Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Sesiunea Internaţională de Comunicari Stiinţifice "Arheologia Mileniului I p.Chr" 2015

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în zilele 27-29 august 2015 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă în acest an la cea de-a XIV-a ediţie. Manifestarea îşi propune să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.

Pe parcursul celor treisprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică. Dat fiind acest lucru, unul din scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, au participat de-a lungul timpului cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Elveția, Marea Britanie, Franța, Spania şi Republica Moldova.
În anul 2010 această manifestare ştiinţifică a primit şi o materializare editorială prin publicarea volumului Arheologia mileniului I p. Chr. Cercetări actuale privind istoria şi arheologia migraţiilor. Acestui prim volum i s-a alăturat în anul 2011 al doilea volum al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Interferențe culturale la Dunărea de Jos, iar în anul 2014 cel de-al treilea volum al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Dunărea Inferioară între stepe și imperiu.
 
În cadrul ediției din acest an a Sesiunii Internaționale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, va fi lansat volumul IV al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Nomazi și autohtoni în mileniul I p. Chr. și care este dedicat memoriei arheologului Maria Comșa. Numele Mariei Comșa este strîns legat de cercetarea mileniul I p. Chr. și în special de siturile de la Bucov şi Slon, judeţul Prahova.

Arheolog, dr. Bogdan CIUPERCĂ 

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada” vernisează vineri, 7 august 2015, orele 11.30, expoziția temporară „Sub semnul zeiței Diana. Armonii silvice în orologerie”.
 
În expoziție sunt etalate piese de orologerie, din secolele XVIII-XX, al căror registru ornamental este în consonanță cu tematica muzeului gazdă.
Publicul vizitator poate admira principalele tipuri de ceasuri care au asigurat celebritate Regiunii Pădurea Neagră, în întreaga lume, de la ceasurile cu cuc până la cele cu cadran din lemn, sticlă sau tablă ambutisată.
O piesă de excepție este cea care a inspirat însuși titlul expoziției. Ea este reprezentată de un ceas de masă din secolul al XIX-lea, al cărui cadran este înconjurat de celebrele personaje din mitologia greco-romană, Diana și Acteon, patroni ai vânătorii.
Vânătorea, abordată ca pasiune și sacrificiu și simbolistica acesteia, sunt ilustrate în expoziție și de o categorie de piese deosebite, reprezentată de ceasurile de buzunar realizate de renumite firme elvețiene din secolul al XIX-lea.
Expoziția poate fi vizitată la sediul Muzeului Cinegetic al Carpaților „Posada” cu sediul în Comarnic, Posada nr.11, în lunile august și septembrie, zilnic de marți până duminică, între orele 9-17.
 
Muzeograf 
Elisabeta Savu
   
   

27 IULIE - ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Luni, 27 iulie 2015, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, judeţul Prahova pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 50 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantităţi uriaşe de informaţii şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secolul al XIX-lea.
Manifestarea se adresează comunităţii locale, autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, comunităţii ştiinţifice, fiind o modalitate de popularizare şi punere în valoare a unui patrimoniu istoric şi arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie (târgul medieval al Târgşorului a împlinit în anul 2013, 600 de ani de atestare documentară) de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunităţii să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generaţii au scos la iveală şi au redat contemporaneităţii numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală - oamenii locului, care au avut partea lor de contribuţie la redescoperirea trecutului.
La crearea unei identităţi bine definite contribuie deopotrivă locurile cât şi oamenii. Identitatea este o problemă de interdependenţă dintre aceşti doi factori. O identitate se eonstruieşte greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conştientizată şi promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autorităţile locale alături de comunitatea cercetătorilor pentru a proteja şi promova monumentele istorice, care constituie o bogăţie a acestor locuri.
Programul începe la ora 11.00, se deschide prin prezentarea expoziţiei fotodocumentare care oferă informaţii cu privire la istoricul cercetărilor şi monumentele arheologice identificate şi cercetate la Târgşoru Vechi. A doua parte a evenimentului va consta într-o vizită ghidată pe şantierul arheologic şi prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare. Copiii prezenţi pot participa la proiectul educativ Arheologia pentru copii” (în limita locurilor disponibile), proiect menit a atrage tânăra generaţie către înţelegerea trecutului.

dr. Bogdan Ciupercă

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul marţi, 21 iulie 2015, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10 să participe la vernisajul Expoţiei lunii "TRECUT PENTRU VIITOR. DEZVOLTAREA COLECŢIILOR".

În expoziție sunt etalate pese muzeale din ultimele achiziții și donații. Se remarcă: obiecte de podoabă, inele, mojare de la sfârșitul secolului al XVII-lea; un stilet de ofițer; cărți rare – ediții de buzunar; un inedit album cu fotografii reprezentând soldați germani din Al Doilea Război Mondial, care au făcut parte din forțele de apărare ale rafinăriilor prahovene.
Dezvoltarea colecțiilor muzeale, diversificarea și valorificarea acestora la standarde superioare corelate cu rolul societății civice și conștientizarea de către comunitate a importanței tezaurizării informațiilor și dovezilor trecutului și cu activitatea de cercetare a specialiștilor sunt repere esențiale ale misiunii și obiectivelor instituției noastre.
Mulțumim comunității pentru înțelegerea actului cultural, deschiderea și generozitatea cu care contribuie la mărirea și diversificarea colecțiilor Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
 
Director adjunct, 
Mihai Dumitrache
   

PROGRAME ESTIVALE LA MUZEE IULIE-AUGUST 2015

Program estival

Iulie-august 2015

             Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ oferă copiilor posibilitatea participării la ateliere interactive de creaţie şi comunicare/lecţii tematice/concursuri, în vederea petrecerii instructiv-educative a vacanţei 2015 după următorul program:

Municipiul Ploieşti

1.      Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie – Biroul Istorie, str. Toma Caragiu, nr.10, telefon 0745366219

·        perioada 6 iulie – 13 august:

ü      Luni, ora 10.00 – 12.00 „Vorbim, scriem româneşte”

ü      Marţi, ora 10.00 – 12.00 „Formă şi culoare în lut”

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Micii artizani”

                ora 15.00 – 17.00 Teatru de umbre

ü      Joi, ora 10.00 – 11.00 „Poveste la muzeu”

ü      Vineri, ora 10.00 – 12.00 „Brăţările prieteniei”

2.      Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, str. Toma Caragiu, nr.10, telefon 0751100237

·        Perioada 21 iuliu – 6 august

ü      Marţi, ora 10.00 – 12.00 „Meşterul ceasornicar”

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Recunoaşteţi ceasul”

ü      Joi, ora 10.00 – 12.00 „Ceasuri din Pădurea Neagră”

3.      Muzeul „I. L. Caragiale”, str. Kutuzov, nr.1, telefon 0742057157

·        Perioada 15 iulie-15 august

ü      Miercuri, 10.00 – 11.30 „Acasă la Nenea Iancu”

ü      Joi, 10.00 – 11.30 „D’ale comedie”

4.      Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, str. Nichita Stănescu, nr.1, telefon 0344100768

·        Perioada 1-30 iulie

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Muzeul pe înţelesul copiilor”

ü      Joi, ora 10.00 – 12.00 „Micul recitator”

5.      Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, telefon 0730670654

·        Perioada 7 iulie – 17 august

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Pe un picior de strună al unui pian jucăuş”

ü      Joi, ora 10.00 – 12.00 „Domnul Do şi Domnişoara La”

6.      Muzeul „Casa de târgoveţ secolele al XVIII-XIX-lea”, str. Democraţiei, nr. 2, telefon 0730804278

·        Perioada 22 iulie – 22 august

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Micii meşteri mari”

ü      Joi, ora 10.00 – 12.00 „Şezătoare la muzeu”

  

În judeţ

1.      Muzeul memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 3, telefon 0721596089, 0731855687

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Luni, ora 10.00- 12.00 „Ocolul pământului în 10 zile”

ü      Joi, ora 12. 00 – 14.00 „Micii istorici”

2.      Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.1, telefon 0721596089, 0731855687

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Marţi şi joi, ora 10.00- 12.00 „Zâmbet şi culoare la muzeu”

ü      Marţi şi vineri, ora 12. 00 – 14.00 „Comportament şi stil”

3.      Muzeul de Artă Religioasă „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1, telefon 0721596089, 0731855687

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Miercuri şi vineri, ora 10.00- 12.00 „Din lumea basmelor”

ü      Miercuri şi vineri, ora 13. 00 – 15.00 „Traista bunicii”

4.      Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu”, Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, telefon 0751263813

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Miercuri, ora 10.00 – 12.00 „Lecţie de istorie locală”

ü      Joi, ora 10.00 – 12.00 „Zestrea românească”

5.      Muzeul „Casa Domnească” Brebu, telefon 0722551258

·        Perioada 1 iulie – 26 august

ü      Miercuri, 1 iulie şi 5 august, ora 10.00 – 12.00 „Vacanţa la muzeu – mijloc de învăţare şi recreere”

ü      Miercuri, 8 iulie şi 12 august, ora 10.00 – 12.00 „Drumeţie montană – prietenii naturii”

ü      Miercuri, 15 iulie şi 19 august, ora 10.00 – 12.00 „Lumea copilăriei noastre, basme şi poveşti”

ü      Miercuri, 22 iulie şi 26 august, ora 10.00 – 12.00 „Castele, palate, conace şi case domneşti, din jurul localităţii noastre”

6.      Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere”, Bucov, telefon 0751072262

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Marţi, ora 10.30 – 12.30 „Joc de vacanţă în culori”

ü      Joi, ora 10.30 – 12.30 „Conacul din poveste”

7.      Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, telefon 0728620353

·        Perioada 15 iulie – 15 august

ü      Miercuri şi joi, orele 11.00 – 13.00 „Prispa cu poveşti”

8.      Muzeul memorial „Cezar Petrescu”, Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, telefon 0722652976

·         Perioada 9 iulie – 19 august

ü      Miercuri, ora 10.00 -12.00 „Acasă la Cezar Petrescu”

ü      Joi, ora 11.00 – 13.00 „Să-i cunoaştem pe Fram şi Năluca”

 Taxa: 5 lei /copil/participare.

   

SIMPOZION

Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită joi, 25 iunie 2015, ora 11.00, la sediul său din Parcul Memorial ”Constantin Stere”, comuna Bucov, să participați la manifestările omagiale organizate in memoriam ”Constantin Stere, nemuritor în conștiința poporului roman” – evenimente înscrise în Programul ”România 100”.

 

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ BUDUREASCA

Marți, 23 iunie 2015, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală şi au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
La crearea unei identități bine definite contribuie deopotrivă locurile cât şi oamenii. Identitatea este o problemă de interdependență dintre aceşti doi factori. O identitate se construieşte greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conștientizată şi promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autoritățile locale alături de comunitatea cercetătorilor pentru a proteja şi promova monumentele istorice, care constituie o bogăție a acestor locuri.
Programul începe la ora 12.00 și se deschide prin prezentarea expoziției de sit ”Arheologia Văii Budureasca” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca. A doua parte a evenimentului va consta în dezvelirea unei plăci în memoria arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959.
dr. BOGDAN CIUPERCĂ
   

OMAGIU LUI ION LUCA CARAGIALE

Muzeul ”I.L: Caragiale” din Ploiești, str. Kutuzov, nr. 1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează luni, 22 iunie 2015, ora 10.00, activitatea culturală ”Omagiu lui I.L. Caragiale”.

La împlinirea a 103 ani de la trecerea în eternitate a genialului scriitor, tinerii care vor da viață personajelor caragialiene, elevi ai Școlii Gimnaziale ”Sf. Vineri” Ploiești și ai Școlii Gimnaziale din comuna Apostolache, vor evolua într-un spectacol de teatru, la grupul statuar din fața Palatului Administrativ Ploiești.

Programul tinerilor continuă cu parada costumelor, depuneri de flori la statuile scriitorului și vizionarea, în incinta muzeului, a unor secvențe din ecranizări celebre ale oprei dramaturgului.

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Colegiul Naţional "Carmen Sylva" invită publicul miercuri, 17 iunie 2015, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, sala Media la vernisajul expoziţiei temporare „Ce frumoasă eşti, ia Prahovei!”.

Expoziţia cuprinde pe de o parte piese de patrimoniu, veritabile exemplare ale artei populare prahovene, iar pe de altă parte lucrări de artă textilă, ceramică, grafică şi pictură inspirate de modelele prezente pe portul popular realizate de elevii Colegiului de artă, coordonaţi de prof. Galai Cristina – textile, moda, prof. Bădulescu Rita – pictură, prof. Marin Liliana – ceramică, Ignat Iulia - grafică.

Vernisarea expoziţiei va fi urmată de momente artistice prezentate de membri cercului de canto popular, coordonator prof. Cristina Stanescu, şi cercul de dansuri populare, coordonator prof. Sorin Petre de la Palatul Copiilor din Ploieşti.
Evenimentul este prilejuit de sărbătorirea Zilei Universale a Iei – 24 iunie.

   

Pagina 100 din 122

Link-uri utile