Muzeul "I.L. Caragiale"

ACTIVITĂŢI

Pe parcursul ultimelor două decenii s-a înregistrat o creştere sensibilă a rolului educativ al muzeelor la nivel mondial, importanţa educaţiei fiind percepută tot mai mult ca o prioritate a activităţii muzeale.

Activităţile educative propuse vin în prelungirea şi completarea celor din gradinite, scoli şi licee.
Activităţi cultural- educative propuse:
La cererea educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor organizăm:
VIZITE SURPRIZĂ – cu jocuri şi premii.
VIZITE ACTIVE – “să recunoaştem personajul”.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului se va organiza:
- “ TÂRGUL JUCĂRIILOR” – 31.05.2009
-participă cu jucării confecţionate din materile refolosibile copiii preşcolari şi şcolari din Ploieşti şi din ţară. Înscrierea se face în perioada 10.05.2009- 20.05.2009.
- EXPOZIŢIE DE DESENE “MINUNATA LUME A COPILĂRIEI” – 1 iunie 2009 ( lucrările se primesc în perioada 10.05.2009 – 22.05.2009).

Expoziţii- Concurs

- Expoziţie de grafică “Eroii lui Caragiale” – 18 mai 2009 (lucrările se primesc pe adresa muzeului în perioada 01.05.2009 – 10.05.2009).
- Expoziţie de desene “A venit toamna” – 10.11.2009 (lucrările se primesc pe adresa muzeului in perioada 20.10.2009 – 02.11.2009).
Anul acesta au participat 315 elevi, din Ploiești și din țară, cu lucrări. În urma selecției au fost expuse 115. Vizitatorii muzeului au votat cele mai frumoase lucrări, care vor fi premiate cu diplome.

 

Pe data de 22.06.2009 cu prilejul comemorării a 97 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului se va desfăşura activitatea cultural –educativă “ IN MEMORIAM I. L. CARAGIALE” cu urmatorul program:

- slujbă religioasă
- parada costumelor
- depunerea unei corone de flori la bustul scriitorului, aflat în faţa Colegiului National “Mihai Viteazul”
- excursie literară :Ploieşti- Mizil- Buzău
- invitaţi: dr. Barbu Cioculescu- istoric şi critic literar
dr. Simona Cioculescu – cercetător ştiinţific
prof. Ieronim Tătaru – critic şi istoric literar
prof. Cristina Tătaru – scriitor
Ilie Gâlea – actor la Teatrul “Toma Caragiu”
Prieteni ai muzeului: elevi, învăţători, profesori etc.
Participarea se anunta telefonic în perioada 01.06.2009- 12.06.2009.

PROGRAM INSTRUCTIV EDUCATIV ESTIVAL PENTRU COPII
“ NE JUCĂM ŞI ÎNVĂŢĂM LA MUZEU”

În program:

- vizitarea muzeului cu ghidaj de specialitate interactiv, adaptat nivelului de vârstă a copiilor.
- lectura schiţelor «D-l Goe» şi «Vizită» de I. L. Caragiale
- vizionarea ecranizărilor scenetelor amintite ale lui Ion Luca Caragiale şi interpretarea rolurilor respective de către elevi.
- Dezbateri şi impresii ale elevilor referitoare la materialul audiat sau vizionat.
La acest program pot participa gratuit elevi de la casele de copii.

Cu prilejul aniversării a 158 de ani de la naşterea scriitorului Ion Luca Caragiale se vor organiza « Zilele Caragiale la Ploieşti» în perioada 27-31 ianuarie 2010.

În program:

- concursuri, serate şi matinee muzeale, depuneri de flori la bustul scriitorului din municipiul Ploieşti.

În zilele de 30 şi 31 ianuarie 2010 se va desfăşura a XIII-a ediţie a CONCURSULUI INTERJUDEŢEAN DE INTERPRETARE ARTISTICĂ A PERSONAJELOR CARAGIALIENE.
La acest concurs participă formatii teatrale ale elevilor din numeroase şcoli din municipiul Ploieşti şi din ţară, conduse de educatori, învăţători şi profesori, devotaţi creaţiei dramatice a marelui scriitor clasic.

Concursul se desfăşoară în cadrul a opt secţiuni în care formaţiile teatrale sunt programate în funcţie de vârstă, de la grădiniţă la clasa a VIII-A.

Se vor interpreta fragmente din comediile scriitorului ori schiţe şi proze de I. L. Caragiale, dramatizate, timpul alocat fiind de maximum 15 minute.

Comitetul de organizare al concursului, aflat sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, va creea condiţii optime desfăşurării acestui concurs şi va oferi numeroase premii şi menţiuni.

Înscrierea se face în perioada 15.12.2009 – 12.01.2010; pentru o eventuală preselecţie se va prezenta şi un DVD cu piesa de teatru.
DE REŢINUT: pentru participarea la concursuri au prioritate profesorii, învăţătorii şi educatorii care au încheiat cu Muzeul „I. L. Caragiale” parteneriatul educaţional „Porti deschise”.

Persoană de contact: Nina Nicolae, conservator coordonator
Telefon: 0244/525394

Link-uri utile