Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

MATINEU MUZEAL

„ Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită vineri, 19 februarie 2016, ora 10.30 să participaţi la matineul muzeal „Constantin Brâncuşi - 140 de ani de la naştere” dedicat marelui sculptor român.


Prin intermediul imaginilor dorim să aducem în faţa publicului o serie de fotografii legate de parcursul biografic al artistului, imagini ale operelor sale, Constantin Brâncuși fiind considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.
Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene, lucrările ajungând la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova marchează astfel prima ediţie a Zilei Brâncuşi, ca sărbătoare naţională, stabilită prin legea 305/2015.

   

ATELIERE DE MĂRŢIŞOR

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, invită copiii, cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, să participe la Atelierele de Mărţişor organizate de Biroul istorie în zilele de 20, 27 februarie şi 5 martie 2016, între orele 10.30 – 12.00. 
În cadrul atelierelor cei mici vor învăţa să folosească hârtia de origami, cartonul, hârtia quilling pentru a crea felicitări şi mărţişoare ce vor fi oferite mămicilor şi bunicilor.
Prin participarea la acest atelier copiii au ocazia să se convingă de faptul că mâinile lor mici pot crea lucruri minunate, care să aducă bucurie atât lor, cât şi persoanelor dragi din viaţa lor.
Costul de participare este de 10 lei/ copil, iar înscrierile se fac, în limita a 20 locuri/ atelier, la telefon 0745366219, coordonator program Amalia Nicoară.
   

CARAGIALE - CONTEMPORANUL NOSTRU, ediţia a XIX-a, 2016

Muzeul „I. L. Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov, nr.1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează în perioada 30-31 ianuarie 2016, Concursul interjudeţean de interpretare a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.

Concursul, devenit o tradiţie a instituţiei de cultură, ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, a atras în listele sale de înscriere, anul acesta, peste 50 de trupe de actori –elevi ai şcolilor din judeţul Prahova şi din ţară – Argeş, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu. Şi anul acesta la împlinirea a 164 de ani de la naşterea dramaturgului, micii artişti, prin talentul lor, vor aduce în prim plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale.

Evenimentul va fi filmat şi va putea fi urmărit în timp real pe ecranul amplasat în incinta muzeului. De asemenea, cu o întârziere de câteva ore, acesta va putea fi accesat pe site-ul histmuseumph.ro, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeului „I. L. Caragiale”, cât şi pe youtube.

   

ANUL CULTURAL "MARTHA BIBESCU - 130 DE ANI DE LA NAŞTERE"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită joi, 28 ianuarie 2016, ora 9.00, în Sala Multimedia, la matineul muzeal ,,Prințesa Martha Bibescu – 130 ani de la naștere’’. Acesta va fi urmat de vernisajul expoziției lunii februarie, ,,O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu’’. Evenimentele fac parte din proiectul Anului Cultural ,,Martha Bibescu 130’’, dedicat prințesei cu ocazia aniversării a 130 de ani de la naștere.
 
 
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține în patrimoniu un bogat fond Martha Bibescu, constituit din memorii și corespondeță : scrisori adresate către prințesă de prieteni, sora ei, veri și verișoare, soțul George Valentin Bibescu, Nicolae Titulescu, diplomați precum și scrisori adresate de prințesă prietenilor, vărului Anton Bibescu, soțului George Valentin Bibescu și miniștrilor vremii. Expoziția lunii februarie dedicată prințesei Martha Bibescu pune în valoare o mică parte din acest fond.
Martha Bibescu (28 ianuarie 1886 - 28 noiembrie 1973), fiica lui Ion Lahovari, fost ministru plenipoțentiar al României la Paris și ministru al Afacerilor Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat, spunea mai târziu ,,dacă Lahovari a fost familia mea intelectuală  …Mavrocordați au fost familia mea istorică’’.
Prin casatoria în 1902, cu prințul George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu, domnitorul abdicat în 1848, va deveni prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară.
Martha Bibescu a fost una dintre cele mai infuente femei din România și una dintre cele mai distinse personalități ale aristocrației europene a secolului al XX-lea. Personalitatea sa a fost multiplă: scriitoare, om politic și diplomat. Se spune că a avut toate atuurile: frumusețe deosebita, inteligență, talent artistic, sensibilitate și bogăție. S-a făcut placută și apreciată atât printre familiile domnitoare, cât și printre oamenii de rând, cu care purta dialog și pe care deseori îi ajuta.
Muzeograf Monica Cîrstea
   

EXPOZIŢIA TEMPORARĂ "COMORILE ROMÂNIEI"

Sub egida Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, alături de alte 28 de muzee reprezentative la nivel naţional, participă, cu un valoros patrimoniu muzeal, în perioada 28 ianuarie – 8 mai 2016 la expoziţia eveniment „Comorile României”, organizată în Republica Populară Chineză la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing. 
Expoziţia „Comorile României” constituie un proiect major în cadrul Programului de Cooperare culturală dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze şi reprezintă un răspuns la expoziţia „Comorile Chinei”, realizată cu sprijinul guvernului chinez şi găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 29 aprilie – 1 august 2013.
În expunere se vor regăsi un număr de 445 piese muzeale excepţionale, care acoperă aproape treizeci de milenii de evoluţie umană şi civilizaţie în spaţiul românesc. Instituţia noastră a selectat din bogatul său patrimoniu un număr de 32 de piese muzeale, din care amintim: fragment de ceaşcă dacică decorată cu stindardul dacic, panouri de altar din secolele XIV-XV, cahle „dragon” şi „adoraţia magilor”, ceasuri, bijuterii, carte veche.

„Comorile României” constituie o ocazie prin care poporul chinez, dar şi vizitatorii străini, au posibilitatea să cunoască, să înţeleagă mai bine bogăţia culturală a românilor şi strămoşilor lor, originalitatea şi diversitatea civilizaţiei româneşti.

   

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

   

EXPOZIŢIA LUNII IANUARIE

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

 

   

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

 Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ vă invită vineri, 15 ianuarie 2016 să vizitaţi gratui expoziţiile permanente şi să participaţi la manifestările culturale organizate cu prilejul celei de-a VI-a ediţii a Zilei Culturii Naţionale, după următorul program:

   

URARE

   

Pagina 97 din 122

Link-uri utile