Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

LA MUZEUL MEMORIAL ”CEZAR PETRESCU”, SE DESFASOARA PROGRAMUL DE VACANTA ”NE JUCAM SI INVATAM LA MUZEU”

Muzeul memorial ”Cezar Petrescu” din Busteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, organizeaza in colaborare cu Scoala Sanatoriala Busteni, in perioada 24-27 iulie 2012, programul estival ”NE JUCAM SI INVATAM LA MUZEU”.
Programul continua si in cursul lunii august 2012, se adreseaza elevilor din ciclul primar si gimnazial. Un curs se desfasoara pe parcursul unei saptamani (4 module), de marti pana vineri, intre orele 10.00 - 13.00.

Citeşte mai mult

   

Vacanță ”Muzeul Copiilor”

Muzeul memorial ”Constantin și Ion Stere”, din Parcul ”Constantin Stere” Bucov, demarează, începând cu data de 20 iulie 2012, programul de vacanță ”Muzeul Copiilor”.
Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani sunt așteptați la muzeu pentru a participa la atelierele de pictură și desen, vor descoperi împreună cu personalul muzeului povestea pâinii, vor pătrunde în frumoasa lume a basmelor românești și a legendelor istorice și vor confecționa colaje și jucării prin tehnica origami.

Citeşte mai mult

   

Ediția a VII-a a Taberei Internaționale de Creație Plastică “Dan Platon”

Muzeul ”Casa Domnească” Brebu organizează, în parteneriat cu Casa de Cultură ”Ion Luca Caragiale” Ploiești, în perioada 16 – 27 iulie 2012, ediția a VII-a a Taberei Internaționale de Creație Plastică “Dan Platon”.
La tabara de creatie vor participa zece artiști, membri ai Uniunilor Artiștilor Plastici din Constanța, Târgu Mures, Bistrița, Baia Mare și Ploiești, dar și din Bulgaria. Deschiderea taberei va avea loc luni, 16 iulie 2012, ora 12:00, la Muzeul “Casa Domnească” din Brebu.

Citeşte mai mult

   

Ne jucam si invatam la muzeu

Complexul muzeal ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, aflat în subordinea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în luna august 2012 programul instructiv – educativ estival ”NE JUCĂM ȘI ÎNVĂȚĂM LA MUZEU”.
Programul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani și se desfășoară pe parcurul a două săptămâni, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.00.

Citeşte mai mult

   

Program de vacanţă „Jocuri şi meşteşuguri la muzeu”

În perioada 16 iulie-14 august 2012, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfăşura programul de vacanţă „Jocuri şi meşteşuguri la muzeu”, care va cuprinde următoarele ateliere:

• atelier de olărit „Micii olari” – sub coordonarea meşterului olar Grigore Ion Apostol de la Potigrafu. Copii cu vârste între 6-12 ani vor descoperi lutul şi modelarea lui, în zilele de luni şi miercuri, timp de o lună, între orele 9.30 – 11.00.
• atelier de cusut „Linia, nodul, crucea” – sub coordonarea restauratorului Sanda Balcan şi a conservatorului Camelia Bălan, copiii vor învăţa tehnica cusutului pe etamină, în zilele de marţi şi joi, între orele 9.30-11.00.
• atelierul de pictură - coordonat de Mihaela Tudor-voluntar, se va desfăşura în zilele de 17 şi 19 iulie 2012. Începând cu ora 16.00 , timp de o ora şi jumătate copiii vor învăţa tehnici de lucru cu acuarelele.

Citeşte mai mult

   

NE JUCĂM ŞI ÎNVĂŢĂM LA MUZEU PROGRAM INSTRUCTIV-EDUCATIV ESTIVAL PENTRU COPII

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova continuă tradiţia proiectelor estivale pentru copii, organizând în lunile iulie-august 2012, programul instructiv-educativ „NE JUCĂM ŞI ÎNVĂŢĂM LA MUZEU”, ce se va desfăşura pe durata a câte două zile, de marţi până vineri, între orele 10.00-14.00, în fiecare din secţiile muzeale: Muzeul „I.L.Caragiale” Ploieşti, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploieşti, Muzeul „Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea” Ploieşti şi Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov.

Citeşte mai mult

   

Carol Pop de Szathmari – pictor și fotograf

În perioada iunie-decembrie 2012, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, poate fi admirată o expoziție de pictură și fotografie organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Carol Pop de Szathmari.
Pictor și fotograf oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al lui Carol I, un apropiat al altor domnitori pentru care a realizat numeroase portrete oficiale G. Bibescu, B. Știrbei, Szathmari rămâne martorul artistic al evoluției societății românești din secolul al XIX-lea și al evenimentelor marcante ale epocii în care a trăit și creat. Plecat pe front, în timpul Războiului din Crimeea și al Războiului de Independență – la 65 de ani – în calitate de atașat al secției fotografice din cadrul serviciului sanitar, a realizat pentru ambele evenimente, fotografii artistice remarcabile, grupate în albumele Războiul ruso-turc (1853-1854), Suvenir din Resbebul 1877 -1878 sau apărute în publicațiile vremii din țară și stăinătate.

Citeşte mai mult

   

76 DE ANI DE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A MARELUI PATRIOT CONSTANTIN STERE

Sub egida Consiliului Județean Prahova, Muzeul memorial ”Constantin și Ion Strere” Bucov și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundația ”Constantin Stere”, invită publicul la manifestările culturale organizate joi, 28 iunie 2012, începând cu ora 11.00, cu prilejul comemorării a 76 de ani de la trecerea în eternitate a marelui cărturar și patriot român Constantin Stere.

Citeşte mai mult

   

Constantin Stere şi curentul germanofil în timpul Primului Război Mondial

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul marţi, 26 iunie 2012, ora 17.00 să audieze prelegerea „Constantin Stere şi curentul germanofil în timpul Primului Război Mondial”, susţinută de renumitul istoric prof. dr. Lucian Boia.

Eruditul istoric va aduce în atenţia publicului faptele istorice prin prisma celui care a adordat de-a lungul timpului teme atât de diverse. Spirit enciclopedic Lucian Boia atrage atenţia prin modul lejer, degajat cu care priveşte momentele istorice comentând fără patimă, lăsând doar faptele să vorbească. Îşi poartă auditoriul sau cititorul deopotrivă în momentul istoric cu acurateţe de chirurg fără a uita contextul în care s-a produs acesta.

Citeşte mai mult

   

SESIUNEA NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE "ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ" A AJUNS ANUL ACESTA LA CEA DE-A VII-A EDIŢIE

Anul acesta se împlinesc 141 ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, cu acest prilej, la Complexul muzeal "Nicolae Iorga"din Vălenii de Munte se va desfăşura a VII-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice "Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească", organizată sub egida Consiliului Judeţean Prahova, de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Primăria Vălenii de Munte şi Clubul istoricilor "Nicolae Iorga". Deschiderea sesiunii va avea loc marţi, 5 iunie 2012, la ora 10.00 când primarul oraşului, d-l Mircea Niţu va adresa cuvântul de salut, programul va continua cu prezentarea în plen a lucrărilor d-lui prof. dr. Andrei PIPPIDI, a d-lui eseist Vartan ARACHELIAN şi a d-lui prof. univ. dr. Petre ŢURLEA.

Citeşte mai mult

   

Pagina 62 din 66