Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice "Arheologia mileniului I p.Chr." - ediţia a XVII-a

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în perioada 23-24 august 2018 cea de a XVII-a ediţie a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, a cărei deschidere va avea loc joi, 23 august 2018, ora 11.00 la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10.

La această manifestare, devenitǎ deja tradiţie, participă cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi de cercetare din România, Rusia, Ungaria şi Bulgaria care, pe parcursul desfășurării sesiunii, vor susține lucrări științifice de profil referitoare la ultimele cercetări arheologice. Acestea facilitează schimbul de informaţii, stabilirea de colaborǎri, introducerea în circuitul ştiinţific a noilor teorii şi descoperiri.
În cadrul acestui eveniment vor fi lansate volumele:
·  Tezaurul de orfevru de la Mălăieştii de Jos
Autori: Daniel Spânu, Mihai Dima, Alin Frînculeasa, Stefen Kraus, Ernst Pernicka
·  Anuarul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Studii şi Cercetări, Serie Nouă, VIII (16), 2017
editate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, reprezentative pentru valorificarea şi introducerea în circuitul ştiinţific a cercetărilor istorice şi arheologice.
   

PROGRAM DE VIZITARE 13-19 AUGUST 2018

În săptămâna 13-19 august 2018, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale muzeale - cu excepţia secţiilor de la Vălenii de Munte - vor avea următorul program de vizitare:
13.08.2018: luni - închis
14.08.2018: marţi - deschis 9.00 – 17.00
15.08.2018: miercuri - închis - sărbătoare legală - Adormirea Maicii Domnului
16 - 19.08.2018: joi - duminică - deschis 9.00 – 17.00

 Muzeul Memorial "Nicolae Iorga", Muzeul de Artă Religioasă şi Muzeul de Etnografie a Văii Teleajenului - Vălenii de Munte vor avea următorul program de vizitare:
13.08.2018: luni - închis
14 - 19.08.2018:
marţi - duminică - deschis 9.00 – 17.00
 

   

UNIVERSITATEA POPULARĂ "NICOLAE IORGA" VĂLENII DE MUNTE

În perioada 12-17 august 2018, sub egida programului naţional „România 100 de ani”, la Vălenii de Munte se desfăşoară lucrările Universităţii Populare „Nicolae Iorga” organizate sub patronajul Academiei Române, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei şi Consiliului Local Vălenii de Munte.

Miercuri, 15 august 2018, în cadrul programului Cursurilor de vară, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vor avea loc următoarele evenimente:

 
Ora 16.00
·  Vernisarea expoziţiei:
„Voievozi şi domnitori români – Precursori ai Marii Uniri”,
- expoziţie realizată de ICR Chişinău
Prezintă: prof. Constantin Stere
 
Ora 16.30
·  Masă rotundă:
„Spaţiul cultural românesc”
Participă: Pavel Şuşară, critic de artă
                Conf. univ. dr. Doina Işfănoni
                Cerc. dr. Rusalin Işfănoni
                Prof. univ. dr. Ioan Scurtu
                Prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu
 
Ora 18.30
·  Prelegere:
„Pagini de referinţă ale marilor compozitori români dedicate Marii Uniri, în perioada interbelică
Prezintă: Prof.dr. Alexandru Bădulescu

   

EXPOZIŢIA LUNII AUGUST - 2018

Sub egida programului național „România, 100 de ani”, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să vizitaţi expoziţia lunii august: „Marele Război – Marea Unire. Repere istoriografice”.

Lucrările etalate sunt apariţii istoriografice contemporane din biblioteca documentară a instituţiei şi reprezintă o bibliografie de referinţă pentru istoria Primului Război Mondial şi a Marii Uniri.

   

ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

În Anul Centenarului Marii Uniri, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale din județ vă invită, în perioada 25-29 iulie, la manifestările culturale dedicate Zilei Imnului Național al României, organizate sub egida Programului Național „România 100 de ani”:

25 Iulie 2018
Muzeul „Casa Domnească”,
comuna Brebu, tel. 0244 357 731
Ora 10.00 – Matineu muzeal:
„Cânt dedicat Patriei Române – Imnul Naţional Românesc”
- participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu
 
26 Iulie 2018
 Muzeul „Conacul Pană Filipescu”,
comuna Filipeștii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
Ora 14.00 - Matineu muzeal:
„Ziua Imnului Naţional – istorie şi semnificaţii. Andrei Mureşanu, revoluţionarul de la 1848”
- organizat la sediul Centrului Cultural Izvoarele - Prahova
 
29 Martie 2018
Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”,
Ploiești, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244 522 914
Ora 11.00 – Matineu Muzeal:
„Ziua Imnului Naţional”
- prezintă: - Lt.col (r) dr. Al. I. Bădulescu,
  - col. (r) Constantin Chiper
- Audiţii muzicale: cântece de luptă, vitejie şi libertate din discografia românească
   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Vineri, 27 iulie 2018, ora 11.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi – com. Târgşoru Vechi, jud. Prahova.

 
Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
Cercetările arheologice în perimetrul rezervaţiei au fost iniţiate în anul 1956, pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi Muzeul de Istorie al Regiunii Ploiești – actualmente Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
Colaborarea de peste 60 de ani dintre cele două instituţii a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, a contribuit la rescrierea istoriei locului pe malurile pârâului Leaota şi a evidenţiat urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său.
Programul cuprinde: omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol; vizionarea expoziţiei foto-documentare „România Centenar” şi vernisarea expoziţiei de sit Târgșoru Vechi – un sit milenar” care prezintă monumentele arheologice identificate și cercetate la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări sistematice.

  

dr. Bogdan Ciupercă

  

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 25 iulie 2018, ora 11.30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Repere identitare – Costumul popular muntenesc”.

Adevărat tezaur de frumuseţe, expoziţia îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator eleganţa şi strălucirea costumului tradiţional din Muntenia, cu precădere specific zonelor etnografice Prahova, Muscel şi Argeş.
În expoziţie, valoarea artistică şi istorică a veşmântului popular muntenesc este completată cu importante documente etnografice: acuarelele pictorilor Carol Popp de Szathmári şi Amedeo Preziosi, care au înfăţişat portul popular românesc din secolul al XIX-lea. Totodată, bogăţia şi originalitatea compoziţiei decorative ce definesc ansamblurile vestimentare prahovene, argeşene şi muscelene sunt prezentate prin intermediul fotografiei etnografice de la sfârşitul veacului al XIX-lea.
Muzeograf, Ioana Constantin

   

MATINEU MUZICAL

Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 14 iulie 2018, de la ora 10.00, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia de Sus nr. 12, să vă bucurați de un regal muzical într-un decor de poveste.
 
 
Matineul muzical „Sunetul Verii” va oferi melomanilor un spectacol de excepție, din care nu vor lipsi piesele interpretate cu mult talent și dăruire de Ansamblul de chitare „Andantino” al Casei de Cultură Urlați. Melodiile grupului vocal-instrumental „Două Cuvinte” vor încânta, de asemenea, publicul care va ajunge la începutul acestui week-end la conacul ce a aparținut familiei baronului Alexandru Bellu, un loc încărcat de istorie, cu un valoros patrimoniu de artă plastică și decorativă.
   

MEDALION ANIVERSAR PAUL CONSTANTINESCU

Sâmbătă, 30 iunie 2018, se împlinesc 109 ani de când a văzut lumina zilei, muzicianul Paul Constantinescu - compozitor, profesor universitar, dirijor și muzicolog, maestru emerit al artei, membru corespondent al Academiei Române.

Cu acest prilej, începând cu ora 11.00, în fața bustului monumental dedicat compozitorului, bust aflat în curtea Muzeului Memorial „Paul Constantinescu” - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vor fi depuse flori din partea instituțiilor ce-i poartă numele.
Viața și opera muzicianului vor fi evocate de prof. dr.  Al. I. Bădulescu - muziclog, membru UCMR.
Conservator,
Mihaela Ștefănescu

   

SALONUL DE UMOR - EDIŢIA A XXIII-A

Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 29-30 iunie 2018, Salonul de Umor „Ridendo dicere verum”. Iniţiat în anul 1996, Salonul s-a bucurat, încă de la prima ediţie de sprijinul Uniunii Epigramiştilor din România şi al Primărie Oraşului Buşteni.

De-a lungul celor 22 de ediţii, epigramiştii, cu talentul literar caracteristic, au făcut deliciul publicului prin dueluri transpuse în epigrame – săgeţi ironice în versuri – adresate participanţilor şi reprezentanţilor vremii şi vremurilor. Programul celei de-a XXIII-a ediţii, a cărei deschidere va avea loc vineri, 29 iunie 2018, ora 16.00, cuprinde lansări de carte, expoziţie de caricatură şi tradiţionalul concurs de epigrame.

   

Pagina 75 din 122

Link-uri utile