Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Unirea Basarabiei cu România

Cu ocazia aniversării a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită să participați la manifestările culturale desfășurate în cadrul secțiilor sale:

• Miercuri, 26 martie 2014, ora 13.00 - simpozionul ”Dor de Basarabia- 96 de ani de la Unirea cu România”, desfășurat la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, 

• Joi, 27 martie 2014, ora 11.00 – matineul muzeal ”Unirea Basarabiei cu România, primăvara Marii Uniri”, organizat la Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere” Bucov, manifestare ce va debuta cu omagiul adus promotorului Marii Uniri – Constantin Stere și colaboratorilor săi, pe Aleea Scriitorilor din Parcul ”Constantin Stere” Bucov. 

   

Expozitie temporara

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă așteaptă marți, 25 martie 2014, ora 12.00, la sediul său din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, să participați la vernisajul expoziției temporare „Arme de foc din colecții muzeale”, organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran.

Această expoziție reprezintă o continuare a ciclului de manifestări culturale pe această temă, început în anul 2012, cu vernisajul expoziției „Arme albe în colecții muzeale”, care s-a bucurat de un real succes în rândul vizitatorilor. Ea aduce în atenția publicului o scurtă istorie a evoluției armelor de foc, prin expunerea unei colecții comune, care cuprinde piese deosebite, din diferite zone geografice și perioade istorice.

Sunt expuse și câteva arme deosebit de valoroase, parte dintre ele bogat ornamentate cu intarsii de aur, argint, sidef și chiar cu sculpturi în os.

 

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2014, de marţi până duminică între orele 9.00- 17.00.

   

Dezbatere

   

15 ianuarie

15 ianuarie 2014

ZIUA NAŢIONALĂ A CULTURII

SIMPOZION


   

Zilele Europene ale Patrimoiului, ediția a XXI-a

În perioada 20-21 septembrie 2013 secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vor organiza activități cultural-educative dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Programul activităților va fi:


Vineri, 20 septembrie 2013


ora 11.00
La Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, din Comuna Valea Călugărească, sat Valea Largă, Strda Principală, va avea loc matineul muzeal „Practica viticulturii în zona Valea Călugăreacă, oglindită în expoziţia permanentă „Crama 1777” Valea Călugărească”, invitat special fiind dr. ing. Aurelia Tudorache–director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificatie Valea Calugarească. Activitatea este organizată în colaborare cu Muzeul ”Conacul Bellu”, Muzeul ”Foișorul Bellu” și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificatie Valea Calugarească.
 

Citeşte mai mult

   

ZIUA PORȚILOR DESCHISE – CASTRUL ȘI BĂILE ROMANE DE LA MĂLĂIEȘTI

Dumbrăvești, 23.08.2013


Primăria comunei Dumbrăvești, Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Naţional de Istorie a României și Antiquitas anunţă organizarea Zilei Porţilor Deschise ale sitului arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești” în data de 31 august 2013, cu începere de la ora 1000.
Organizată pentru prima dată anul acesta, Ziua Porţilor Deschise a sitului Arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești” constituie un prilej distinct pentru a contura un spaţiu de întâlnire şi de discuţii, în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autorităţile publice, comunitatea ştiinţifică şi, bineînţeles, vizitatorii de toate vârstele. Evenimentul este organizat prin parteneriatul cultural realizat de instituțiile amintite.

Citeşte mai mult

   

31 august 2013 – Ziua Limbii Române

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov organizează sâmbătă, 31 august 2013, ora 11.00 o amplă manifestare dedicată Zilei Limbii Române sub deviza „Odă limbii române”. Pentru a marca importanţa acestei zile pentru comunitatea culturală prahoveană am stabilit ca punct de desfăşurare Aleea Scriitorilor din Parcul „Constantin Stere” din Bucov.

Citeşte mai mult

   

Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”

Editia a XII-a, 29-31 august 2013


      Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.
      Pe parcursul celor unsprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei, fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Citeşte mai mult

   

Program special pentru sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului"

joi, 15 august 2013, la secţiile muzeale subordonate
Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova


Muzeul "Conacul Bellu" Urlaţi - DESCHIS, program: 9.00-17.00
Muzeul Memorial "Constantin şi Ion Stere" Bucov - DESCHIS program: 9.00-17.00
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - ÎNCHIS
Expoziţia Muzeulului Ceasului "Nicolae Simache" - ÎNCHIS
Muzeul "Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea" Ploieşti - ÎNCHIS
Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" Ploieşti - ÎNCHIS

Citeşte mai mult

   

8 august 2013 Simpozion ”Bogdan Petriceicu Haşdeu – ctitor de cultură românească”

Academia Română, Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Biblioteca Județeană organizează joi, 08 august 2013, ora 11.00, în sala Europa a Consiliului Județean Prahova, simpozionul «Bogdan Petriceicu Haşdeu – ctitor de cultură românească». Va fi lansată placheta aniversară „Haşdeu – 175 de ani de la naştere” și vor susține prelegeri:

  -  Acad. Valeriu Matei – „Preocupările intelectuale ale tânărului Bogdan Petriceicu Haşdeu ‘’
  -  Acad. Dan Berindei – „Haşdeu – istoricul”
  -  Prof. univ. dr. Ioan Scurtu – „Bogdan Petriceicu Haşdeu, director general al Arhivelor Statului”
  -  Acad. Sabina Ispas – “Bogdan Petriceicu Haşdeu şi cercetarea academică în domeniile etnologice”
  -  Prof. Nicolae Boaru – „Poezia lui Haşdeu”
  -  Prof. Mircea Coloşenco – „Protocoalele şedinţelor de spiritism”
  -  Acad. Răzvan Theodorescu – „Despre o intuiţie haşdeiană”
  -  Prof. univ. dr. Crina Bocşan Decuseară – „Haşdeu, dascăl şi mentor”

Intrarea va fi liberă.

   

Pagina 37 din 47