Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

EXPOZIŢIA LUNII IULIE - 2018

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în parteneriat cu Colegiul de Artă Carmen Sylva” Ploieşti, vă invită vineri, 29 iunie 2018, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, la vernisajul expoziţiei lunii iulie Maria, Regina tuturor Românilor”.

Expoziţia, prilejuită de comemorarea a 80 de ani de la dispariţia reginei Maria, valorifică patrimoniul muzeului - fotografii, medalii, decoraţii şi publicaţii şi talentul tinerilor artişti,  prin minunatele lucrări realizate în diferite tehnici - desen, acuarelă, acrilic şi ceramică..

 Monica Cîrstea, muzeograf

   

ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL

Sub egida programului naţional România 100 de ani”, Muzeul „Casa Domnească” Brebu, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează marţi, 26 iunie 2018, ora 11.00, matineul muzeal „Drapelul şi România Modernă”, eveniment dedicat Zilei Drapelului Naţional.

Din anul 1998, prin Legea nr. 96, ziua de 26 iunie a fost proclamată „Ziua Drapelului Naţional”.
La 26 iunie 1848 Guvernul revoluţionar a decretat ca Tricolorul – roşu, galben albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, simbol al idealurilor de unitate şi independenţă.

   

OMAGIU PATRIOTULUI CONSTANTIN STERE

Sub egida programului naţional „România 100 de ani”, Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundaţia „Constantin Stere” şi Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” Ploieşti, vă invită luni, 25 iunie 2018, în Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov – Aleea Scriitorilor, Aleea Făuritorilor Unirii, sediul muzeului, începând cu ora 10.30, să participaţi la manifestările omagiale dedicate patriotului Constantin Stere (1865-1936), artizan al Marii Uniri: depuneri de flori, simpozion, lansare de carte, moment artistic.

   

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Din 2013, bluza tradițională românească a dobândit o zi numai a ei, 24 iunie – Ziua Universală a Iei. În calendarul popular, în aceeași zi se sărbătoresc Sânzienele, ființe mitologice care, în imaginația colectivă, capătă înfățișarea unor fete învășmântate în ii, purtând pe cap cununi din spice de grâu și din sânziene, plante ce înfloresc în această perioadă.
În 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural, în semn de profund respect pentru tradițiile și obiceiurile populare românești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vor celebra Ziua Universală a Iei:

   

În Ploiești:
 22 iunie 2018, ora 1100

 

  Muzeul de Istorie şi Arheologie, Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10, tel. 0244 522 656
„Ce frumoasă eşti, măreaţă cămaşă, mândrIA Prahovei”,
- microexpoziţie de cămăşi şi costume tradiţionale româneştide la începutul secolului al XX-lea;
- spectacol de dans şi muzică populară organizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploieşti.

   

 
 

 

În județ:
 
22 iunie 2018,
 
Muzeul „Casa Domnească”, Brebu, tel. 0244 357 731
ora 1100- Expoziţie temporară: „Portul Iei de la Brebu – Sava Henţia 1901”,
- participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu.

  

 
 

  

 

Muzeul de Etnografie a Văii Teleajenului, Vălenii de Munte,
str. George Enescu, nr. 3, tel. 0244 280 861
ora 1100- „Mândră ie românească”,
- moment artistic susţinut de elevi ai Liceului Tehnologic Mâneciu

 

  

 
 

  

23 iunie 2018, ora 930
 
  Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
ora 1100- „Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvechi”, ediţia a II-a
- în colaborare cu Primăria Filipeştii de Târg

  

 
 
24 iunie 2018, ora 1000
 
Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
Matineu muzeal „Baronul Alexandru Bellu – iubitor al iei româneşti”,
- în colaborare cu prof. Anamaria Grigoraş - Şcoala „Cănuţă Ionescu” Urlaţi
 
 
Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
ora 1700- „Sânziene, cununa soarelui, cicoarea cerului”,
- în colaborare cu Ansamblul folcloric „Strugurelul” Valea Călugărească.


   

OMAGIU

Vă invităm vineri, 22 iunie 2018, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr.1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, să-l omagiem pe genialul dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 106 ani de la trecerea în eternitate, cel care a dăruit românilor o operă cu un caracter profund moralizator, în care a surprins cu acuratețe tipologii umane actuale și astăzi.

La eveniment vor participa membrii trupelor de teatru laureate la cea de-a XXI-a ediție a Concursului interjudețean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”. Micii actori vor porni într-o paradă a costumelor de epocă spre bustul scriitorului de pe Bulevardul Independenței, unde vor pune în scenă câteva dintre operele dramaturgului, iar elevi de la Palatul Copiilor Ploiești, clasa de chitară clasică, și de la Zonta Club Ploiești vor susține un scurt moment artistic.
În semn de respect pentru prozatorul considerat de George Călinescu cel mai mare dramaturg român, se vor depune flori la statuile lui Ion Luca Caragiale din curtea muzeului care îi poartă numele și de pe Bulevardul Independenței din Ploiești, orașul copilăriei sale.

   

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită vineri, 22 iunie 2018, ora 11.00, la sediul său din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, să celebrăm Ziua Universală a Iei.
La miezul zilei, în prag de Sânziene, vă așteptăm cu drag să trăim împreună mândrIA românească în cămașa strămoșească.

O pledoarie pentru IE, o microexpoziție de cămăși și costume tradiționale românești datând de la începutul secolului al XX-lea, o prezentare a portului prahovean, toate acestea vor fi susținute de spectacolul de canto și dansuri populare „Ce frumoasă ești, măreață cămașă, mândrIA Prahovei!”.
Evenimentul, realizat în colaborare cu Palatul Copiilor din Ploiești, este organizat pentru a IV-a oară în județul Prahova, ca urmare a inițiativei lansate în anul 2013 de către comunitatea on-line La Blouse Roumaine.
Să purtăm cununi de spice pentru fete și flori în brâu pentru neveste, cu albastră cicoare și sulfină tămăduitoare prinsă la pălărie pentru feciori și bărbați. Haideți să ne unim, ca să ne înveselim și să încingem hora mare de Drăgaică alături de invitații noștri: Grupul Folcloric „Trandafirul” – coordonator prof. Cristina Nicoleta Stănescu, împreună cu ansamblul „Rapsodia Prahovei” – coordonator prof. Sorin Petre.
Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcați în cămașă populară au acces gratuit în expozițiile tematice.
Muzeograf,
Ioana Constantin
   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ BUDUREASCA

Joi, 21 iunie 2018, ora 12.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

 
Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni și identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze și pe trecutul său. În ceea ce privește oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală și au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
La crearea unei identități bine definite contribuie deopotrivă locurile, cât și oamenii. Identitatea este o problemă de interdependență dintre acești doi factori. O identitate se construiește greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conștientizată și promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autoritățile locale, alături de comunitatea cercetătorilor, pentru a proteja și promova monumentele istorice, care constituie o bogăție a acestor locuri.
Programul începe la ora 12.00 și se deschide cu comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959, urmată de vernisarea expoziției fotodocumentare „România centenară. Programul Național România 100 de ani”. Cu acest prilej se va vizita expoziția de sit „Arheologia Văii Budureasca”, care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca.

dr. Bogdan Ciupercă

 

   

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice "Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească" - 2018

Sub egida programului național „România 100 de ani”, Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 7–8 iunie 2018, la sediul Muzeului de Artă Religioasă din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”. Cea de-a XIII-a ediție, dedicată Centenarului Marii Uniri, se desfășoară sub tematica „Personalități care au contribuit la realizarea Marii Uniri”.

Manifestarea științifică, care marchează trecerea a 147 de ani de la nașterea marelui savant Nicolae Iorga, reunește istorici, cadre universitare, cercetători și specialiști din întreaga rețea muzeală națională.
Deschiderea comunicărilor științifice va avea loc joi, 7 iunie 2018, la ora 10.30, la Muzeul de Artă Religioasă Vălenii de Munte. Distinșii invitați ai evenimentului, prof. dr. Alex Mihai Stoenescu, prof. univ. dr. Gheorghe Calcan și prof. Ion Bocioacă, vor susține prelegeri cu privire la evenimentele petrecute în 1918, dar mai ales la oamenii care s-au dedicat, trup și suflet, înfăptuirii Unirii.
În cadrul acestei ediții, vineri, 8 iunie 2018, începând cu ora 15.00, se va desfășura programul „Totul pentru țară”, organizat de Asociația de Reconstituiri Istorice „6 Dorobanți”, în semn de respect pentru tradițiile militare românești, pentru valorile și identitatea națională, un omagiu adus celor care au luptat pentru patrie.

   

1 Iunie

Vineri, 1 iunie 2018, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vor fi închise, cu excepţia Muzeului "Conacul Bellu" Urlaţi care va fi deschis între orele 9.00-17.00.

   

PROGRAM ESTIVAL 2018

JOCURILE VACANŢEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale muzeale din Ploiești și județ oferã copiilor posibilitatea participãrii la ateliere interactive de creație/comunicare și la interesante incursiuni cultural-istorice, în vederea petrecerii instructiv-educative a vacanței de varã 2018, dupã urmãtorul program:


Secții muzeale în Ploiești:

·        Muzeul de Istorie și Arheologie, str. Toma Caragiu nr. 10, tel. 0244/514 437

,,Ora de poveste la muzeu” - zilnic teme diferite

-perioada: 4-25 iulie 2018; în fiecare zi de miercuri; ora 10.00 - 12.00

-înscrieri: tel. 0244/514 437, 0745/366 219

·        Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache”, str. Nicolae Simache nr. 1, tel. 0244/542 861

,,Ceasurile vacanței 2018…” – zilnic teme diferite

-perioada: 2-13 iulie 2018; zilnic; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/542 861, 0729/464 861, 0751/010 237

·        Muzeul Memorial ,,Nichita Stãnescu”, str. Nichita Stãnescu nr. 1, tel. 0344/100 768

,,Copilãrie la Nichita…” – zilnic teme diferite

-perioada: 3-19 iulie 2018; în zilele de marți, miercuri, joi; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0344/100 768

·        Muzeul Memorial ,,Paul Constantinescu”,

      str. Nicolae Bãlcescu nr. 15, tel. 0244/522 914

,,Ne jucãm și cântãm la muzeu” – zilnic teme diferite

-perioda: 3-26 iulie; în fiecare zi de miercuri și joi; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/522 914, 0730/670 654

·        Muzeul ,,Casa de Târgoveț din sec. XVIII – XIX”,

      str. Democrației nr. 2, tel. 0244/529 439

,,Ne jucãm și învãțãm la muzeu” – zilnic teme diferite

-perioada: 3-13 iulie 2018; marți – vineri; ora 9.30 – 11.00

-înscrieri: tel. 0244/529 439, 0730/804 278

·        Muzeul ,,Ion Luca Caragiale”, str. Kutuzov nr. 1, tel. 0244/525 394

,,Vacanța acasã la Nenea Iancu” – zilnic teme diferite

-perioada: 1-31 august 2018; în zilele de miercuri și joi; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/525 394

 

Secții muzeale în județ:

·        Complexul Muzeal ,,Nicolae Iorga”, Vãlenii de Munte,

      str. George Enescu nr. 1-3, tel. 0244/280 861

,,Ȋn lumea  basmelor și povestirilor istorice”, zilnic teme diferite

-perioada: 1 iulie – 1 august 2018; marți-vineri; ora 14.00 - 16.00

-înscrieri: tel. 0244/280 861, e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

·        Muzeul ,,Casa Domneascã”, Brebu, comuna Brebu, tel. 0244/357 731

,,Lumea copilãriei la Casa Domneascã” – zilnic teme diferite

-perioada: 4-25 iulie 2018; în fiecare zi de miercuri; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/357 731, 0722/551 258, 0726/250 507

·        Muzeul Memorial ,,Cezar Petrescu”, Bușteni,

      str. Tudor Vladimirecsu nr. 1, tel. 0244/321 080

,,Cartea animalelor” – zilnic teme diferite

-perioada: 4, 5 iulie 2018; 29, 30 august 2018; ora 11.00 – 13.00

-înscrieri: tel. 0244/321 080, 0722/652 976

·        ,,Muzeul ,,Crama 1777”, comuna Valea Cãlugãreascã,

      str. Valea Largã, tel. 0244/235 470

,,Prispa cu povești” –zilnic teme diferite

-perioada: 29 iunie – 19 iulie 2018; în fiecare zi de joi; ora 11.00 – 13.00

-înscrieri: tel. 0244/235 470, 0728/620 353

·        Muzeul Memorial ,,Constantin și Ion Stere”, coumna Bucov,

      Parcul Constantin Stere, tel. 0244/344 040

,,Culorile copilãriei” – zilnic teme diferite

-perioada: 16 iulie – 31 august 2018; în zilele de marți și joi; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/344 040

·        Muzeul ,,Conacul Bellu”, Urlați, str. Orzoaia de Sus nr. 12, tel. 0244/271 721

,,Povești și jocuri la Conac” – zilnic teme diferite

-perioada: 2 – 30 august 2018; in fiecare zi de joi; ora 11.00 – 13.00

-înscrieri: tel. 0244/271 721, 0751/263 813

·        Muzeul ,,Conacul Panã Filipescu” ,

      comuna Filipeștii de Târg, tel. 0244/389 480

,,Vacanțã la Conac” – zilnic teme diferite

-perioada: 14 august – 14 septembrie 2018;

miercuri și vineri; ora 10.00 – 12.00

-înscrieri: tel. 0244/389 480, 0721/455 586, 0723/837 229

 

   

Pagina 76 din 122

Link-uri utile