Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

OMAGIU LUI ION LUCA CARAGIALE

Muzeul ,,Ion Luca Caragiale” din Ploiești, str. Kutuzov nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, invitã iubitorii de culturã și dramaturgie, miercuri, 22 iunie 2016, ora 10.00, la activitatea cultural-educativã ,,Omagiu lui I.L.Caragiale”.

La împlinirea a 104 ani de la trecerea în eternitate a genialului scriitor, tinerii care vor da viaţã personajelor caragialiene, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Radu Tudoran” Blejoi și ai Școlii Gimnaziale din comuna Apostolache, vor evolua într-o paradã a costumelor de epocã din incinta Muzeului ,,I.L.Caragiale”, cãtre bustul scriitorului din apropierea Muzeului Ceasului ,,Nicolae Simache”, unde vor juca într-un spectacol de teatru. Ana Raicu, elevã a Colegiului de Artã ,,Carmen Sylva”, din Ploiești va susţine un recital la vioarã, iar elevi de la Școala Gimnazialã ,,Andrei Rãdulescu” Chiojdeanca vor interpreta cântece populare. În semn de omagiu, tinerii vor depune buchete de flori la busturile scriitorului, urmând apoi sã viziteze Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache”.

   

SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Miercuri, 15 iunie 2016, ora 11.00, la sediul Muzeului ”Foișorul Bellu” din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi vernisată expoziția temporară ”Șase milenii de istorie - comunitatea eneolitică de la Urlați”.


Expoziția valorifică pentru publicul larg rezultatele cercetărilor arheologice derulate de arheologii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova pe șantierul arheologic Urlați (jud. Prahova). Sunt expuse piese datând din epoca eneolitică și atribuite culturii Gumelnița, cea mai reprezentativă manifestare arheologică pentru sudul României (4500-4200 î. Chr.).
Situl a fost descoperit în anul 2002, iar cercetările arheologice au fost realizate în două etape, respectiv între anii 2003-2005 și 2013-prezent. Au fost descoperite și cercetate locuințe ce au sfârșit în urma unor incendii, dar și alte complexe arheologice. Materialele arheologice descoperite, constând în ceramică, unelte din silex, piatră, os, corn, reprezentări antropomorfe și zoomorfe din lut, arată o comunitate stabilă și bine ancorată în schimburi și relații culturale cu alte comunități umane contemporane aflate în apropiere și pe valea Dunării sau spre nord-est, respectiv spațiul ce definește provincia actuală Moldova.
Aceste descoperiri în care ceramica atât uzuală, cât și reprezentările ce par să aibă o conotație ritualică, respectiv vase askos pentru libații, statuetele antropomorfe și zoomorfe, podoabele, aduc la suprafață imaginea unei comunități în care viața de zi cu zi era completată de acte ritualice aflate la limita dintre magic și religios, ce asigurau unitatea și conștiința comună a acestui grup uman, stabilit în acest areal acum mai bine de șase milenii. De asemenea, uneltele realizate din silex, piatră, os și corn, marchează prezența unor meșteșuguri și meșteri ce au prosperat în această așezare. Agricultura era o preocupare constantă, descoperirea în interiorul locuințelor a unor vase de provizii de mari dimensiuni indică gestionarea surselor de hrană generate de această îndeletnicire. Prezența unor oase de animale sălbatice, dar și a unor arme arată practicarea intensă a vânătorii ce asigura comunității o sursă suplimentară de hrană.

   

Sesiune Naţională de Comunicări Ştiinţifice

În perioada 9-11 iunie 2016, la Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura Sesiunea Națională de Comunicări Științifice ”Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”, ediția a XI-a.

Secțiunea de Comunicări Științifice, organizată cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la nașterea savantului, va reuni la muzeul din Vălenii de Munte istorici, academicieni, muzeografi, conservatori și restauratori din rețeaua muzeală națională.
În cadrul festivității de deschidere din 9 iunie, ora 10.30, invitați de onoare vor fi prof. Alex Mihai Stoenescu, care va lansa cartea ”Istoria masoneriei”, prof. univ. dr. Dan Popovici de la Universitatea Națională de Arte, prof. univ. dr. Petre Țurlea și prof. dr. Emil Mușat.
În semn de omagiu pentru marele istoric, participanții vor depune coșuri cu flori la statuia lui Nicolae Iorga din centrul orașului Vălenii de Munte și la bustul profesorului din incinta muzeului.
În cea de-a doua zi a sesiunii de comunicări, 10 iunie2016, la ora 15.00, vă invităm la vernisajul expoziției temporare ”Stil și eleganță. Obiecte de artă decorativă din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova”, care se va desfășura în incinta Muzeului de Etnografie al Văii Teleajenului, sala de la parter, unde veți putea admira piese de mobilier de epocă, o rafinată colecție de gulere și manșete din dantelă, precum și diverse obiecte de artă decorativă, toate de o excepțională măiestrie artistică. 
Vă așteptăm în perioada 9-11 iunie 2016 la Muzeul Memorial ”Nicolae Iorga”, la cel mai important eveniment din agenda noastră culturală, să redescoperim valorile patrimoniului cultural românesc.
   

LANSARE DE CARTE

Muzeul ”Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită marți, 7 iunie 2016, ora 12.30, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia de Sus, nr.12, să participați la lansarea volumului ”Bucurii cu poezii” – autori Ana Luciana și Lucian Avramescu.
Volumul de poezii pentru copii este rodul colaborării de 2 ani dintre poetul Lucian Avramescu și fiica sa cea mică, Ana Luciana, în vârstă de 8 ani. Titlul a fost stabilit de talentata fetiță, autoarea desenelor și ilustrațiilor din carte, care și-a provocat tatăl să compună primul volum de versuri dedicat copiilor.

   

EXPOZIŢIA LUNII

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită miercuri, 1 iunie 2016, ora 11, la vernisajul expoziției lunii iunie „Micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine”. Expoziția este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători și elevii Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova prin acest proiect expozițional urmărește să aducă la lumină pasiunile tinerilor, să le încurajeze, să le aprecieze, astfel încât aceștia să știe să deosebească valorile de nonvalori, arta autentică de kitsch. Pornind de la această motivație, am inițiat organizarea acestei expoziții prin care s-a încercat atragerea tinerilor către muzeu, colecțiile sale și în același timp să-i încurajăm să devină de la micii colecționari de azi, marii colecționari de mâine. Lucrul acesta a fost posibil datorită parteneriatelor educaționale încheiate între Muzeu și școli.
Prin implicarea tinerilor în organizarea unei expoziții, încercăm să evidențiem cum o pasiune proprie poate fi pusă în valoare și poate fi admirată într-un spațiu muzeal, de publicul larg.
Expoziția va fi deschisă publicului vizitator la 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului.
   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În data de 26.05.2016, ora 11, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, va fi vernisată expoziția temporară ”Magic şi simbolic: Reprezentări antropomorfe şi zoomorfe în Preistorie”. 

Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Județean Buzău. Sunt expuse piese arheologice descoperite în localitățile Mălăieștii de Jos, Seciu, Colceag, Târgșoru Vechi (județul Prahova) și Aldeni, Coțatcu, Sudiți, Pietroasa Mică, Moisica, Fințești (județul Buzău), datând din epoca eneolitică și atribuite culturii Gumelnița (4500-4200 î.Hr.). 
Expoziția explorează segmentul lumii magico-religioase preistorice, fiind expuse o serie de piese-simbol antropomorfe și zoomorfe sub diferite reprezentări, respectiv vase, statuete, miniaturi, ce sunt modelate din lut și os. Aceste artefacte exprimă prezenţa în epoca eneolitică a unor credinţe, teme religioase şi mitologice legate de lumea vegetală, dar şi a unora în care animalele aveau o reprezentare bine definită, ambele reflectate şi de aceste reprezentări plastice ce se constituiau în simboluri ce asigurau comunităților umane accesul la o identitate spirituală proprie.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE PERMANENTĂ

De la sfârșitul secolului al XVI -lea și pânã în prima jumãtate a secolului al XVIII-lea, familia Cantacuzino va domina politica internã și externã a Ţãrii Românești fiind „un mãnunchi de familii; toţi cu aceeași origine ilustrã, cu tradiţii comune”, „nu se cunoaște o familie, dupã Basarabi, care sã fi dat ţãrii mai mulţi bãrbaţi de stat ...într-un timp atât de îndelungat”.
Cantacuzinii au edificat, de-a lungul perioadei medievale, pe teritoriul actualului judeţ Prahova, ctitorii laice și ecleziastice, sau au înobilat, prin înrudire, ctitorii construite de marii boieri locali. În preajma anului 1650 tânãra familie boiereascã, rezultatã din cãsãtoria marelui logofãt Panã Filipescu cu Marica, fiica postelnicului Constantin Cantacuzino, construiește la micã distanţã de palatul postelnicului, pe actualul teritoriu al comunei Filipeștii de Târg, conacul „Panã Filipescu”.
Conacul, bijuterie a stilului tradiţional românesc, a rezistat peste veacuri, a depãșit toate vicisitudinile posibil distructive și din anul 1990, devenit domeniu public al judeţului Prahova a intrat în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
Important monument istoric, amplasat pe Drumul Voievozilor, Conacul, exemplar remarcabil al arhitecturii civile, a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, în scopul organizãrii unui muzeu, cu tematicã medievalã.
Începând de marţi, 24 mai 2016, ora 13, prin vernisarea expoziţiei permanente a Muzeului Conacul „Panã Filipescu” peisajul muzeal prahovean și naţional, circuitele turistice și culturale vor beneficia de un obiectiv specific, ilustrator și valorificator al moștenirii cantacuzine din judeţul Prahova, al patrimoniului mobil, documente, cãrţi vechi, artã plasticã și decorativã, piese și utilaje de tip gospodãresc deţinut de Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova.

 

Începând cu data de 25 mai 2016 Muzeul Conacul „Panã Filipescu” din comuna Filipeștii de Târg, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, poate fi vizitat de marţi pânã duminicã în intervalul orar 9-17.

   

NOAPTEA MUZEELOR - 21 mai 2016

Noaptea Muzeelor
21 mai 2016, ediţia a XII-a
În anul 2004 Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa iniţia Noaptea Europeană a Muzeelor. Încă de la prima ediţie a fost prezent şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale.


 

La cea de–a XII-a ediţie a Nopţii Muzeelor, desfăşurată în seara de 21 mai 2016, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregii experienţa vizitării:
1. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10
Caleidoscop muzeal nocturn
Vizitatrea expozitiei permanente de la parter.
2. Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr.1
Vizitarea expozitiei permanente a muzeului, la ceas tarziu in noapte, in armonia
sonora a ceasurilor si cutiilor muzicale.
3. Muzeul „I. L. Caragiale”, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1
Ora 19.00 - Vernisajul expozitiei temporare de desen „Eroii lui Caragiale”
Vizitarea expozitiei permanente, proiectie de film – imagini de la Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.
4. Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr.15
Armonii nocturne
Ora 19.30 – medalion aniversar „Constantin Arvinte – 90 de ani de la naştere”.
Vizitatrea expozitiei permanente si temporare la ceas tarziu in noapte in acordurile muzicale ale creatiei lui Paul Constantinescu.
5. Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Vizitarea muzeului la ceas tarziu in noapte, in acorduri muzicale de altadata.
Ora 19.00 – serată muzeală „Armonii prahovene”.
6. Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1
Ora 19.00 – serată muzeală şi expoziţie de grafică „Cuvinte, necuvinte şi imagini”
Program nocturn de vizitare pe fundalul sonor al versurilor nichitiene in interpretarea poetului; vizionarea de imagini video cu poetul.
7. Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Ora 19.00 - „Constantin Stere şi Ciripcăul natal”
Serata muzeala; vizitarea expozitiei permanente.
8. Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
Ora 19.00 – „O noapte la conac pe acorduri muzicale”, serată muzeală. Invitaţi elevii Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi.
9. Muzeul „Crama 1777” Valea Calugareasca
Ora 21.00 - Vernisajul expozitiei temporare „Lămpi rustice din patrimoniul MJIAPh”; Vizitarea expozitiei permanente.
10. Muzeul „Casa Domnească” Brebu
Ora 18.00 – serată muzeală „Pe aripile muzicii”
Înregistrare audio de muzică clasică, montaj literar-artistic,vizitarea sălilor muzeale
11. Complexul muzeal „Nicoale Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3
Ora 19.00 - Cinema muzeu „Biblioteca Vaticanului”
Vizitarea expozitiei permanente .
12. Muzeul memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
Ora 19.00 - Seară de muzică şi poezie
Invitati membrii cenaclului „Simion Barbulescu”.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită sâmbătă, 21 mai 2016, orele 14.00, la sediul secției sale Muzeul ”Casa Domnească” din comuna Brebu, județul Prahova, să participați la vernisajul expoziției temporare itinerante ”Interferențe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos”.


 

Vizitatorii vor fi uimiți de bogăția de culoare și somptuozitatea costumelor tradiționale și a podoabelor ceremoniale bulgărești. Exponatele datează din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și provin de la bulgarii stabiliți acum aproape două secole în Câmpia Română.
Evenimentul va fi susținut de un program artistic de muzică populară, prezentat de Ansamblul folcloric ”Datina” al Primăriei Băleni din județul Dâmbovița, Grupul folcloric ”Brebenelul” al Școlii Gimnaziale ”Matei Basarab” Brebu și Cercul de canto popular al Colegiului Național Militar ”Dimitrie Cantemir” Breaza din județul Prahova.

   

Pagina 93 din 122

Link-uri utile