Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În perioada 17 decembrie 2015 - 28 februarie 2016 colecţia de păpusi a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova poate fi admirată în cadrul expoziţiei temporare "Moda franceză în miniatură" organizată la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti,  Calea Victoriei nr. 12.

   

Sa ne amintim de Nichita...

Vineri, 11 decembrie 2015, incepând cu ora 11.00, La Muzeul Memorial "Nichita Stănescu" din Ploieşti. str. Nichita Stănescu nr. 1 - secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - a avut loc matineul muzeal "Să ne amintim de Nichita...", manifestare prilejuită de comemorarea poetului Nichita Stănescu, organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Ploieşti.

Programul manifestării:

11.00  RECVIEM NICHITA STĂNESCU Festivitate de depunere de flori la b usturile poetului din parcul omonim si din incinta muzeului
12.00  SA NE AMINTIM DE NICHITA...” Matineu muzeal la sediul muzeului memorial
 Evocare elevii Colegiului National Nichita Snescu Ploiesti
 Ind rumător: Prof. Corina Barbu
 
Nichita, Ingerul blond al poeziei romanesti
 Evocare Prof. dr. Ioan Mihai Cochinescu – Liceul de Arta Carmen Sylva
Program liric sustinut de elevii scoliiNichita Stanescu” Ceptura
Ind rumători: Prof. Roxana Parvanoiu si prof. Mihai Ionita
 
Colinde la casa Ingerului – program de colinde traditionale
 Ind rumator: Invatator Marcela Enache

 

 
   

CONCURSUL NAŢIONAL DE INTERPRETARE ŞI CREAŢIE MUZICALĂ "PAUL CONSTANTINESCU" - 2015

În zilele de 11-14 decembrie a.c., oraşul Ploieşti găzduieşte cea de-a XXI-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” - Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din localitate, cu sprijinul direct şi generos al Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Prahova, Prefecturii şi Primăriei Municipiului Ploieşti, Centrului de Excelență al UNMB, Colegiului de Artă „Carmen Sylva ” Ploiești.

Concursul este deschis celor mai talentaţi elevi şi studenţi care studiază vioara, violoncelul, pianul, canto clasic şi compoziţia muzicală de la școlile, liceele şi facultăţile de muzică din România şi Republica Moldova.
Juriile de specialitate pentru cele cinci secţii ale concursului, sunt alcătuite din personalităţi marcante ale artei interpretative şi creaţiei muzicale româneşti.
La Secţia vioară, preşedintele juriului este prof univ.dr.Octavian Raţiu – U.N.M.B.; la Secţia pian, preşedintele juriului este dr. Ilinca Dumitresu – solist concertist de stat; la Secţia violoncel, în funcţia de preşedinte a fost desemnat prof.univ.dr.Marin Cazacu - solist concertist, iar la Secţia canto, celebra soprană Silvia Voinea - prof.univ.dr.la U.N.M.B.
Pentru Secţia de Compoziţie muzicală, juriul are la cârma sa pe preşedintele de onoare al concursului, prof. univ. dr. Dan Buciu - rectorul onorific al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secretar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Deschiderea concursului are loc Vineri, 11 decembrie a.c., ora 10.00, la Filarmonica Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar festivitatea de premiere şi Gala laureaţilor, Duminică, 13 decembrie a.c., ora 12.00. la Filarmonica „Paul Constantinescu”-Ploiești.


Intrarea liberă.
   

Expozitia lunii decembrie

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită să vizitaţi expoziţia temporară „Mulţi ani şi Sărbători fericite”
Expoziţia cuprinde o serie de cărţi poştale tipărite la începutul secolului al XX-lea, care poartă urările de sănătate, noroc şi La multi ani actuale atunci, dar şi acum. 

Colecţia de carte poştală expusă vine să completeze seria de manifestări cultural educative ale muzeului nostru, care în această perioadă organizează atelierele de creaţie „Podoabe pentru bradul de Crăciun”

   

SIMPOZION

Muzeul Memorial ,,Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, organizeazã în data de 27.11.2015 ora 12.00, Simpozionul ,, Nicolae Iorga, o viață de om la Vălenii de Munte”.

În cadrul acestui eveniment vor susţine alocutiuni personalități marcante din domeniul istoriei: d-na dr.Georgeta Filitti, dl. prof. univ.dr.Petre Țurlea si dl. prof Ion Bocioacă.
Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial ,,Nicolae Iorga” se va vernisa o nouă expoziție temporară, cu documente inedite si fotografii referitoare la activitatea savantului Nicolae Iorga si se va decerna placheta jubiliară.
Elevii Colegiului ,,Nicolae Iorga” din Valenii de Munte, vor aduce şi ei un omagiu ,,apostolului” de la Văleni intr-un emoţionant moment poetic şi o festivă depunere de flori la statuia istoricului Nicolae Iorga din incinta muzeului.

   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu”, din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează joi, 26 noiembrie 2015, ora 11.00, expoziția temporară ”Mihai Viteazul - întregitorul de neam”

Expoziția face parte din Programul național ”România 100” inițiat de Guvernul României pentru aniversarea la 1 Decembrie 2018 a 100 de ani de la crearea statului național unitar roman. În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări de grafică și pictură cu portrete ale ilustrului domnitor și unele dintre cele mai importante momente din timpul domniei acestuia.

   

LANSARE DE CARTE

Duminică, 15 noiembrie 2015, ora 11.00, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești str. N.Bălcescu nr. 15 - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la manifestarea prilejuită de lansarea lucrării TOT PE DRUM... a eminentului solist liric și compozitor CONSTANTIN DRĂGHICI(1932-2015).
Volumul retrospectiv, autobiografic relevă pasiunea, energia creatoare a autorului care și-a dedicat întreaga viață muzicii. 
Opera și activitatea artistului vor fi evocate de următorii invitați: Olimpia Drăghici (soția artistului)– solist liric, Goldsfard Jeana-director(1956-1968) al Casei Regionale de Creație Populară, Mircea Popa –sociolog, prof.Nelu Stan și dr. Al.I.Bădulescu-muzicolog.

   

LANSARE DE CARTE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, invită publicul pasionat de istorie şi de biografia personalităţilor, care au marcat civilizaţia românească, să participe miercuri, 11 noiembrie 2015, ora 16.30, la evenimentul de lansare a cărţii «Povestea unei iubiri. Jurnalul Ellei Filitti adnotat de Principele Carol», traducerea din limba franceză, notele şi comentariile fiind ale cunoscutului istoric Georgeta Filitti.

Jurnalul, apărut în colecţia Istorie cu blazon a editurii Corint, poate fi considerat un memento a ceea simţeau oamenii odinioară.
«Au fost odată doi tineri, un băiat şi o fată, care se iubeau şi pe care soarta şi urgia războiului i-au despărţit pentru totdeauna. In această cheie romantică, impregnată de inocenţă, visare, obsesii dureroase, trebuie citit Jurnalul Ellei Filitti, ca de altfel şi paginile răzleţe rămase din creaţia similară a iubitului ei Principele Carol, viitorul rege al României.» - Georgeta Filitti
   

LANSARE DE CARTE

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, invită iubitorii de cultură, marți, 10 noiembrie 2015, ora 13.30, să participe la lansarea volumului „Răscolind amintiri”, autor prof. Lia Neagu-Tacu.

Volumul prezintă: pagini de istorie locală; orașul Urlați, leagăn de cultură și tradiții; Muzeul ”Conacul Bellu”, simbol spiritual al secolului al XIX-lea - văzute de autoare, la vârsta adolescenței și formării în generația primei promoții a Liceului Teoretic din Urlați.

   

IN MEMORIAM ION BACIU

Duminică, 8 noiembrie a.c. ora 11.00 la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”din Ploiești, str. N. Bălcescu, nr.15 – secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 20 de ani de la trecerea în lumea cea veșnică a dirijorului Ion Baciu.

   

Pagina 98 din 122

Link-uri utile