Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

1 IUNIE

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ oferă copiilor posibilitatea vizitării expoziţiilor permanente şi temporare gratuit între orele 9.00 – 17.00 şi organizează activităţi cultural
– educative interactive şi ateliere tematice, cu acces liber, după următorul program:
 
   

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice "EV MEDIU ROMÂNESC"

Vineri, 29 mai 2015, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului „Casa Domnească” Brebu, din comuna Brebu, jud. Prahova, ctitorie a domnitorilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura cea de-a doua ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Ev mediu românesc”, cu tema „Ctitorii medievale în Țările Române – secolele al XV-lea – al XVIII-lea”.

Vor participa muzeografi, profesori, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din județul Prahova și din București.

   

IN MEMORIAM NICCOLO PAGANINI

Miercuri, 27 mai ora 18.00 a.c. la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 175 de ani de la trecerea prematură în eternitate a legendarului violonist și compozitor italian, NICCOLO PAGANINI.

Viața și opera nemuritorului maestru al arcușului vor fi evocate de dr. Al.I.Bădulescu membru UCMR și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, după care va urma un recital vocal-instrumental, la care își dau concursul: Cosmin Stoica,violonist-concertmaestru al Filarmonicii „Paul Constantinescu”; prof. Bogdan Gâzdac, elevii David și Bianca Pitei- chitară clasică, Palatul Copiilor Ploiești; tinerii soliști de la C.A. „Carmen Sylva”: Dumitrașcu Daniel, Șarpe Leonard și Cristina Manu - pian, Belu Alexandru - vioară ș.a.
Profesorul Nelu Stan va recita versuri din lirica românească și universală, iar epigramistul ing. C.Tudorache va oferi publicului ploieștean câteva din recentele sale creații, distinse la începutul acestei luni cu Premiul I la Concursul Național de la Bistrița Năsăud.
În partea finală vor fi audiate pagini celebre din creația concertantă a genialului violonist Niccolo Paganini aflate în patrimoniul sonor al Muzeului Memorial „Paul Constantinescu”.
 
Conservator,
 
Mihaela Ștefănescu
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova cu sediul în Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, invită publicul, joi, 21 mai 2015, ora 11.00 la vernisajul expoziţiei temporare „Constantin Dobrogeanu – Gherea. Mărturii foto-documentare”.

 La împlinirea a 160 de ani de la naşterea lui C. D. Gherea, sociolog, critic literar şi ideolog al mişcării socialiste, muzeul îi omagiază personalitatea printr-o expoziţie care aduce în atenţia vizitatorilor fotografii şi documente inedite din patrimoniul instituţiei.
Constantin Dobrogeanu - Gherea s-a stabilit în oraşul Ploieşti în anul 1876, iar din 1882 a luat în concesiune restaurantul Gării, pe care îl va deţine până la moartea sa, în 1920. Notorietatea lui Gherea, dar şi a prietenilor săi literari: I. L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Constantin Stere, clienţi fideli ai localului ploieştean, au crescut faima locului.
Evenimentul face parte din proiectul muzeal Expoziţia lunii.
Muzeograf ADRIAN STAN
   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, invită publicul luni, 18 mai 2015, ora 11.00 la vernisajul expoziţiei temporare „Podoabe şi accesorii vestimentare din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova”. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor.

Expoziţia aduce în atenţia publicului piese de o reală valoare atât prin execuţie, cât şi prin provenienţa lor. În expunere vizitatorii vor putea admira inelul scriitorului Vasile Alecsandri, linguriţele din argint ale poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ochelarii cu ramă din aur ai etnografului Alexandru Samurcaş.

   

MATINEU MUZEAL

Prezintă: muzeograf Ioana Constantin

   

ZIUA MUZEELOR

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel internaţional la data de 18 mai, începând cu anul 1977.
Ajuns la cea de-a XXXVIII-a ediţie programul cultural încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului pe care îl joacă muzeele în societatea contemporană, tema de anul acesta fiind „Muzeele pentru o societate durabilă”.
 
Muzeul Judeţean de istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu secţiile sale din Ploieşti şi judeţ, a pregătit o serie de evenimente la care publicul este invitat să participe în data de 18 mai 2015, în intervalul orar 9.00 – 17.00, în mod gratuit, după urmează:
 
   

NOAPTEA MUZEELOR

În anul 2004 Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa iniţia Noaptea Europeană a Muzeelor. Încă de la prima ediţie a fost prezent şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale.
La cea de–a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor desfăşurată în seara de 16 mai 2015, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregii experienţa vizitării:

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova invită publicul ploieştean joi, 7 mai 2015, ora 11.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare de pictură „Copiii lumii doresc pacea!”.

Elevi de la unităţi şcolare judeţene şi naţionale, coordonaţi de prof. Dorel Oprescu, au realizat lucrări de pictură pe care le puteţi admira până la data de 11 mai 2015.
Prin acest eveniment cele două instituţii doresc ca publicul, mai ales cel tânăr, să conştientizeze importanţa următoarelor concepte: pacea, toleranţa, înţelegerea între oameni, comunităţi, minorităţi şi popoare. Toate acestea se regăsesc în prevederile Dreptului Internaţional Umanitar, fiind, de altfel, dezideratele pe care lumea actuală se construieşte în fiecare zi.
Manifestarea deschide o serie de activităţi dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sărbătorită în fiecare an la 14 mai.
   

COMEMORARE

Miercuri, 6 mai a.c. ora 17.30 la Muzeul Memorial din Ploiești va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 60 de ani de la trecerea în elumea cea veșnică a genialului compozitor și interpret George Enescu.

Viața și opera nemuritorului muzician vor fi evocate de prof. dr. Al.I.Bădulescu, membru al UCMR și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, , după care vor fi audiate pagini celebre  din opera ilustrului muzician comemorat, aflate în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române.
În cea de-a doua parte va avea loc un recital vocal-instrumental la care își dau concursul: prof. Nelu Stan, violonistul Cosmin Stoica-concertmaestru la Filarmonica „Paul Constantinescu”, mezzosoprana Cristina Trandafir, soprana Denisa Iamandi, pianiștii: Mihai și Daniel Nichita, Alexia Roșca, prof. Doina Boboacă, chitară clasică: prof. Bogdan Găzdac ș.a.
   

Pagina 64 din 85