Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIA LUNII AUGUST - 2019

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 7 august 2019, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 la vernisajul expoziţiei „Grafică şi poezie în cărţile poştale”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

În expoziţie veţi regăsi cărţi poştale tipărite în primele două decenii ale secolului XX, de cunoscutele edituri bucureştene Socec şi Depozitul Universal Şaraga, care au reprodus în mai multe tiraje lucrările graficianului Leonard Salmen. Artistul polonez este primul grafician de profesie care a organizat o expoziţie personală cu lucrări inspirate din poeziile lui Eminescu. Aceasta a fost vernisată la Galaţi, în anul 1909, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea poetului, iar în 1910 unele lucrări au ilustrat volumul de poezii tipărit de I. Scurtu, lucrare de referință pentru o bună perioadă de timp.
Opera lui Salmen este recunoscută ca fiind cea mai vastă din cartofilia grafică de la noi din ţară. Pentru colecţionarii de cărţi poştale, cele 179 de lucrări de grafică prin care Salmen a ilustrat 94 dintre poeziile eminesciene reprezintă un subiect captivant.
Muzeul ploieştean deţine 11 din aceste lucrări, ilustraţiile romantice fiind completate de versurile marelui poet, publicul folosind frecvent în corespondenţă, cărţile poştale cu temă eminesciană, până în anii 1930.
Alegerea acestei teme pentru expoziţia lunii august este influenţată de sărbătorirea la 31 ale lunii a Zileii Limbii Române, un motiv în plus de a ne apleca asupra creaţiei poetului nepereche, Eminescu.
 
Birou istorie,
Amalia Nicoară

   

29 iulie - ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită luni, 29 iulie 2019, să participaţi la următoarele manifestări culturale dedicate Zilei Imnului Național al României:

•MUZEUL MEMORIAL „PAUL CONSTANTINESCU” PLOIEŞTI
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Ziua Imnului Național”
• Realizat în colaborare cu:
- Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Aurel Vlaicu“ Prahova
- Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Prahova
• Alocuţiuni susţinute de:
- col. (r) Constantin Chiper - vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Prahova
- lt.col. (r) prof. dr. Alexandru I. Bădulescu- membru al UCMR
şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România,
vicepreşedinte al Cenaclului Muzical „Paul Constantinescu“ Ploieşti, Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti
• Versuri din lirica românească dedicate evenimentului:
- recită prof. Nelu Stan
• Audiţii muzicale:
- cântece de luptă, vitejie şi de libertate din discografia românească

•MUZEUL „CONACUL PANĂ FILIPESCU” FILIPEȘTII DE TÂRG
ora 11.00 - Matineu muzeal:
„Ziua Imnului Național - Revoluția de la 1848. Reperele unei epoci.”
• Prezentare Power-Point
• Prezentarea cărții „Persoane celebre din Europa, America și România”
susținută de jurnalistul Theodor Flămânzeanu
• Participă:
- membri ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și in Retragere din M.A.I. - filiala Câmpina
- elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială Comuna Florești

•MUZEUL „CASA DOMNEASCĂ” BREBU
ora 11.00 - Evocare: „Deșteaptă-te, Române!”
• Participă:
- elevi ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE

REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Sâmbătă, 27 iulie 2019, începând cu ora 12.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi – com. Târgşoru Vechi, jud. Prahova, aflată anul acesta la cea de-a VIII-a ediţie. Evenimentul constituie un prilej pentru iubitorii de istorie şi arheologie, cât şi pentru vizitatorii de toate vârstele de a afla istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 60 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Programul acestei ediţii cuprinde omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, urmată de masa rotundă „Importanţa sitului arheologic de la Târgşoru Vechi”, prezentarea expoziției de sit „Târgșoru Vechi – un sit milenar” care valorifică istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări, vizită ghidată pe șantierul arheologic și prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 16.00, la sediul Muzeului Memorial „Nichita Stănescu” din Ploieşti, str. Nichita Stănescu nr.1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Flori din poezia sufletului”, autor Elena Marin.

   

MEDALION ANIVERSAR

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, invită duminică, 30 iunie 2019, ora 10.30, la sediul său din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, să participaţi la medalionul aniversar „PAUL CONSTANTINESCU” organizat cu prilejul împlinirii a 110 ani de la naşterea eminentului compozitor, profesor universitar, dirijor și muzicolog, maestru emerit al artei, membru corespondent al Academiei Române.

   

OMAGIU PATRIOTULUI CONSTANTIN STERE

Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundaţia „Constantin Stere” şi Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” Ploieşti, vă invită marţi, 25 iunie 2019, în Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov – Aleea Scriitorilor, Aleea Făuritorilor Unirii, sediul muzeului, începând cu ora 10.00, să participaţi la manifestările omagiale dedicate patriotului Constantin Stere (1865-1936), artizan al Marii Uniri:

-   Depuneri de flori;
-   Simpozion „Constantin Stere – inima Basarabiei”;
-   Avanpremieră lansare de carte: „Publicistică C. Stere”, vol. V (1919-1920),
Ediţie Victor Durnea, cercetător ştiinţific gr. I la
Institutul de Filologie Română „Al. Philippide” din Iaşi;
-   Moment artistic susţinut de Ansamblul folcloric „Fântâna din Şirna”,
Coordonator: coregraf Georgeta Anghel.

   

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vă invită în perioada 23-24 iunie 2019 să sărbătorim împreună Ziua Universală a Iei:
 
 23 iunie 2019
  Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
ora 930- „Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvechi”, ediţia a III-a
- în colaborare cu Primăria Filipeştii de Târg

 

 
Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
ora 1100- „Sânziene, flori de leac”

 

 
24 iunie 2019, ora 1700
 
Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
 „Să fim noi păstrătorii tradiţiilor – Ia românească”,
- în colaborare cu Casa de Cultură Urlaţi
 

   

MATINEU MUZEAL

Muzeul „Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 22 iunie 2019, începând cu ora 11.00, la sediul său din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, să participați la matineul muzeal „Viaţa la conac”, organizat în colaborare cu Fundaţia „Calea Victoriei”.

Invitatul special al evenimentului, Istoricul Georgeta Filitti, ne va relata povestea familiei Bellu şi contextul istoric în care a fost construit Conacul Bellu.

   

OMAGIU

Vă invităm sâmbătă, 22 iunie 2019, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr.1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, să-l omagiem pe genialul dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 107 ani de la trecerea în eternitate.

La eveniment vor participa trupe de teatru laureate la cea de-a XXII-a ediție a Concursului interjudețean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”. Micii actori vor porni într-o paradă a costumelor de epocă spre bustul scriitorului de pe Bulevardul Independenței, unde - prin spectacolul oferit publicului şi depunerile de flori - vor cinsti memoria îndrăgitului scriitor.

   

PROGRAM RUSALII 2019

În perioada 16-17 iunie 2019, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ vor avea următorul program :

   

Pagina 67 din 122

Link-uri utile