Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

DOAMNE AJUTĂ, CUI SĂRUTĂ ȘI PRIEȘTE, CUI IUBEȘTE!

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Palatul Copiilor din Municipiul Ploiești, organizează spectacolul de canto, dans și muzică populară ”DOAMNE AJUTĂ, CUI SĂRUTĂ ȘI PRIEȘTE, CUI IUBEȘTE!”.

Spectacolul va avea loc joi, 21 februarie 2013, ora 13.00, în sala Auditorium a Muzeului de Istorie, din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10.

   

26-30 ianuarie 2013 ZILELE CARAGIALE ÎNCHEIEREA ANULUI ”CARAGIALE”

26-30 ianuarie 2013 ZILELE CARAGIALE
ÎNCHEIEREA ANULUI ”CARAGIALE”


   

Implinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române

Vă invităm joi, 24 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul Muzeului de Istorie, din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, să participați la manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

   

Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova va găzdui vineri, 25 ianuarie 2013, ora 11.00, lansarea volumelor
“Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea” și
“Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, realizate de Muzeul Național de Istorie a României.


Cu această ocazie, vor fi prezentate publicului prahovean, vineri, 25 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului din Ploieşti, volumele “Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea” care face parte din Proiectul IMAGO ROMANIAE (www.imagoromaniae.ro) şi “Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, parte din Proiectul CAPODOPERE 2019 (www.capodopere2019.ro).

A trecut un an de la lansarea proiectului Imago Romaniae al cărui scop este să ofere celor interesaţi, sub formă digitală, imagini reale sau virtuale ale teritoriilor care au făcut vreodată parte din România, precum şi ale oamenilor din acele locuri, imagini care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Este vorba de o colecţie foarte importantă, care numără câteva zeci de mii de cărţi poştale ilustrate, fotografii istorice şi hărţi, precum şi gravuri, litografii, desene şi picturi din secolele XVI-XX. În prezent, sunt disponibile pe site, peste 3 000 de imagini.

Citeşte mai mult

   

Eminescu – întoarcere la text

Marți, 15 ianuarie 2013, ora 17.30, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, istoricul și criticul literar Alex Ștefănescu va susține prelegerea „Eminescu – întoarcere la text”.

Critic literar de excepție, scriitor cu har, publicist a peste 5000 de articole de critică literară și realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural, Alex Ștefănescu se poate defini ca un om al secolului XXI, deși este născut în anii ’50 ai secolului trecut.

Citeşte mai mult

   

Expozitia "Arme albe în colecții muzeale"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează, miercuri, 19 decembrie 2012, ora 12.00, în sala ”Tezaur”, expoziția ”Arme albe în colecții muzeale”. Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Național Bran, și prezintă piese de excepție din colecțiile celor două instituții, parte dintre ele expuse pentru prima oară.

Această expoziție dorește popularizarea unui domeniu deosebit de spectaculos și de cunoscut, precum și dezvoltarea gustului pentru ceea ce a însemnat simbolul bravurii și va putea fi vizitată la sediul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, până pe data de 8 decembrie 2013.

   

Valori bibliofile din colectia Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova invită publicul la vernisajul expoziției permanente VALORI BIBLIOFILE DIN COLECȚIA MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA, care va avea loc miercuri, 12 decembrie 2012, începând cu ora 17.00.

Expoziția este dedicată valorilor bibliofile din colecțiile proprii, îndeplinind una din dorințele fondatorului muzeului, profesorul Nicolae Simache, și a trei generații de specialiști, istorici, filologi, muzeografi, aceea de a avea și la Ploiești cel puțin o expoziție consacrată cărții și manuscriselor rare și prețioase. Expoziția este structurată în trei secțiuni tematice, fiecare organizată în câte o sală de expunere. Prima secțiune se intitulează ”Valori bibliofile europene”, a doua ”Valori bibliofile din Țările Române”, iar a treia ”Între medieval și modern: carte, meșteșug și artă în Epoca Luminilor”.

 

Citeşte mai mult

   

Activitati culturale Muzeul Ceasului

6.12.2012-Serata muzeala.Sfantul Nicolae in spiritualitatea romaneasca.Amintiri despre Nicolae Simache .Calator in muzee din Franta-Luvru.
29.11.2012- Lectie tematica-Ceasuri capodopere. Performante in orologerie
29.11.2012- Lectie tematica-Ceasuri capodopere. Performante in orologerie

   

Un important eveniment muzical Concursul Naţional de Interpretare si Creaţie Muzicală "PAUL CONSTANTINESCU",ediţia a XVIII a,-Ploieşti 2012

În zilele de 7-10 decembrie 2012, oraşul Ploieşti găzduieşte cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală "Paul Constantinescu", prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie si Arheologie Prahova, impreună cu Filarmonica "Paul Constantinescu" din localitate, cu sprijinul direct si generos al Ministerului Culturii si Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Prahova, Prefecturii Județului Prahova și Primăriei Municipiului Ploieşti.

Citeşte mai mult

   

Expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje)

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduiește miercuri, 5 decembrie 2012, expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje). Expoziția face parte din proiectul Univers de adolescent - tradiție și modernitate, al cărui obiectiv este cumoașterea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor românești prin respectarea, practicarea și transmiterea lor generației actuale și viitoare. Vernisajul va avea loc în foaierul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, începând cu ora 10.00, iar intrarea este liberă.

Program:
9.30-10.00 - Primirea invitaților
10.00 - Vernisajul expoziției de măști populare și colaje confecționate manual de elevi din clase de gimnaziu și liceu
10.30-11.30 – Spectacol de colinde și dansuri populare, oferit de Palatul Copiilor Ploiești
11.40-12.30 – Festivitatea de premiere

Irina Voinescu - referent Relații publice

   

Pagina 54 din 61