Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul „Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită în perioada 8-9 iunie 2019, începând cu ora 11.00, la sediul său din Urlaţi str. Orzoaia de Sus nr. 12, să participați la vernisajul expoziţiei MICUL PICASSO – 2019, organizat în colaborare cu Clubul de Pictură şi Desen pentru Copii „Micul Picasso” din Ploieşti, eveniment prilejuit de finalizarea cursurilor de pictură ale claselor doamnei profesor Arte Plastice Adina Dedu.

 
Programul evenimentului:
• Sâmbătă, 8 iunie 2019, ora 11.00
- Vernisajul expoziţiei „Micul Picasso – Cubiştii”
- Recital de pian susţinut de Alexandru Dedu
 
• Duminică, 9 iunie 2019, ora 11.00
- Vernisajul expoziţiei „Micul Picasso – Impresioniştii”
- Recital de pian susţinut de Alexandru Dedu
   

EVOCARE

Muzeul „Casa Domnească” Brebu, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită joi, 6 iunie 2019, începând cu ora 15.00, la sediul său din comuna Brebu, judeţul Prahova, să participaţi la evocarea „IN MEMORIAM – Eroii români căzuţi la datorie pe fronturile de luptă, pentru neam şi ţară”, eveniment organizat cu prilejul Zilei Eroilor.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, vă invită vineri, 7 iunie 2019, ora 11.00, la sediul secţiei sale Muzeul Crama 1777” din comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „Limbajul cosmic al icoanelor pe sticlă”. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Colegiului de Artă Carmen Sylva” din Ploieşti.

Proiectul expoziţional aduce în atenţia publicului larg pictura pe sticlă, unul dintre cele mai originale meşteşuguri populare româneşti. Practicat în Transilvania în urmă cu aproape două sute de ani, acest meşteşug a contribuit la naşterea icoanei pe sticlă. Lucrată de ţăran şi destinată ţăranilor, icoana pe sticlă a fost în Transilvania o importantă Carte Sfântă. Icoanele pe sticlă erau nelipsite din casele ţărăneşti şi aveau, în trecut, rol protector împotriva bolilor şi calamităţilor naturale care ameninţau viaţa şi munca ţăranului.
Caracteristica acestor icoane pe sticlă este introducerea, alături de tematica religioasă, a elementelor din viaţa înconjurătoare a oamenilor şi a motivelor populare româneşti.
Expoziţia valorifică fondul de icoane pe sticlă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi talentul tinerilor artişti ce au zugrăvit în manieră proprie acest gen de artă populară românească.
Vor expune elevi din clasa a IX-a B ai colegiului amintit, coordonaţi de doamnele profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu şi Iulia Ignat.
 
Monica Cîrstea, muzeograf
   

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice

"ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ"
ediţia a XIV-a, 5-6 iunie 2019

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 5-6 iunie 2019, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”- ediția a XIV-a, a cărei deschidere oficială va avea loc miercuri, 5 iunie 2019, ora 10.30.

Manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 148 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga, rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale, reiterează mesajul și impactul comunitar și civilizator al instituțiilor muzeale de profil.
Programul sesiunii cuprinde: alocuțiuni ale invitaților de seamă precum prof. dr. Georgeta Filitti şi prof. dr. Ştefan Petrescu; lansarea volumului „Judeţul Săcuieni. Studiu de geografie istorică” în prezenţa autorului Alexandru Ionuţ Cruceru; depuneri de flori la statuia savantului din incinta muzeului și vernisarea expoziției temporare „Incursiune în istoria modei”.

   

EXPOZIŢIA LUNII IUNIE - 2019

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti vă invită marţi, 4 iunie 2019, ora 11.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, la vernisajul expoziţiei lunii iunie „Ilustraţii din cuvinte – expoziţie de caligrafie”, ediţia a IV-a. Scopul espoziţiei este de a readuce în atenţia publicului larg Caligrafia – arta de a scrie frumos de mână, într-un secol XXI în care această artă a fost înlocuită de către noile tehnologii informaţionale.

Rod al unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti, expoziţia prezintă lucrările elevilor participanţi în cadrul proiectului educaţional „Caligrafia – arta scrisului”. Sub coordonarea doamnei prof. Elena Butunoi, elevii implicaţi în proiect au realizat Cărţi Poştale, îmbinând caligrafia cu arta plastică.
Vor expune elevi din clasele a IX-a A, a IX-a B, a IX-a D, a IX-a I, a IX-a J, a X-a A, a X-a B, a X-a G, a X-a H, a XI-a A, a XI-a B, şi a XI-a E ai colegiului amintit.
 
Monica Cîrstea, muzeograf

   

1 IUNIE 2019

   

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A COPILULUI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din Ploiești și județ organizează, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, activități interactive, cu acces liber - ateliere de creație, concursuri, expoziții, după următorul program:

Secții muzeale în Ploiești:

• Muzeul ,,Casa de Târgoveț din sec. XVIII – XIX”, str. Democrației nr. 2, tel. 0244/529 439
30 mai 2019, ora 9.00
Matineu muzeal: „Jocurile copilăriei”
- participă Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 23 – Structura GPN nr. 10 Ploieşti

• Muzeul Memorial ,,Nichita Stãnescu”, str. Nichita Stãnescu nr. 1, tel. 0344/100 768
-31 mai 2019, ora 11.00
Expoziție de desene: ,,Copilărie la Nichita…”

• Muzeul ,,Ion Luca Caragiale”, str. Kutuzov nr. 1, tel. 0244/525 394
-31 mai 2019, ora 11.00
Expoziția - concurs de desene: ,,Minunata lume a copilăriei”

• Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache”, str. Nicolae Simache nr. 1, tel. 0244/542 861
-3 iunie 2019 ora 10.00
Concurs: ,,Emoții și bucurii la Muzeul Ceasului” - ediția a - VI-a

Secții muzeale în județ:

• Muzeul ,,Casa Domnească”, Brebu, comuna Brebu, tel. 0244/357 731
- 31 mai 2019, ora 10.00
Matineu muzeal: ,,Zâmbet de copil”
- participă: Școala Gimnazială ,,Matei Basarab” Brebu

• Muzeul Memorial ,,Cezar Petrescu”, Bușteni,
str. Tudor Vladimirescu nr. 1, tel. 0244/321 080
- 31 mai 2019, ora 10.30
Festivalul Național de Literatură pentru Copii și Tineret „Cezar Petrescu”, ediția a X-a
- organizat de Uniunea Scriitorilor din România în colaborare cu:
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, Centrul Cultural ,,Aurel Stroe” Buşteni,
Centrul de Vizitare „Alexandru Beldie” al Administraţiei Parcului Natural Bucegi - Sit Natura 2000 – Buşteni, Colegiul „Ion Kalinderu” - Şcoala Gimnazială Sanatorială Buşteni

• Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga”, Vãlenii de Munte,
str. George Enescu nr. 1-3, tel. 0244/280 861
31 mai 2019, ora 11.00
Expoziţie temporară: Incursiune în istoria modei”

• Muzeul ,,Conacul Panã Filipescu” , comuna Filipeștii de Târg, tel. 0244/389 480
-31 mai 2019, ora 11.00
Atelier de creaţie: ,,Lumea copilăriei”

• ,,Muzeul ,,Crama 1777”, comuna Valea Cãlugãreascã, str. Valea Largã, tel. 0244/235 470
-2 iunie 2019, ora 11.00
Concurs de ghicitori: ,,Lumea o face, lumea o desface”

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 22 mai 2019, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, sala Auditorium, la vernisajul expoziţiei temporare „Costumul popular românesc – artă şi tradiţie”, eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti.

Expoziţia vă invită să pătrundeţi în lumea satului tradiţional prin intermediul unuia dintre cele mai spectaculoase segmente ale culturii populare – costumul tradiţional, în special cel din zonele etnografice ale Munteniei (zonele Prahova, Argeş, Râmnicu Sărat, Muscel), ale Olteniei (zonele Gorj, Mehedinţi), ale Transilvaniei (zonele Bran, Sibiu), ale Moldovei (zonele Vrancea şi nordul Bucovinei). Elementele de port popular sunt incluse în contextul unor activităţi definitorii atât pentru mediile tradiţionale feminine - cusutul, torsul, cât şi pentru cele masculine – păstoritul.
Colaboarea cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti aduce în faţa publicului o colecţie de păpuşi inedită, care prin reproducerea fidelă a costumului popular face o incursiune etnografică în satul românesc. Exponatele miniaturale fac parte din colecţia particulară a fraţilor Cristian şi Mihail Dumitru din Bucureşti.
Biroul Istorie

   

NOAPTEA MUZEELOR

Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 15-a ediţie.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, prezent la acest eveniment prin secţiile sale muzeale încă de la prima ediţie, vă invită în seara de 18 mai 2019, în intervalul orar 19.00 – 01.00 – intrarea gratuită -, să luaţi parte la următoarele evenimente:

Secţii muzeale în Ploieşti:

• Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244 522 914
ora 1730 - Recital vocal-instrumental susținut de studenții clasei de operă
a prof. univ. dr. Silvia Voinea, Universitatea Națională de Muzică București

• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, str. Nichita Stănescu, nr. 1, tel. 0344 100 768
ora 1900 - Recital poetic: „Ascultându-l pe Nichita...”

• Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”, str. Democrației, nr. 2, tel. 0244 529 439
ora 1900 - Seară muzeală: „Acorduri muzicale din sec. XIX”

• Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, str Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244 542 861
ora 1900 - Serată muzeală: „Capodopere muzicale în lumea orologiilor”

• Muzeul „Ion Luca Caragiale”, str. Kutuzov nr. 1, tel: 0244 525 394
ora 1930 - Expoziţie de grafică: „Eroii lui Caragiale”
- Acorduri de chitară
- Participă elevi de la Palatul Copiilor clasa de chitara Bogdan Găzdac, Zonta Club Ploieşti

• Muzeul de Istorie şi Arheologie, str Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 514 437
ora 2000 – Simfonii nocturne
- în colaborare cu Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti

Secţii muzeale în judeţ:

• Muzeul „Casa Domnească”, Brebu, comuna Brebu, tel. 0244 357 731
ora 1730 - Serată literar-muzicală: „Menestrelul și armonia sunetelor medievale nocturne”
- Spectacol muzical-artistic nocturn, repertoriu universal și românesc
- Participă: elevii școlii „Matei Basarab” Brebu; ”Școala Centrală” Câmpina, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza

• Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
ora 1900 – Expoziţie temporară: „Nicolae Iorga şi Liga Culturală”

• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, tel. 0244 321 080
ora 1900 - Seară muzeală: „Acasă la Cezar Petrescu...”

• Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
ora 1900 – Proiecţie film: „Moldova lui Stere”

• Muzeul „Conacul Bellu”, Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, tel. 0244 271 721
ora 1900 – Recital vocal-instrumental: „Trubaduri la Conac”
Susţinut de Ansamblul de chitare „Andantino” al Casei de Cultură Urlaţi –coordonator prof. Marius Glonţ şi Grupul „Două cuvinte”

• Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, tel. 0244 235 470
ora 1900 - Expoziţie temporară: „Vecinătăţile vinului”

• Muzeul „Foişorul Bellu”, Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, tel. 0244 271 721
ora 1900 - Seară muzeală: „Baronul Alexandru Bellu – artist fotograf”

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
ora 1930 Serată muzeală: „Conacul în acorduri muzicale...”
Participă: - Grupul vocal Tradițional Filipeștii de Târg,
- Grupul vocal Anotimpul Fanteziei.

   

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova şi secțiile sale din Ploiești și județ, vă invită să participaţi gratuit, în zilele de 17-18 mai 2019, în intervalul orar 9.00 – 17.00, la evenimentele culturale organizate cu ocazia celei de-a 42-a ediții a Zilei Internaționale a Muzeelor, care se desfășoară sub tema „Muzeele, platforme culturale: viitorul tradiţiei”.

Secţii muzeale în Ploieşti:

Vineri, 17 mai 2019

• Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”, str. Democrației, nr. 2, tel. 0244 529 439
ora 1000 - Matineul muzeal: „Muzee şi case memoriale din Prahova”
- expoziţie de desene realizate de elevi de la Şcoala Gimnazială Cocorăşti Colţ - Prahova

• Muzeul „Ion Luca Caragiale”, str. Kutuzov nr. 1, tel: 0244 525 394
ora 1030 – Matineu muzeal: „Al matale, Caragiale ...”
Spectacol susţinut de trupele de teatru premiate la Concursul „Caragiale, contemporanul nostru”, ediţia XXII

Sâmbătă, 18 mai 2019

• Muzeul de Istorie şi Arheologie, str Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 522 656
ora 1100 – Expoziţie temporară: „Epidemia şi cartografia”

• Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, str Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244 542 861
ora 1100 - Expoziţie temporară: „Repere din istoria telecomunicaţiilor - Telefonul”
Colecţionar Radu Constantin

• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, str. Nichita Stănescu, nr. 1, tel. 0344 100 768
ora 1100 - Expoziţie temporară: „Medalii şi insigne omagiale Nichita Stănescu”

Secţii muzeale în judeţ:

Vineri, 17 mai 2019

• Muzeul „Crama 1777”, comuna Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, tel. 0244 235 470
ora 1000 - Matineu muzeal: „Muzeul Crama, între definire şi metaforă. Ipoteză de lucru”

• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, tel. 0244 321 080
ora 1000 - Matineu muzeal: „Cezar Petrescu în viziunea copiilor”

• Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
ora 1100 - Expoziție temporară: „Fumuri de altădată...”

• Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
ora 1100 – Proiecţie film: „Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale”

• Muzeul „Casa Domnească”, comuna Brebu, tel. 0244 357 731
ora 1100 - Expoziţie temporară: „În tranşee - pentru ţară”

• Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
ora 1200 - Expoziţie temporară: „Rit şi ritual funerar în Ţara Românească, în secolele XVII – XIX. Cimitirul de la Călineşti, jud. Prahova”

   

Pagina 17 din 71