Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Anul 2012 anul Caragiale

Anul 2012 are dublă semnificație în ceea ce priveşte evocarea marelui dramaturg Ion Luca Caragiale: se împlinesc 160 de ani de la nașterea acestuia și, totodată, este marcat un veac de la dispariția lui.

Muzeul „I. L. Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1, ca în fiecare an, invită publicul la manifestările dedicate marelui dramaturg, programul desfăşurându-se după cum urmează:
- 28-29 ianuarie 2012 orele 9.00-17.30
„Caragiale, contemporanul nostru” – concurs interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene, ediţia a XV-a.

Citeşte mai mult

   

Ziua Naţională a Culturii Române– 15 ianuarie 2012

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova în parteneriat cu Academia Română vineri, 13 ianuarie 2012, ora 10.30 încep manifestările prilejuite de Ziua Naţională a Culturii Române, evenimentul urmând a se desfăşura la Sala Europa a Palatului Administrativ.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova continuă seria de evenimente dedicate acestei zile, după urmează :

Citeşte mai mult

   

Un important eveniment muzical Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, ediția a XVII-a

În zilele de 9-12 decembrie 2011, orașul Ploiești găzduiește cea de-a XVII ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul memorial „Paul Constantinescu”- secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” cu sprijinul direct și generos al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii și Primăriei Municipiului Ploiești

Citeşte mai mult

   

Editia a XIII-a a simpozionului național ”Timpul și Omul”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și M;uzeul Ceasului ”Nicolae Simache”din Ploiești, organizează în perioada 3-4 noiembrie 2011 cea de-a XIII-a ediție a simpozionului național ”Timpul și Omul”, la care participă peste 60 de specialiști din muzee, institute de cercetare, cadre universitare, restauratori, colecționari și pasionați de orologerie din București, Iași, Sighișoara, Brăila, Galați, Reșița și Brașov.

Citeşte mai mult

   

Expoziţie eveniment „Stindardul lui Ştefan cel Mare”

28 octombrie – 15 decembrie 2011
Foaierul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României cea de-a treia expoziţie Tezaur. De această dată este vorba de steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare, lucrare reprezentativă a artei bizantine, realizată la curtea domnitorului în anul 1500.

Citeşte mai mult

   

Expozitie temporara la ”Conacul Pana Filipescu” din Filipestii de Targ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Conacul ”Pană Filipescu” din Filipești de Târg vă invită marți, 10 octombrie 2011, ora 1200 , să participați la vernisajul expoziției temporare ”COLECȚIA «LIANA ȘI DAN NASTA»”.

Boier de viță veche, personalitate de prin rang a culturii române, actor, scenarist și regizor, dar, mai ales un pasionat colecționar – Dan Nasta și-a propus și a reușit, prin întreaga sa activitate, să readucă la lumină obiceiurile și viața cotidiană a vechii elite românești din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu și a familiei Cantacuzino, împreună cu soția sa, Liana, distins și renumit profesor de limbă engleză.

Citeşte mai mult

   

Deschiderea expoziţiei permanente „Alexandru Bellu – artist fotograf şi pasionat colecţionar” la Foişorul Bellu

Foişorul Bellu, situat în Urlaţi, strada Orzoaia de Sus, nr. 12, a intrat în anul 2008 într-un amplu proces de restaurare, în vederea readucerii lui în circuitul muzeal. Restaurarea clădirii - monument istoric, cu arhitectură similară clopotniţei de la Vărbila, a pornit de la un singur stâlp de susţinere, care mai rămăsese din vechea construcţie şi s-a realizat după fotografii şi planuri ale lui Alexandru Bellu, aflate în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Citeşte mai mult

   

Ziua europeana a patrimoniului mostenirea culturala din lemn

Începând din 1992, România s-a alăturat ţărilor care organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind participanţilor ocazia să descopere monumente istorice protejate şi obiective turistice sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Citeşte mai mult

   

Program

Joi, 25 august 2011


• ora 1000
• Deschiderea oficială a lucrărilor
în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Prahova şi a conducerii muzeului.
• Lansarea volumului:

Citeşte mai mult

   

Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice

„Arheologia mileniului I p. Chr.”, Ploieşti 25-27 august 2011


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.

Citeşte mai mult

   

Pagina 72 din 75