Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

SIMPOZION

Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, organizeazã în data de 27.11.2015 ora 12.00, Simpozionul ,, Nicolae Iorga, o viață de om la Vălenii de Munte”.

În cadrul acestui eveniment vor susţine alocutiuni personalități marcante din domeniul istoriei: d-na dr.Georgeta Filitti, dl. prof. univ.dr.Petre Țurlea si dl. prof Ion Bocioacă.
Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial ,,Nicolae Iorga” se va vernisa o nouă expoziție temporară, cu documente inedite si fotografii referitoare la activitatea savantului Nicolae Iorga si se va decerna placheta jubiliară.
Elevii Colegiului ,,Nicolae Iorga” din Valenii de Munte, vor aduce şi ei un omagiu ,,apostolului” de la Văleni intr-un emoţionant moment poetic şi o festivă depunere de flori la statuia istoricului Nicolae Iorga din incinta muzeului.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu”, din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează joi, 26 noiembrie 2015, ora 11.00, expoziția temporară ”Mihai Viteazul - întregitorul de neam”

Expoziția face parte din Programul național ”România 100” inițiat de Guvernul României pentru aniversarea la 1 Decembrie 2018 a 100 de ani de la crearea statului național unitar roman. În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări de grafică și pictură cu portrete ale ilustrului domnitor și unele dintre cele mai importante momente din timpul domniei acestuia.

   

LANSARE DE CARTE

Duminică, 15 noiembrie 2015, ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești str. N.Bălcescu nr. 15 - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la manifestarea prilejuită de lansarea lucrării TOT PE DRUM... a eminentului solist liric și compozitor CONSTANTIN DRĂGHICI(1932-2015).
Volumul retrospectiv, autobiografic relevă pasiunea, energia creatoare a autorului care și-a dedicat întreaga viață muzicii. 
Opera și activitatea artistului vor fi evocate de următorii invitați: Olimpia Drăghici (soția artistului)– solist liric, Goldsfard Jeana-director(1956-1968) al Casei Regionale de Creație Populară, Mircea Popa –sociolog, prof.Nelu Stan și dr. Al.I.Bădulescu-muzicolog.

   

LANSARE DE CARTE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, invită publicul pasionat de istorie şi de biografia personalităţilor, care au marcat civilizaţia românească, să participe miercuri, 11 noiembrie 2015, ora 16.30, la evenimentul de lansare a cărţii «Povestea unei iubiri. Jurnalul Ellei Filitti adnotat de Principele Carol», traducerea din limba franceză, notele şi comentariile fiind ale cunoscutului istoric Georgeta Filitti.

Jurnalul, apărut în colecţia Istorie cu blazon a editurii Corint, poate fi considerat un memento a ceea simţeau oamenii odinioară.
«Au fost odată doi tineri, un băiat şi o fată, care se iubeau şi pe care soarta şi urgia războiului i-au despărţit pentru totdeauna. In această cheie romantică, impregnată de inocenţă, visare, obsesii dureroase, trebuie citit Jurnalul Ellei Filitti, ca de altfel şi paginile răzleţe rămase din creaţia similară a iubitului ei Principele Carol, viitorul rege al României.» - Georgeta Filitti
   

LANSARE DE CARTE

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, invită iubitorii de cultură, marți, 10 noiembrie 2015, ora 13.30, să participe la lansarea volumului „Răscolind amintiri”, autor prof. Lia Neagu-Tacu.

Volumul prezintă: pagini de istorie locală; orașul Urlați, leagăn de cultură și tradiții; Muzeul ”Conacul Bellu”, simbol spiritual al secolului al XIX-lea - văzute de autoare, la vârsta adolescenței și formării în generația primei promoții a Liceului Teoretic din Urlați.

   

IN MEMORIAM ION BACIU

Duminică, 8 noiembrie a.c. ora 11.00 la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”din Ploiești, str. N. Bălcescu, nr.15 – secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 20 de ani de la trecerea în lumea cea veșnică a dirijorului Ion Baciu.

   

Simpozionul Naţional TIMPUL ŞI OMUL

Muzeul Ceasului Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează în perioada 5-6 noiembrie 2015, a XVII-a ediție a Simpozionului Național ”TIMPUL ȘI OMUL” .
Această ediţie se desfăşoară sub auspiciile împlinirii a 110 ani de la naşterea patronului spiritual al Muzeului Ceasului, ctitorul muzeografiei prahovene, prof. Nicolae Simache, a cărui personalitate va fi evocată de foşti elevi şi colaboratori.
 

 

La această manifestare anuală, participă peste 50 de invitați din țară, specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu.
Temele ce vor fi dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, sunt:
·  Timpul în concepte filozofice, ştiinţifice, religioase, artistice şi literare. Contribuţii româneşti.
·  Oameni care au marcat timpul. Personalităţi
·  Evoluţia şi istoria orologeriei în plan universal. Ceasuri capodopere
·  Asimilarea şi evoluţia orologeriei în România, în diferite perioade istorice
·  Automate muzicale în patrimoniul muzeal naţional. Restaurarea ceasurilor
 Deschiderea lucrărilor simpozionului va avea loc pe 5 noiembrie la orele 11°° în sala „Arheologie prahoveană” a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10.
În data de 6 noiembrie, participanții vor efectua o deplasare documentară la Muzeul Cinegetic al Carpaţilor „Posada” care găzduieşte expoziţia temporară „Sub semnul Zeiţei Diana. Armonii silvice în orologerie”, organizată în colaborare cu Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti.
Muzeograf, 
Elisabeta Savu
   

CONCERT

Continuând o frumoasă tradiție, duminică, 1 noiembrie a.c. ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești, str. Nicolae Bălcescu, nr.15, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la primul recital vocal-instrumental din actuala stagiune muzicală 2015-2016 organizat împreună cu Fundația Culturală „Remember Enescu” din București, sugestiv intitulat -Bijuterii Muzicale.
Își dau concursul 12 tineri soliști, canto și pian, laureați a unor concursuri și olimpiade naționale și internaționale din cadrul Colegiilor Naționale de Muzică „George Enescu” și „Dinu Lipatti” precum și de la catedra de canto clasic a Universității Naționale de Muzică București.
În program lucrări de: J.S.Bach, W.A.Mozart, G.Donizetti, M.Glinka, Ch.W.Gluck, G.Bizet, G.Verdi, G.Puccini, P.I.Ceaikovski, A.Dvorak, S.Rachmaninov, T.Brediceanu, M.Vescan, S.Nicolescu.
La pian: prof. Ieronim Buga.
Conservator, 
Mihaela Ștefănescu
   

EVENIMENT MUZICAL

Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la premiera absolută a Operei comice "O noapte furtunoasă" de Paul Constantinescu (25 octombrie 1935 la Opera Română din Bucureşti), Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu nr. 15 - secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - vă invită la un prestigios eveniment muzical duminică, 25 octombrie 2015, ora 11.00.
Semnificaţia evenimentului va fi evocată de soprana Silvia Voinea, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi dr. Alexandru I. Bădulescu.
Programul va cuprinde arii din Opera "O noapte furtunoasă"  şi vizionarea filmului "O noapte furtunoasă"- spectacol de licenţă al studenţilor clasei prof. univ. dr. Silvia Voinea, regizor Daniel Pralea.
   

EXPOZIŢIA LUNII OCTOMBRIE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, invită publicul pasionat de istoria militară să participe vineri, 16 octombrie, ora 11.00 la vernisajul expoziţiei temporare Mărturii militare din cele două Războaie Mondiale.

În expoziţie vor fi etalate uniforme militare, fotografii, medalii, arme, obiecte care vor ilustra o parte din viaţa militară a începutului de secol XX.
Generaţia actuală trebuie să fie conştientă că are un trecut glorios, care nu se datorează decât în mică măsură conducerii şi într-o mare măsură soldatului necunoscut care prin spiritul său de sacrificiu a adus gloria acestor înaintaşi ai noştri.
   

Pagina 61 din 85