Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

CONCERT EXTRAORDINAR

GALA-VOCILE CONCURSULUI NAȚIONAL „PAUL CONSTANTINESCU”


 

Continuând o frumoasă tradiție, Muzeul memorial „Paul Constantinescu”- secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești vă invită, duminică 6 martie 2016, ora 11.00 la un concert extraordinar: GALA-VOCILE CONCURSULUI NAȚIONAL PAUL CONSTANTINESCU, EDIȚIA XXI-2015, manifestare dedicată Zilei Internaționale a Femeii.
Participă 16 tineri laureați ai concursului de la Universitatea Națională de Muzică Colegiile Naționale de Muzică: Dinu Lipatti și George Enescu din București. 
Invitați speciali: tenorul Dumitru Filip din Republica Moldova și mezzosoprana Ramona Bolojan,de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, distinsă cu Marele Premiu al Concursului- decembrie 2015.
Programul va cuprinde: arii, lieduri, duete, canțonete celebre din marele repertoriu liric universal, clasic și contemporan.
Coordonare și prezentarea programului: prof.univ.dr. Silvia Voinea și prof.dr.Al.I.Bădulescu.
Intrarea liberă.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În data de 4 martie 2016, ora 10.00, are loc deschiderea expoziţiei temporare „Reprezentări feminine în Preistorie”, organizată de către Muzeul Judeţean Buzău, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

În luna germinaţiei propunem publicului buzoian şi nu numai vizionarea unei selecţii de obiecte deosebite. Una dintre cele mai cunoscute categorii de artefacte, specifică mai ales neoliticului, este cea a statuetelor antropomorfe, întruchipând Zeiţa Mamă. Alături de aceasta se regăsesc figurine interpretate cel mai adesea drept reprezentări ale divinităţilor din panteonul neolitic sau al epocii bronzului, întruchipări miniaturale ale formelor feminine ce ilustrează canoane estetice şi religioase specifice lumii din urmă cu 6000-3500 de ani.
Expoziţia prezintă unele dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate reprezentări plastice neolitice şi din epoca bronzului de la curbura Carpaţilor: atât statuetele redând într-o manieră realistă silueta umană, modelate din lut, cât şi figurinele schematizate de os sau vasele cu atribute antropomorfe înfăţişează principiul feminin în diferitele sale ipostaze.
Obiectele expuse provin din aşezări de pe teritoriul judeţelor Buzău şi Prahova: Sudiţi, Aldeni, Coţatcu, Moisica, Finţeşti, Cârlomăneşti, Pietroasa Mică, Apostolache, Mălăieştii de Jos, Seciu.
Expoziţia poate fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Buzău din bd. Nicolae Bălcescu nr. 50, în perioada 4-31 martie 2016, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.
Informaţii suplimentare – la telefon 0238.710.561.
   

EXPOZIŢIA LUNII MARTIE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită vineri, 4 martie 2016, ora 10.00, la vernisajul expoziției lunii martie, ,,Nicolae Titulescu – un diplomat român de anvergură europeană’’.
 
 
Viitorul om politic, diplomat, profesor universitar şi jurist Nicolae Titulescu s-a născut la 4 martie 1882, la Craiova. Personalitate marcantă a diplomaţiei, a avut un rol esenţial în recunoaşterea unităţii naţionale a României în opinia publică internaţională.
Membru al Partidului Liberal Conservator din 1907, Titulescu a avut o ascensiune politică rapidă. În 1912 este ales deputat, pentru ca în 1917 să fie numit Ministru al Finanţelor. Din 1921 a fost reprezentant permanent al României la Liga Naţiunilor, urmând să fie ales de două ori preşedinte al acesteia în perioada 1930-1932. A dus o politică aprigă împotriva nazismului şi a regimurilor de dreapta, în general.
În 1936 Carol al II-lea îl demite pe Titulescu din toate funcţiile, expulzându-l din ţară. Moare la Cannes la 17 martie 1941.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova deţine în patrimoniul său un bogat fond Nicolae Titulescu. În expoziţie se vor regăsi documente şi fotografii cu referire directă la activitatea diplomatică a lui Nicolae Titulescu.
   

Urare

   

DRAGOBETELE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită miercuri, 24 februarie 2016, orele 10 să sărbătorim împreună cu drag, de Dragobete.
Bucuria și voia bună românească vor fi susținute prin spectacolul de dans și muzică populară „Doamne ajută cui sărută/Și priește cui iubește” aflat la a patra ediție, organizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploiești.


Invitați speciali ai evenimentului sunt grupul folcloric „Trandafirul” al Cercului de canto popular, coordonator prof. Cristina Stănescu, împreună cu Cercul de etnografie și folclor „Rapsodia Prahovei”, coordonator prof. Sorin Petre care vă vor oferi un moment artistic de neuitat ce stă sub semnul dragostei și al oferirii primelor flori ale primăverii.
În credința populară românescă, Dragobete este feciorul Babei Dochia. El întruchipează vitalitatea, energia, dragostea, tinerețea și viața de aceea, el este numit și Cap de primăvară sau Logodnicul păsărilor.

   

MATINEU MUZEAL

„ Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită vineri, 19 februarie 2016, ora 10.30 să participaţi la matineul muzeal „Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere” dedicat marelui sculptor român.


Prin intermediul imaginilor dorim să aducem în faţa publicului o serie de fotografii legate de parcursul biografic al artistului, imagini ale operelor sale, Constantin Brâncuși fiind considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.
Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene, lucrările ajungând la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova marchează astfel prima ediţie a Zilei Brâncuşi, ca sărbătoare naţională, stabilită prin legea 305/2015.

   

ATELIERE DE MĂRŢIŞOR

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, invită copiii, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, să participe la Atelierele de Mărţişor organizate de Biroul istorie în zilele de 20, 27 februarie şi 5 martie 2016, între orele 10.30 – 12.00. 
În cadrul atelierelor cei mici vor învăţa să folosească hârtia de origami, cartonul, hârtia quilling pentru a crea felicitări şi mărţişoare ce vor fi oferite mămicilor şi bunicilor.
Prin participarea la acest atelier copiii au ocazia să se convingă de faptul că mâinile lor mici pot crea lucruri minunate, care să aducă bucurie atât lor, cât şi persoanelor dragi din viaţa lor.
Costul de participare este de 10 lei/ copil, iar înscrierile se fac, în limita a 20 locuri/ atelier, la telefon 0745366219, coordonator program Amalia Nicoară.
   

CARAGIALE - CONTEMPORANUL NOSTRU, ediţia a XIX-a, 2016

Muzeul „I. L. Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov, nr.1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează în perioada 30-31 ianuarie 2016, Concursul interjudeţean de interpretare a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.

Concursul, devenit o tradiţie a instituţiei de cultură, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, a atras în listele sale de înscriere, anul acesta, peste 50 de trupe de actori –elevi ai şcolilor din judeţul Prahova şi din ţară – Argeş, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu. Şi anul acesta la împlinirea a 164 de ani de la naşterea dramaturgului, micii artişti, prin talentul lor, vor aduce în prim plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale.

Evenimentul va fi filmat şi va putea fi urmărit în timp real pe ecranul amplasat în incinta muzeului. De asemenea, cu o întârziere de câteva ore, acesta va putea fi accesat pe site-ul histmuseumph.ro, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeului „I. L. Caragiale”, cât şi pe youtube.

   

ANUL CULTURAL "MARTHA BIBESCU - 130 DE ANI DE LA NAŞTERE"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită joi, 28 ianuarie 2016, ora 9.00, în Sala Multimedia, la matineul muzeal ,,Prințesa Martha Bibescu – 130 ani de la naștere’’. Acesta va fi urmat de vernisajul expoziției lunii februarie, ,,O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu’’. Evenimentele fac parte din proiectul Anului Cultural ,,Martha Bibescu 130’’, dedicat prințesei cu ocazia aniversării a 130 de ani de la naștere.
 
 
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține în patrimoniu un bogat fond Martha Bibescu, constituit din memorii și corespondeță : scrisori adresate către prințesă de prieteni, sora ei, veri și verișoare, soțul George Valentin Bibescu, Nicolae Titulescu, diplomați precum și scrisori adresate de prințesă prietenilor, vărului Anton Bibescu, soțului George Valentin Bibescu și miniștrilor vremii. Expoziția lunii februarie dedicată prințesei Martha Bibescu pune în valoare o mică parte din acest fond.
Martha Bibescu (28 ianuarie 1886 - 28 noiembrie 1973), fiica lui Ion Lahovari, fost ministru plenipoțentiar al României la Paris și ministru al Afacerilor Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat, spunea mai târziu ,,dacă Lahovari a fost familia mea intelectuală  …Mavrocordați au fost familia mea istorică’’.
Prin casatoria în 1902, cu prințul George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu, domnitorul abdicat în 1848, va deveni prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară.
Martha Bibescu a fost una dintre cele mai infuente femei din România și una dintre cele mai distinse personalități ale aristocrației europene a secolului al XX-lea. Personalitatea sa a fost multiplă: scriitoare, om politic și diplomat. Se spune că a avut toate atuurile: frumusețe deosebita, inteligență, talent artistic, sensibilitate și bogăție. S-a făcut placută și apreciată atât printre familiile domnitoare, cât și printre oamenii de rând, cu care purta dialog și pe care deseori îi ajuta.
Muzeograf Monica Cîrstea
   

EXPOZIŢIA TEMPORARĂ "COMORILE ROMÂNIEI"

Sub egida Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, alături de alte 28 de muzee reprezentative la nivel naţional, participă, cu un valoros patrimoniu muzeal, în perioada 28 ianuarie – 8 mai 2016 la expoziţia eveniment „Comorile României”, organizată în Republica Populară Chineză la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing. 
Expoziţia „Comorile României” constituie un proiect major în cadrul Programului de Cooperare culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze şi reprezintă un răspuns la expoziţia „Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul guvernului chinez şi găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 29 aprilie – 1 august 2013.
În expunere se vor regăsi un număr de 445 piese muzeale excepţionale, care acoperă aproape treizeci de milenii de evoluţie umană şi civilizaţie în spaţiul românesc. Instituţia noastră a selectat din bogatul său patrimoniu un număr de 32 de piese muzeale, din care amintim: fragment de ceaşcă dacică decorată cu stindardul dacic, panouri de altar din secolele XIV-XV, cahle „dragon” şi „adoraţia magilor”, ceasuri, bijuterii, carte veche.

„Comorile României” constituie o ocazie prin care poporul chinez, dar şi vizitatorii străini, au posibilitatea să cunoască, să înţeleagă mai bine bogăţia culturală a românilor şi strămoşilor lor, originalitatea şi diversitatea civilizaţiei româneşti.

   

Pagina 11 din 37