Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

„Timpul şi Omul”, ediţia a XIV-a

1-2 noiembrie 2012 Muzeul Ceasului „Nicoale Simache” din Ploieşti are deosebita onoare de a vă invita să participaţi joi, 1 noiembrie 2012, la deschiderea simpozionului naţional „Timpul şi Omul”, ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediţie.
Sesiunea naţională va debuta la ora 11.00 în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, când acad. Mircea Petrescu va susţine o prelegere, tema rămânând la alegerea domniei sale.

Absolvent al Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, în anul 1952, acad. Mircea Petrescu a urmat Facultatea de electronică şi telecomunicaţii, pentru ca mai apoi să aprofundeze studii la Institutul de Fizică Atomică al Academiei Române. Cu peste 150 de lucrări stiinţifice de specialitate publicate, conducător de doctorate în domeniul ştiinţei calculatoarelor, acad. Mircea Petrescu este un reper în istoria ingineriei calculatoarelor.

Citeşte mai mult

   

EXPOZIȚIA BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chișinău, sub egida Consiliului Județean Prahova, organizează în perioada 20 septembrie – 18 decembrie 2012, expoziția temporară BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE.

Expoziția este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Naționale a României și face parte din seria de evenimente dedicate comemorării a 200 de ani de la ocuparea de către Imperiul Țarist Rus a teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia. În expoziție se află piese ce aprțin Muzeului Național de Istorie a României București și colecționarilor: Valentin Mandache, Diana Mandache, Mădălin Ghigeanu, Laurențiu Todoroiu și Cristian Scăiceanu. Aceste piese oferă o privire de ansamblu asupra perioadei cuprinse între anii 1812 – 1947, în care se desfășoară evenimente extrem de importante și dramatice pentru istoria românilor din Basarabia.

Citeşte mai mult

   

Zilelor Europene ale Patrimoniului

Și anul acesta, secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează activități cultural–educative prilejuite de sărbătorirea Zilelor Europene ale Patrimoniului. La fiecare dintre manifestările desfășurate cu acest prilej intrarea va fi liberă.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova are plăcerea de a anunța prelungirea perioadei în care poate fi vizitată expoziția ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Această decizie a fost luată datorită interesului deosebit arătat de publicul vizitator.Tezaurul de la Pietroasa și diadema de la Gherăseni, vor mai putea fi văzute la muzeul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, până duminică, 9 septembrie 2012, inclusiv. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00-16.00.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează joi, 23 august 2012, ora 17.00, expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”. Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Buzău și va putea fi vizitată în perioada 23 august - 2 septembrie 2012, între orele 10.00-16.00.

   

Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în perioada 23-25 august 2012 Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă în acest an la cea de-a XI-a ediție. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor zece ediţii desfăşurate până în prezent, manifestarea pe care o organizăm a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Dat fiind acest lucru, unul din scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, au participat de-a lungul timpului cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova.
În anul 2010 această manifestare ştiinţifică a primit şi o materializare editorială prin publicarea volumului Arheologia mileniului I p. Chr. Cercetări actuale privind istoria şi arheologia migraţiilor. Acestui prim volum i s-a alăturat în anul 2011 al doilea volum al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Interferenţe culturale la Dunărea de Jos. Prin publicarea cestor douǎ volume s-a creat, practic, o serie care va continua şi în viitor.

În anul 2012 se comemorează 10 ani de la dispariţia arheologului Maria Comşa, de numele căreia se leagă importante cercetări privind mileniul I p. Chr., dintre care le amintim pe cele de la Bucov şi Slon, judeţul Prahova. De aceea, ediţia din acest an a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, se va desfăşura sub semnul acestei comemorări. La manifestarea din acest an, şi-au anunţat participarea, un numǎr de aproximativ 60 specialişti români şi strǎini, iar deschiderea va avea loc joi, 23 august 2012, la ora 1000, la sediul muzeului din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10.

   

Teatru în aer liber - punte peste timp 1938-2012

În cadrul Universității Populare de Vară ”Nicolae Iorga”, marți, 21 august 2012, la ora 21.30 la Muzeul memorial ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, va avea loc serata muzeală”Teatru în aer liber - punte peste timp 1938-2012”.În program:

- spectacolul de teatru ”Torna Umbra”, susținut de actorii teatrului Equinox Ploiești
- recital instrumental de vioară susținut de Iustin Gîlea

   

Programul cultural de vacanța - Ceasurile vacanței - perioada 14-17 august, 2012, orele 9-12

Actiunea va avea loc în Muzeul Ceasului Nicolae Simache.

Program:


-marți 14.08.2012-Vizită în Muzeul Ceasului Nicolae Simache-expoziția permanentă și asamblări de ceasuri în cadrul jocului MEȘTERUL CEASORNICAR
-joi 16.08.2012-Vizită la colecționarul de ceasuri Doru Fărcuș, din orașul Băicoi

Citeşte mai mult

   

SALON DE UMOR LA MUZEUL MEMORIAL ”CEZAR PETRESCU” DIN BUȘTENI

În perioada 3-4 august 2012, la Muzeul memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, va avea loc cea de a XVII-a ediție a salonului de umor RIDENDO DICERE VERUM. În program:

VINERI – 03 august 2012 , ORA 16.00

• deschiderea oficială
- cuvântul domnului primar al oraşului Buşteni;
• prezentarea participanţilor
• lansare de carte “ Lumea prin care am trecut ” de George Zarafu;
• lansare de carte “ Cronica unui început de mileniu” de Mihai Sălcuţan;
• duelul epigramiştilor ( partea I );

Citeşte mai mult

   

ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

Vineri, 27 iulie 2012, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 50 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități uriaşe de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea. Evenimentul din acest an este dedicat memoriei arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), conducătorul și sufletul șantierului mai bine de 45 de ani.

Citeşte mai mult

   

Pagina 61 din 66