Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Sesiunea Internaţională de Comunicari Stiinţifice "Arheologia Mileniului I p.Chr" 2017

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie.

Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor cinsprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică. Dat fiind acest lucru, unul din scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, participă cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, care pe parcursul desfășurării sesiunii vor susține lucrări științifice de profil referitoare la ultimele cercetări arheologice.
Ediția din acest an se va deschide joi 24 august la ora 10.00 prin lansarea volumului: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): monografia unui sit arheologic regăsit, autori Alin Frînculeasa, Angela Simalcsik, Bianca Preda, Daniel Garvăn și vernisarea expoziției temporare: Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit.
Expoziția fotografică Smeeni - Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit își propune să readucă în atenția publicului interesat o cercetare arheologică de amploare și în același timp spectaculoasă, derulată acum aproape 60 de ani de arheologul Victor Teodorescu, fost cercetător și director al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Sunt redate imagini sugestive din timpul cercetării arheologice a unei movile funerare datând din mileniul al III-lea a.Chr., dar și cadre ce surprind atmosfera de la mijlocul secolului XX dintr-un sat aflat spre limita de vest a Bărăganului. Expoziția este completată cu documente legate de şantierul arheologic Smeeni, precum planuri de complexe, texte manuscris sau dactilografiate, corespondenţă, etc., toate aflate în arhiva muzeului din Ploieşti.
dr. Bogdan Ciupercă
   

PROGRAM DE VIZITARE ÎN PERIOADA 12 - 15 AUGUST 2017

În perioada 12 - 15 august 2017 Muzeul Județean de Isorie si Arheologie Prahova si secțiile sale - cu excepţia secţiilor din Vălenii de Munte - vor avea următorul program de vizitare: 
12 - 13 august 2017 deschis între orele 9:00 - 17:00;
14 - 15 august 2017 închis

 

Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga”, Muzeul de Artă Religioasă, Muzeul de Etnografie a Văii Teleajenului - Vălenii de Munte vor avea urmatorul program de vizitare: 
12 - 15 august 2017 deschis 9:00 - 17:00

   

UNIVERSITATEA POPULARĂ DE VARĂ "NICOLAE IORGA" - VĂLENII DE MUNTE

Consiliul Județean Prahova prin Centrul Județean de Cultură Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean de Artă ”Ion Ionescu-Quintus”, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, împreună cu Academia Română, Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Direcția Județeană de Cultură Prahova, alături de Primăria și Consiliul Local Vălenii de Munte, organizează în perioada 13 - 18 august 2017 Cursurile de vară ale Universității Populare ”Nicolae Iorga” la Vălenii de Munte.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat, cu patrimoniu muzeal propriu şi împrumutat de la reputaţi colecţionari, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, sala Auditorium, expoziţia temporară „În tranşee pentru ţară...”.

Expoziţia rememorează, pentru publicul iubitor de istorie, încrâncenatele lupte din vara anului 1917 de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, desfăşurate sub deviza „Pe aici nu se trece!”
„Prima victorie adevărată a armatei române” în Primul Război Mondial sau „Verdunul românesc” sunt câteva dintre caracterizările consemnate în istoriografie referitoare la eroica mobilizare a armatei române în Războiul de Reîntregire a Neamului.
Patrimoniul muzeal etalat – fotografii, uniforme, medalii, instrumentar medical, armament, tehnică de transmisie – reconstituirile militare de front, filmele de epocă prezintă vizitatorilor, într-o manieră captivantă, ambianţa, spiritul cazon, contextul militar-istoric al idealurilor vremii sintetizate sugestiv de istoricul Nicolae Iorga prin îndemnul „Unitatea naţională fă-o în inimi, şi de la sine se va scrie pe steag”.
   

EXPOZIŢIA LUNII

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită joi, 10 august 2017, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 la vernisajul expoziţiei „Arghezi – poetul orchestră”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Cu ocazia împlinirii a unei jumătăţi de veac de la trecerea în nefiinţă a celui mai talentat poet român al secolului XX, Tudor Arghezi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova aduce în faţa publicului o expoziţie-omagiu dedicată memoriei acestuia. În expunere se pot vedea o serie de scrisori inedite, câteva lucrări semnificative din opera antumă, precum şi volume ale criticilor contemporani.
Muzeograf Doru Mareş
   

29 IULIE - ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Simbol definitoriu al statului român, imnul reprezintă, alături de sigiliu, stemă și drapel, sinteza valorilor și idealurilor naționale.
Sărbătorită, în fiecare an pe 29 iulie, Ziua Imnului Național al României va fi celebrată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, prin organizarea de matinee muzeale, în cadrul secțiilor sale din Ploiești și din județ, ce vor marca însemnătatea și solemnitatea sărbătorii:


 

• Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” Bușteni, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 1,
joi, 27 iulie, ora 11.00 - “Imnul Național- origine și semnificație;
• Muzeul “Conacul Pană Filipescu”, comuna Filipeștii de Târg, 
vineri, 28 iulie 2017- “Istoria și semnificația imnului”;
• Muzeul Memorial “Paul Constantinescu” Ploiești, Str. Nicolae Bălcescu, nr.15, 
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00- “Ziua Imnului Național”;
• Muzeul “Casa Domnească”, comuna Brebu, 
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00- “Povestea Imnului” .
“Deșteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a devenit Imn Naţional începând din anul 1990, iar prin Legea nr. 99 din 1998, data de 29 iulie a fost proclamată Zi a Imnului Naţional al României.
Versurile poemului “Un răsunet”, care-l au ca autor pe poetul și militantul pașoptist Andrei Mureșanu (1816-1863), au fost adaptate melodiei mobilizatoare compusă, probabil, de Anton Pann (1793-1854) și au răsunat pentru prima dată sub denumirea “Deșteaptă-te, române!”, în 1848, în Șcheii Brașovului.
În perioada 1991-1994, “Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, înlocuit fiind în 1994 cu “Limba noastră”. Simbol al conștiinței, unității și demnității naționale, al libertății și independenței, Imnul Național este jurământul responsabil al prezentului în fața trecutului eroic și al viitorului ce trebuie clădit.

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Joi, 27 iulie 2017, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
 
 
Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de arheologie al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploiești).
Colaborarea de peste 60 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală şi au redat contemporanității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
Programul începe la ora 1100, se deschide cu comemorarea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, urmată de o masă rotundă cu tema ”Rolul cercetările arheologice de la Târgșoru Vechi în cunoașterea trecutului”. Cu acest prilej se va vizita expoziția de sit ”Târgșoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări. În partea a doua parte a evenimentului se va realiza o vizită ghidată pe șantierul arheologic și prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare.
dr. Bogdan Ciupercă
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Colecția de păpuși a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a ajuns și la Muzeul Județean “Teohari Antonescu” din Giurgiu.De astăzi până pe 29 septembrie 2017, în cadrul expoziției temporare intitulată “Moda franceză în miniatură”, găzduită de muzeul de lângă Parcul Alei, sunt prezentate publicului de toate vârstele 90 de păpuși îmbrăcate în haine de epocă, ilustrând istoria modei franceze de-a lungul timpului, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. 
Prețioasa colecție a fost împrumutată Muzeului Județean “Teohari Antonescu”, pentru a oferi publicului din Giurgiu șansa și bucuria de a fi admirată.

   

EXPOZIŢIA LUNII

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită marţi, 11 iulie 2017, ora 11.30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 la vernisajul expoziţiei „Regele Ferdinand Întregitorul. Mărturii documentare”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Cu prilejul comemorării a nouă decenii de la trecerea în eternitate şi legendă a primului suveran întregitor al României Mari, Regele Ferdinand I, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova oferă publicului iubitor de istorie, prin intermediul expoziţiei documentare, mărturii editoriale şi publicistice de epocă despre viaţa şi activitatea de om de stat a ilustrului monarh. Instantanee şi portrete din presa epocii, lucrări concepute şi editate de intelectuali renumiţi, precum Constantin Kiriţescu şi Ştefan Meteş vor înfăţişa vizitatorilor amănunte mai puţin cunoscute, dar şi strânsa legătură cu lumea ştiinţifică românească a Regelui Tuturor Românilor.
Muzeograf Doru Mareş
   

SALONUL DE UMOR "RIDENDO DICERE VERUM"

Muzeul Memorial "Cezar Petrescu" din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 30 iunie - 1 iulie 2017, Salonul de Umor "RIDENDO DICERE VERUM".

Inițiat în anul 1996, Salonul s-a bucurat, încă de la prima ediție, atât de sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România, cât și al Primăriei Orașului Bușteni. 
De-a lungul celor 21 de ediții, epigramiști și caricaturiști din România și din Republica Moldova, au făcut deliciul publicului în dueluri de idei transpuse în epigrame, trimițând săgeți ironice în versuri, cu talentul literar caracteristic, între ei, cât și la adresa personalităților din viața socială, economică și politică. 
Cea de-a XXII-a ediție se deschide vineri, 30 iunie 2017, ora 16.00 și va cuprinde lansări de carte, expoziții de caricaturi, precum și tradiționalul duel al epigramiștilor, urmat de festivitatea de premiere.

   

Pagina 20 din 59