Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

OMAGIU POETULUI NICHITA STĂNESCU

Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” din Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită, ca în fiecare an, pe 13 decembrie, la întâlnirea cu Îngerul Blond, ale cărui aripi s-au înălţat la cer „în ploi de meteoriţi” în urmă cu 37 de ani.
Anul acesta, în semn de omagiu, vă aşteptăm să-i priviţi chipul reprezentat în picturi, grafică şi caricaturi reunite în cadrul expoziţiei temporare „Nichita Stănescu – portrete şi caricaturi”, deschisă publicului începând de duminică, 13 decembrie 2020.
Vă aşteptăm!
 

   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
,,Elevi cu creativitate
Compun mesaje minunate
Dând viață literelor
Pe cărți poștale ilustrate!’’
♦ Monica Cîrstea

Vă prezentăm cartea poştală realizată de Clara Țacore, elevă la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" Ploieşti, clasa a XI-a A, în cadrul proiectului educaţional "Caligrafia - arta scrisului".




   

9 decembrie 1916

Mesajul Tronului prezentat de Regele Ferdinand în Parlament
în sala Teatrului Național din Iași

“Domnilor Senatori,
Domnilor Deputaţi,
Până acum războiul ne-a impus jertfe mari şi dureroase. Le vom îndura însă cu bărbăţie fiindcă păstrăm neştirbită credinţa în izbânda finală a aliaţilor noştri şi oricare ar fi greutăţile şi suferinţele suntem hotărâţi să luptăm alături de dânşii cu energie până la capăt. (…) Aspiraţiunile şi jertfele de astăzi mă leagă pe Mine şi dinastia Mea şi mai puternic încă de naţiunea română, care va găsi pururi în Regele ei pe sprijinătorul şi apărătorul drepturilor şi năzuinţelor sale.
În faţa pericolului comun să fim cu toţii însufleţiţi de patriotismul cel mai călduros, să ne arătăm uniţi în simţăminte şi în gânduri, să înconjurăm cu dragoste şi admiraţie pe soldaţii noştri cari apără pământul strămoşesc încălcat de vrăjmaşi.
Să spunem ţăranului că luptând pentru unitatea naţională el luptă totodată pentru desrobirea lui politică şi economică. Vitejia lui îi dă drepturi şi mai mari asupra pământului pe care îl apără şi ne impune mai mult decât oricând datoria ca la sfârşitul războiului să înfăptuim reformele agrare şi electorale pe temeiul cărora această Adunare Constituantă a fost aleasă.
Să rugăm pe cel A tot Puternic să ocrotească România, să aducă la biruinţă oştirile ei încercate de soartă şi plini de încredere în puterile ţărei şi în viitorul neamului, să strigăm într-un singur glas: Trăiască viteaza noastră armată!
Trăiască România !”



Centrul de Consultanță Istorică
   

O piesă valoroasă intrată în Patrimoniul Muzeului Prahovei la începutul lui decembrie 1919

Domnul arhitect Toma T. Socolescu, în ședința extraordinară de la începutul lunii decembrie 1919, roagă comisia interimară a orașului Ploiești și aceasta aprobă cedarea vederii panoramice a urbei noastre din anul 1871, Muzeului Prahovei.



Vederea panoramică a orașului Ploiești din anul 1871, a fost realizată prin lipirea a opt imagini executate de fotografii Kotecki și Rudnicki din foișorul Primăriei Vechi.
Piesa excepțională, împreună cu alte obiecte valoroase care au făcut parte din colecția Muzeului Prahovei, pot fi admirate în expoziția organizată în pivnița Muzeului „Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”.

Muzeograf Bogdan Voicu
   

Instantanee

Dintr-un Ploiești uitat și cunoscut doar din amintirile povestite de bunici ori de prin cărțile citite, trăit prea puțin de cei născuți după anii ̕̕50 -  ̕̕60, absolut necunoscut pentru cei mai tineri dintre contemporanii noștri, dintr-un lot de câteva zeci de fotografii din patrimoniul muzeului, vă prezentăm, până la o eventuală apariție editorială, câteva fotografii ale unei perioade în care «vechiul» și «noul», așa cum erau înțeleși cei doi termeni la momentul respectiv, se intersectau, accesând link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=RGgvkzzh4BI.

Muzeograf Octav NEGREA

   

SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI NICOLAE

 

NICOLAE SIMACHE, PATRONUL SPIRITUAL AL MUZEULUI CEASULUI
Nicolae Simache, personalitate complexă a culturii și învățământului prahovean, ctitorul muzeelor prahovene, s-a născut la 5 noiembrie 1905 în comuna Cosminele. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie - Secția Istorie și ale Facultății de Drept din București. Între anii 1946-1969 a fost șeful catedrei de istorie, a liceului ploieștean „Sfinții Petru și Pavel” (azi, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”). Nicolae Simache a desfășurat o bogată activitate în domeniul cercetării istoriei locale și naționale publicând importante culegeri de documente și fiind initiatorul cercetărilor arheologice în județul Prahova (Târgșoru-Vechi, Budureasa, Drajna).
Cele mai importante și durabile realizări culturale ale lui Nicolae Simache sunt muzeele, înfințate pe întreg teritoriul județului Prahova dar și în județele limitrofe (Buzău, Dâmbovița), deținând astfel un record în muzeografia națională și constituind un model pentru actualele generații de muzeografi prahoveni.
 
 
Între anii 1953 - 1971 în calitatea sa de director al Muzeului Regional de Istorie Ploiești (azi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova) a înființat alte 17 muzee, cu statut de secții ale instituției de bază, cu o tematică variată (istorie, memorialistică, etnografie). Printre acestea se numără și Muzeul Ceasului, cea mai dragă ctitorie a profesorului Simache, cea mai apropiată sufletului său, acesta mărturisind unuia dinte cei mai apropiați colaboratori ai săi: “În muzeele pe care le-am deschis, niciodată nu am avut sentimentul de acum când intru în acest muzeu al ceasurilor. Ascultând bătăile atâtor zeci de ceasuri, simt că plutește în aer ceva misterios, am sentimentul de încetinire al ritmului acelor ceasornicului propriei mele inimi”. Viața și activitatea profesorului Nicolae Simache, au devenit subiecte de inspirație în literatură și cinematografie, atât în timpul vieții cât mai ales după moarte (16 -17 ianuarie 1972). Colegul său de catedră, Paul D. Popescu a sintetizat activitatea profesorului Nicolae Simache printr-o frumoasă metaforă: „a fost o flacără care a ars și arzând a luminat”.
  
LANSARE DE CARTE:
ELENA OPREA, „NICOLAE I. SIMACHE. COMOARĂ SACRĂ A ISTORIEIˮ

Doamna prof. Elena Oprea, poetă și prozatoare, veche prietenă a Muzeului Ceasului, a lansat, în toamna acestui an, al treilea volum dedicat profesorului Simache, intitulat: „Nicolae I. Simache. Comoară sacră a istorieiˮ. Volumul, care a apărut cu ocazia împlinirii a 115 ani de la nașterea acestuia, constituie un omagiu adus patronului spiritual al Muzeului Ceasului, profesor, mentor și consătean al scriitoarei. Aceasta menționează în postfața cărții următoarele: „N.I. Simache, într-un timp relativ scurt al vieții, a cuprins în munca sa o mulțime de domenii, consacrându-se cu sufletul, cu mintea, cu spiritul în infinitatea sublimului exprimat într-o concepție unică în istorie, cultură și artă”.
șef secție Tatiana RISTEA
Muzeul Ceasului „Nicolae Simacheˮ Ploiești
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

 
Vă invităm La Muzeul "Ion Luca Caragiale" din Ploieşti,
str. Kutuzov, nr. 1, să vizitaţi expoziţia temporară
"Feerie de iarna".
 
Expoziţia deschide seria de activităţi, organizate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale, dedicate anotimpului alb şi sărbătorilor de iarnă.
   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
,,Fiecare dintre noi
Are felul lui de a scrie.
Și de studiezi intens,
Stăpânești arta caligrafiei!’’
♦  Monica Cîrstea

Vă prezentăm cartea poştală realizată de Maria Daria Mocanu , elevă la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" Ploieşti, clasa a IX-a E, în cadrul proiectului educaţional "Caligrafia - arta scrisului".




   

Anunţ

   

Raportul campaniei de excavație Boldești - Grădiștea 2019 în România

Pe 25 noiembrie 2020, raportul campaniei de excavație Boldești – Grădiștea 2019 în România a fost publicat în „Cronica Cercetărilor Arheologice din România”.

Raportul campaniei de excavație Boldești - Grădiștea 2019 în România

Excavația s-a desfășurat în iulie 2019 ca o colaborare între Proiectul YMPACT și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Raportul furnizează infromații despre stratigrafia tumulului, precum și a mormintelor cercetate.
Au fost investigate 10 morminte, majoritatea înhumări, datând din mileniul 3 î.e.n până în mileniul 1 e.n. Conform practicilor de înmormântare, 3 morminte erau tipice comunităților Yamnaya.
Autori: Alin Frânculeasa (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Volker Heyd (Universitatea din Helsinki), Bianca Preda-Bălănică (Universitatea din Helsinki), Wesa Perttola (Universitatea din Helsinki), Claudia Dumitrescu (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Octav Negrea (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Martin Trautmann (Universitatea din Helsinki), Tami Kuljukka, Tia Niemelä, Alexander Suvorov (Universitatea din Helsinki), Tian Chen Zeng (Universitatea Harvard), Maxime Brami (Universitatea „Johannes Gutenberg” Mainz)

Abstract:
În vara anului 2019, Proiectul Avansat al Consiliului de Cercetare European „Impactul Yamnaya în Europa preistorică”, cu sediul la Universitatea din Helsinki, Finlanda în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, au realizat cercetări arheologice în satul Boldești, comuna Boldești – Grădiștea, județul Prahova. Echipa a fost alcătuită din arheologi, specialiști și studenți de la Universitatea din Helsinki, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, precum și colegi din Germania și Statele Unite ale Americii.
Scopul campaniei arheologice a fost investigarea unui tumul din Epoca Bronzului Timpuriu, înalt de 2.9 m și având un diametru de 50 m, cunoscut sub numele de Movila Crăciuneasca. Tumulul a fost parțial distrus înainte de începerea cercetărilor, partea de S-V fiind afectată de excavări ilegale ce au îndepartat solul și l-au folosit pentru amenajări piscicole aflate în imediata apropiere. În plus, periferia vestică a tumulului a fost tăiată de un drum ce oferea acces la amenajările piscicole menționate anterior. Pentru a obține informații stratigrafice concludente, două profile cu o grosime de 1 m au fost lăsate neatinse, acestea fiind orientate spre N-S și E-V. Astfel, tumulul a fost împărțit în patru sectoare: N-E, S-E, S-V și N-V. Punctul 0 a fost plasat în centrul tumulului, la locul de întâlnire a profilurilor. Majoritatea caracteristicilor funerare au fost găsite în partea de S-V a tumulului.
Au fost descoperite 10 morminte, 9 înhumări și o incinerare, ce pot fi atribuite la cel puțin 3 faze cronologice diferite: I. Epoca Bronzului Timpuriu (Yamnaya) – M1, M3 (A și B) și M4; II. Epoca Bronzului Mijlociu – M2, M6, M8, M9 și M10; III. Perioada Sarmată – M5; datarea mormântului 7 este dificilă deoarece este o incinerare într-o groapă simplă fară vreun alt obiect ritualic. Conturul mormintelor au putut fi identificate doar la mormintele Yamnaya. Acestea au fost amplasate aproape de centrul tumulului; decedații au fost înmormântați în gropi rectangulare acoperite cu scânduri, în poziția tipică ritualului Yamnaya. Mormântul 4 era mormântul principal, înhumat înainte de construcția tumulului. Mormântul 1, un mormânt secundar, a fost singurul ce conținea obiecte ritualice, în timp ce mormântul 3 a fost sever avariat de animale. Ocru a fost găsit în toate mormintele Yamnaya, acoperind atât partea de jos a gropii dar și oasele indivizilor. Toate mormintele din Epoca Bronzului Mijlociu era grupate în sectorul de S-V a tumulului. Gropile de mormânt nu au putut fi identificate. Indivizii stăteau ghemuiți pe partea stângă, nu au fost găsite ofrande. Mormântul sarmat a fost unul izolat, descoperit în partea de S-V a tumulului, individul fiind găsit într-o poziție extinsă, fără vreun obiect ritualic. Craniul a fost îndepărtat intenționat în Antichitate.
Cercetarea a fost finanțată de Proiectul Avansat al Consilului de Cercetare European 788616: Impactul Yamnaya în Europa preistorică (YMPACT), în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.






   

Pagina 37 din 122

Link-uri utile