Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

15 mai 2014 ora 13.00 - Lansare de carte: Carol al II-lea. Portretul unui rege

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Editura Oscar Print
Hanul lui Manuc
vă invită la lansarea volumului
 
CAROL AL II-LEA. PORTRETUL UNUI REGE
 
 
Autor:
Narcis Dorin Ion
 
Prezintă:
Academician Dan Berindei
Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici
Academician Răzvan Theodorescu

Prof. univ. dr. Ioan Scurtu
Prof. univ. dr. Ioan Opriş
 
Evenimentul va avea loc în ziua de joi, 15 mai 2014, orele 13.00
în salonul Voievodal din Hanul lui Manuc
Bucureşti, Str. Franceză nr. 62
   

14 Mai

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă, miercuri, 14 mai 2014, începând cu ora 11.00,  în calitate de partener la prima ediție a ZILEI DREPTULUI INTERNAȚIONAL UMANITAR, organizată de Asociația Română de Drept Umanitar- Filiala Prahova. În cadrul manifestărilor, în sala Unirii și Sala Coloanelor de la Palatul Culturii din Ploiești va avea loc vernisajul expoziției ”Luptăm contra războiului, pictând în pace” cu lucrări realizate de elevi de la Colegiul Național ”Jean Monnet”, Liceul de Artă ”Carmen Sylva” și Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, care vor fi premiate de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi lansată lucrarea ”Dicționar de drept internațional umanitar ” vol II și catalogul lucrărilor aflate în expoziție.

   

9 Mai

ORA 11.00
Participare la manifestările organizate de Primăria municipiului Ploieşti în colaborare cu Garnizoana Ploieşti la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud
 
ORA 11.00
 La Muzeul ”Conacul Bellu” din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura programul cultural artistic Uniți în diversitate - Tradiții românești pe Valea Cricovului, organizat în colaborare cu Școala Gimnazială ”Cănuță Ionescu” Urlați, coordonator prof. Daniel Bucur.

ORA 14.30
Participare la manifestările organizate de Primăria oraşului Vălenii de Munte la Monumentul Eroilor.


 

 

 

   

Anunţ

Conducerea și colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova își exprimă regretul pentru dispariția prematură a domnului Radu Ștefănescu - director al Muzeului Județean de Istorie Brașov și transmite condoleanțe familiei acestuia și întregului colectiv al muzeului pe care l-a coordonat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
   

PRELEGERE

 

   

Urare

 

   

MATINEU MUZEAL

Luni, 14 aprilie 2014, ora 11.00,
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploieşti

Acţiune sponsorizată de S.C. TYMBARK MASPEX ROMÂNIA  

   

Scoala altfel

 

   

ANUNT

MUZEUL CEASULUI ,,NICOLAE SIMACHE,, PLOIEȘTI

VĂ AȘTEAPTĂ ÎNTR-O NOUĂ LOCAȚIE

 

În perioada 01 august 2013-01 august 2015, clădirea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, din strada Nicolae Simache, nr. 1 se află în restaurare. Activitatea Muzeului Ceasului, unic în România prin specificul patrimoniului său, continuă în sala „Auditorium” a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, unde s-a reorganizat expoziția sa permanentă. Această nouă locaţie se află în centrul oraşului, la o distanţă foarte apropiată de sediul iniţial al Muzeului Ceasului.

Noua expoziţie prezintă evoluţia orologeriei de la primele instrumente de măsurat timpul, până la ceasuri de mare complexitate, putând fi admirat un patrimoniu foarte divers, relevând un repertoriu decorativ de la Renaştere până la stilurile artistice moderne.

În expoziţie se regăsesc ceasurile unor personalităţi ale istoriei şi culturii naţionale: Al. Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Carol I, Mihai I, Al. Averescu, Nicolae Titulescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Un punct de maximă atractivitate al muzeului îl reprezintă ceasurile cu mecanisme muzicale şi distractive, automatele muzicale aflate încă în funcţiune.

Prin specificul patrimoniului său, Muzeul Ceasului se constituie ca un veritabil lăcaş de cultură multidisciplinar de mare interes şi atractivite pentru vizitatorii din toate generaţiile.

Programul de vizitare: Marţi-duminică, orele 9-17

Luni-închis

Locuri de parcare în apropierea muzeului: zona Tribunalului Ploieşti - parcarea de pe str. Democrației, nr. 1, sediul iniţial al muzeului situat în str. Nicolae Simache, nr. 1 și intersecția străzilor Toma Caragiu și Gheorghe Lazăr (în fața Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova), în zilele de sâmbătă și duminică.

Vizitele se pot anunţa la numărul de telefon: 0244-542861 sau 0244-514437

Ca și în anii anteriori, pentru săptămâna „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se pot face programări pentru vizitarea muzeului la numerele de telefon de mai sus.

În aceeași perioadă, s-a organizat expoziția temporară ,,Valori de orologerie europeană din patrimoniul Muzeului Ceasului «Nicolae Simache» Ploiești. Frumusețea vechilor ceasuri în cadrul Muzeului Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte. Această expoziție valorifică un număr reprezentativ de piese din colecția Muzeului Ceasului Nicolae Simache Ploiești. 

Vă așteptăm!

   

Festivalul Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu"

Sâmbătă, 29 martie 2014
Muzeul Memorial "Nichita Stănescu"
orele 9.00-17.00
"Acasa lui Nichita... cu reci gutui în curtea de bazalt..."
Audiţii muzicale, recitări, evocări
 
Duminică, 30 martie 2014
Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" Ploieşti
ora 11.00
"Creaţie nichitiană în opera compozitorilor români"
Prezintă: dr. Alexandru I. Bădulescu
♦ Recital vocal-instrumental susţinut de : mezosoprana Cristina Trandafir, pianistul Mihai Nichita şi un grup de solişti (vioară, pian), membri ai Fundaţiei Culturale "Remember Enescu" din Bucureşti.
 
 
Duminică, 30 martie 2014
Muzeul Memorial "Nichita Stănescu"
ora 14.00
♦ Lansarea celei de a III-a ediţii a volumului  "Belgradul în cinci prieteni",
apărută la Editura Tracus Arte

   

Pagina 36 din 47