Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIA TEMPORARĂ "COMORILE ROMÂNIEI"

Sub egida Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, alături de alte 28 de muzee reprezentative la nivel naţional, participă, cu un valoros patrimoniu muzeal, în perioada 28 ianuarie – 8 mai 2016 la expoziţia eveniment „Comorile României”, organizată în Republica Populară Chineză la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing. 
Expoziţia „Comorile României” constituie un proiect major în cadrul Programului de Cooperare culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze şi reprezintă un răspuns la expoziţia „Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul guvernului chinez şi găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 29 aprilie – 1 august 2013.
În expunere se vor regăsi un număr de 445 piese muzeale excepţionale, care acoperă aproape treizeci de milenii de evoluţie umană şi civilizaţie în spaţiul românesc. Instituţia noastră a selectat din bogatul său patrimoniu un număr de 32 de piese muzeale, din care amintim: fragment de ceaşcă dacică decorată cu stindardul dacic, panouri de altar din secolele XIV-XV, cahle „dragon” şi „adoraţia magilor”, ceasuri, bijuterii, carte veche.

„Comorile României” constituie o ocazie prin care poporul chinez, dar şi vizitatorii străini, au posibilitatea să cunoască, să înţeleagă mai bine bogăţia culturală a românilor şi strămoşilor lor, originalitatea şi diversitatea civilizaţiei româneşti.

   

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

   

EXPOZIŢIA LUNII IANUARIE

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

 

   

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

 Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ vă invită vineri, 15 ianuarie 2016 să vizitaţi gratui expoziţiile permanente şi să participaţi la manifestările culturale organizate cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Zilei Culturii Naţionale, după următorul program:

   

URARE

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În perioada 17 decembrie 2015 - 28 februarie 2016 colecţia de păpusi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova poate fi admirată în cadrul expoziţiei temporare "Moda franceză în miniatură" organizată la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti,  Calea Victoriei nr. 12.

   

Sa ne amintim de Nichita...

Vineri, 11 decembrie 2015, incepând cu ora 11.00, La Muzeul Memorial "Nichita Stănescu" din Ploieşti. str. Nichita Stănescu nr. 1 - secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - a avut loc matineul muzeal "Să ne amintim de Nichita...", manifestare prilejuită de comemorarea poetului Nichita Stănescu, organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Ploieşti.

Programul manifestării:

11.00  RECVIEM NICHITA STĂNESCU Festivitate de depunere de flori la b usturile poetului din parcul omonim si din incinta muzeului
12.00  SA NE AMINTIM DE NICHITA...” Matineu muzeal la sediul muzeului memorial
 Evocare elevii Colegiului National Nichita Snescu Ploiesti
 Ind rumător: Prof. Corina Barbu
 
Nichita, Ingerul blond al poeziei romanesti
 Evocare Prof. dr. Ioan Mihai Cochinescu – Liceul de Arta Carmen Sylva
Program liric sustinut de elevii scoliiNichita Stanescu” Ceptura
Ind rumători: Prof. Roxana Parvanoiu si prof. Mihai Ionita
 
Colinde la casa Ingerului – program de colinde traditionale
 Ind rumator: Invatator Marcela Enache

 

 
   

CONCURSUL NAŢIONAL DE INTERPRETARE ŞI CREAŢIE MUZICALĂ "PAUL CONSTANTINESCU" - 2015

În zilele de 11-14 decembrie a.c., oraşul Ploieşti găzduieşte cea de-a XXI-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” - Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din localitate, cu sprijinul direct şi generos al Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Prahova, Prefecturii şi Primăriei Municipiului Ploieşti, Centrului de Excelență al UNMB, Colegiului de Artă „Carmen Sylva ” Ploiești.

Concursul este deschis celor mai talentaţi elevi şi studenţi care studiază vioara, violoncelul, pianul, canto clasic şi compoziţia muzicală de la școlile, liceele şi facultăţile de muzică din România şi Republica Moldova.
Juriile de specialitate pentru cele cinci secţii ale concursului, sunt alcătuite din personalităţi marcante ale artei interpretative şi creaţiei muzicale româneşti.
La Secţia vioară, preşedintele juriului este prof univ.dr.Octavian Raţiu – U.N.M.B.; la Secţia pian, preşedintele juriului este dr. Ilinca Dumitresu – solist concertist de stat; la Secţia violoncel, în funcţia de preşedinte a fost desemnat prof.univ.dr.Marin Cazacu - solist concertist, iar la Secţia canto, celebra soprană Silvia Voinea - prof.univ.dr.la U.N.M.B.
Pentru Secţia de Compoziţie muzicală, juriul are la cârma sa pe preşedintele de onoare al concursului, prof. univ. dr. Dan Buciu - rectorul onorific al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secretar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Deschiderea concursului are loc Vineri, 11 decembrie a.c., ora 10.00, la Filarmonica Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar festivitatea de premiere şi Gala laureaţilor, Duminică, 13 decembrie a.c., ora 12.00. la Filarmonica „Paul Constantinescu”-Ploiești.


Intrarea liberă.
   

Expozitia lunii decembrie

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită să vizitaţi expoziţia temporară „Mulţi ani şi Sărbători fericite”
Expoziţia cuprinde o serie de cărţi poştale tipărite la începutul secolului al XX-lea, care poartă urările de sănătate, noroc şi La multi ani actuale atunci, dar şi acum. 

Colecţia de carte poştală expusă vine să completeze seria de manifestări cultural educative ale muzeului nostru, care în această perioadă organizează atelierele de creaţie „Podoabe pentru bradul de Crăciun”

   

Pagina 11 din 36