău), datând din epoca eneolitică și atribuite culturii Gumelnița (4500-4200 î.Hr.). 
Expoziția explorează segmentul lumii magico-religioase preistorice, fiind expuse o serie de piese-simbol antropomorfe și zoomorfe sub diferite reprezentări, respectiv vase, statuete, miniaturi, ce sunt modelate din lut și os. Aceste artefacte exprimă prezenţa în epoca eneolitică a unor credinţe, teme religioase şi mitologice legate de lumea vegetală, dar şi a unora în care animalele aveau o reprezentare bine definită, ambele reflectate şi de aceste reprezentări plastice ce se constituiau în simboluri ce asigurau comunităților umane accesul la o identitate spirituală proprie.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE PERMANENTĂ

De la sfârșitul secolului al XVI -lea și pânã în prima jumãtate a secolului al XVIII-lea, familia Cantacuzino va domina politica internã și externã a Ţãrii Românești fiind „un mãnunchi de familii; toţi cu aceeași origine ilustrã, cu tradiţii comune”, „nu se cunoaște o familie, dupã Basarabi, care sã fi dat ţãrii mai mulţi bãrbaţi de stat ...într-un timp atât de îndelungat”.
Cantacuzinii au edificat, de-a lungul perioadei medievale, pe teritoriul actualului judeţ Prahova, ctitorii laice și ecleziastice, sau au înobilat, prin înrudire, ctitorii construite de marii boieri locali. În preajma anului 1650 tânãra familie boiereascã, rezultatã din cãsãtoria marelui logofãt Panã Filipescu cu Marica, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, construiește la micã distanţã de palatul postelnicului, pe actualul teritoriu al comunei Filipeștii de Târg, conacul „Panã Filipescu”.
Conacul, bijuterie a stilului tradiţional românesc, a rezistat peste veacuri, a depãșit toate vicisitudinile posibil distructive și din anul 1990, devenit domeniu public al judeţului Prahova a intrat în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
Important monument istoric, amplasat pe Drumul Voievozilor, Conacul, exemplar remarcabil al arhitecturii civile, a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în scopul organizãrii unui muzeu, cu tematicã medievalã.
Începând de marţi, 24 mai 2016, ora 13, prin vernisarea expoziţiei permanente a Muzeului Conacul „Panã Filipescu” peisajul muzeal prahovean și naţional, circuitele turistice și culturale vor beneficia de un obiectiv specific, ilustrator și valorificator al moștenirii cantacuzine din judeţul Prahova, al patrimoniului mobil, documente, cãrţi vechi, artã plasticã și decorativã, piese și utilaje de tip gospodãresc deţinut de Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova.

 

Începând cu data de 25 mai 2016 Muzeul Conacul „Panã Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, poate fi vizitat de marţi pânã duminicã în intervalul orar 9-17.

   

NOAPTEA MUZEELOR - 21 mai 2016

Noaptea Muzeelor
21 mai 2016, ediţia a XII-a
În anul 2004 Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa iniţia Noaptea Europeană a Muzeelor. Încă de la prima ediţie a fost prezent şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale.


 

La cea de–a XII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, desfăşurată în seara de 21 mai 2016, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregii experienţa vizitării:
1. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10
Caleidoscop muzeal nocturn
Vizitatrea expozitiei permanente de la parter.
2. Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr.1
Vizitarea expozitiei permanente a muzeului, la ceas tarziu in noapte, in armonia
sonora a ceasurilor si cutiilor muzicale.
3. Muzeul „I. L. Caragiale”, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1
Ora 19.00 - Vernisajul expozitiei temporare de desen „Eroii lui Caragiale”
Vizitarea expozitiei permanente, proiectie de film – imagini de la Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.
4. Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr.15
Armonii nocturne
Ora 19.30 – medalion aniversar „Constantin Arvinte – 90 de ani de la naştere”.
Vizitatrea expozitiei permanente si temporare la ceas tarziu in noapte in acordurile muzicale ale creatiei lui Paul Constantinescu.
5. Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Vizitarea muzeului la ceas tarziu in noapte, in acorduri muzicale de altadata.
Ora 19.00 – serată muzeală „Armonii prahovene”.
6. Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1
Ora 19.00 – serată muzeală şi expoziţie de grafică „Cuvinte, necuvinte şi imagini”
Program nocturn de vizitare pe fundalul sonor al versurilor nichitiene in interpretarea poetului; vizionarea de imagini video cu poetul.
7. Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Ora 19.00 - „Constantin Stere şi Ciripcăul natal”
Serata muzeala; vizitarea expozitiei permanente.
8. Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
Ora 19.00 – „O noapte la conac pe acorduri muzicale”, serată muzeală. Invitaţi elevii Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi.
9. Muzeul „Crama 1777” Valea Calugareasca
Ora 21.00 - Vernisajul expozitiei temporare „Lămpi rustice din patrimoniul MJIAPh”; Vizitarea expozitiei permanente.
10. Muzeul „Casa Domnească” Brebu
Ora 18.00 – serată muzeală „Pe aripile muzicii”
Înregistrare audio de muzică clasică, montaj literar-artistic,vizitarea sălilor muzeale
11. Complexul muzeal „Nicoale Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3
Ora 19.00 - Cinema muzeu „Biblioteca Vaticanului”
Vizitarea expozitiei permanente .
12. Muzeul memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
Ora 19.00 - Seară de muzică şi poezie
Invitati membrii cenaclului „Simion Barbulescu”.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită sâmbătă, 21 mai 2016, orele 14.00, la sediul secției sale Muzeul ”Casa Domnească” din comuna Brebu, județul Prahova, să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante ”Interferențe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos”.


 

Vizitatorii vor fi uimiți de bogăția de culoare și somptuozitatea costumelor tradiționale și a podoabelor ceremoniale bulgărești. Exponatele datează din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și provin de la bulgarii stabiliți acum aproape două secole în Câmpia Română.
Evenimentul va fi susținut de un program artistic de muzică populară, prezentat de Ansamblul folcloric ”Datina” al Primăriei Băleni din județul Dâmbovița, Grupul folcloric ”Brebenelul” al Școlii Gimnaziale ”Matei Basarab” Brebu și Cercul de canto popular al Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza din județul Prahova.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE PERMANENTĂ

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, unic în reţeaua muzealã din România, înfiinţat în anul 1963 de ctitorul muzeelor prahovene, profesorul Nicolae Simache, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, revine în peisajul cultural prahovean și naţional joi, 19 mai 2016, orele 11.00, prin vernisarea noii expoziţii permanente, în edificiul emblematic pentru municipiul Ploiești din strada Nicolae Simache nr. 1. 
Clãdirea muzeului, monument istoric de la sfârșitul secolului al XIX -lea, a fost restauratã cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritarã 1 - Sprijinirea dezvoltãrii durabile a orașelor - Poli urbani de creștere.
Tematica expoziţiei valorificã într-o manierã modernã, o mare parte a patrimoniului de excepţie al muzeului, în baza unui proiect știinţific și muzeotehnic adecvat noilor concepte și tendinţe expoziţionale ale muzeografiei europene de profil.
 
 
 
Timpul se scurge constant și sigur, dar, un scurt popas, în lumea fascinantã a orologeriei oferã publicului vizitator prilejul de a admira principalele tipuri de ceasuri, care ilustreazã evoluţia secolului al XX -lea și incitã la descoperirea de informaţii noi ale acestui domeniu, prin intermediul sistemelor și aplicaţiilor interactive care întregesc tematica muzeului. 
Expoziţia permanentã a Muzeului Ceasului ,,Nicolae Simache” Ploiești așteaptã publicul interesat, de valenţele multiple ale domeniului sãu valorificator, la sediul acesteia din Ploiești str. Nicolae Simache nr. 1, începând cu data de 20 mai 2016, de marţi pânã duminicã, între orele 9-17.
   

18 MAI 2016 - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel internaţional la data de 18 mai, începând cu anul 1977.
Ajuns la cea de-a XXXIX-a ediţie programul cultural încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului pe care îl joacă muzeele în societatea contemporană, tema de anul acesta fiind „Muzeele şi Peisajul Cultural”.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu secţiile sale din Ploieşti şi judeţ, a pregătit o serie de evenimente la care publicul este invitat să participe în data de 18 mai 2016, în intervalul orar 9.00 – 17.00, în mod gratuit, după urmează:  
În Ploiești:
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10
Ora 10.00 – matineu muzeal „Influenţa institiţiilor muzeale asupra comunităţii”
Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1
Ora 10.00 - vizitarea expoziţiei temporare „Din colecţia de medalii a poetului Nichita Stănescu”.
Muzeul „I. L. Caragiale”, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1
Ora 11.00 – matineu muzeal „Influenţa artei dramatice a lui I. L. Caragiale în viaţa comunităţii”.
Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Ora 11.30 – matineu muzeal „Muzeul Prahovei – punte între generaţii”.
Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr.15
Ora 17.00 – recital vocal instrumental „Voci de primăvară”.
 
În judeţ:
Muzeul „Crama 1777” Valea Calugareasca
Ora 10.00 colocviu „Convenţia europeană a peisajului cultural – judeţul Prahova”.
Complexul muzeal „Nicoale Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3
Ora 10.00 matineu muzeal „Muzeul în peisajul cultural  - educaţie şi emancipare”.
Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Ora 11.00 – vernisarea expoziţiei temporare „Amintiri în alb şi negru”
Muzeul memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
Ora 11.00 – matineu muzeal „Arta plastică în colecţia lui Cezar Petrescu”.
Muzeul sătesc Sângeru
Ora 11.00 - Matineu muzeal „Muzeele prahovene şi influenţa lor asupra comunităţii locale”.
Muzeul „Casa Domnească” Brebu
Ora 12.00 matineu muzeal „Patrimoniul cultural medieval românesc în context european”.
Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
Ora 13.30 – matineu muzeal – „Muzeul astăzi în peisajul cultural”.
 

   

EXPOZIŢIA LUNII MAI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită marţi, 10 mai 2016, ora 11.00, la vernisajul expoziției lunii mai, ,,Monarhia - Reginele României – 150 de ani’’, manifestare cuprinsă în programul „România 100”.
Data de 10 mai rămâne în istoria românilor o zi de mare sărbătoare. În şedinţa Academiei Române, la 11 mai 1911, Secretarul General a rostit următoarele: „... în 1866 s-a proclamat Domnia ereditară a Principelui Carol, ... în 1877 s-a proclamat Independenţa României... în 1881 s-a proclamat România de Regat şi Carol I Rege al României.”
 
Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când s-a proclamat domnia ereditară a Principelui Carol. Alături de regi s-au aflat reginele, femei puternice, care prin activitatea lor au consolidat imaginea Casei Regale a României atât în interiorul ţării, cât mai ales în afara graniţelor ei.
Expoziţia prezintă materiale foto ale vremii, precum şi publicaţii de tip memorialistic sau biografic. 
Astfel se vor putea admira fotografii ale celor trei regine: regina Elisabeta, regina Maria şi regina mamă Elena. De asemenea, vor fi expuse câteva volume cu valoare muzeală deosebită: o traducere a lui Nicolae Iorga a volumului „Ţara mea”, 1916 ( „My country”) scris de Maria, Regina României; „Carmen Sylva- Intime”, 1905, de G. Bengesco, biograful reginei Elisabeta; „Povestea vieţii mele”, volumul al II-lea, de Maria, Regina României”, precum şi altele.
   

PROGRAM SPECIAL DE PAŞTE

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociația  Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova invită publicul ploieştean joi, 5 mai 2016, ora 10.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare de pictură “Rătăciţi în căutarea speranţei!”.
Elevi de la unităţi şcolare judeţene şi naţionale, coordonaţi de prof Dorel Oprescu, au realizat lucrări de pictură pe care le puteţi admira până la data de 9 mai 2016.
Prin acest eveniment cele două instituţii doresc ca publicul, mai ales cel tânăr, să conştientizeze importanţa următoarelor concepte: pacea, toleranţa, înţelegerea între oameni, comunităţi, minorităţi şi popoare. Toate acestea se regăsesc în prevederile Dreptului Internaţional Umanitar, fiind, de altfel, dezideratele pe care lumea actuală se construieşte în fiecare zi. 
Manifestarea deschide o serie de activităţi dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sărbătorită în fiecare an la 14 mai.
   

MUZEUL DIN STRADA

În ziua de 20.04.2016, ora 9.30 la Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte va avea loc vernisajul expoziţiei în aer liber "Marele Război. Neutralitatea", din cadrul proiectului "Muzeul din stradă".
Expoziţia va putea fi vizionată până pe data de 30 iunie 2016 şi se adresează publicului larg, indiferent de vârstă, având un puternic impact emoţional.
Materialul prezentat ilustrează contextul european în care s-au desfăşurat primii doi ani ai războiului dar şi starea de spirit a naţiei române din acele timpuri.
 
 
Privitorii vor recunoaşte în imagini personalităţi istorice şi vor descoperi informaţii inedite referitoare la momentele de cumpănă traversate de poporul român alături de popoarele europene implicate în război.
Cu ocazia acestei expoziţii dorim să amintim publicului o perioadă zbuciumată din istoria umanităţii din care nu au lipsit actele de eroism şi patriotismul pe scena tragică europeană, cutremurată de durere şi sacrificiu.
Muzeograf Claudia Giannotti
   

Pagina 11 din 40