Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Ziua europeana a patrimoniului mostenirea culturala din lemn

Începând din 1992, România s-a alăturat ţărilor care organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind participanţilor ocazia să descopere monumente istorice protejate şi obiective turistice sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Citeşte mai mult

   

Program

Joi, 25 august 2011


• ora 1000
• Deschiderea oficială a lucrărilor
în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Prahova şi a conducerii muzeului.
• Lansarea volumului:

Citeşte mai mult

   

Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice

„Arheologia mileniului I p. Chr.”, Ploieşti 25-27 august 2011


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.

Citeşte mai mult

   

Mihai Viteazul (1593-1601) – unificator de ţară şi neam

Expoziţie temporară
„Mihai Viteazul (1593-1601) – unificator de ţară şi neam”
19 august-15 octombrie 2011
Conacul „Pană Filipescu” din Filipeştii de Târg


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul la vernisajul expoziţiei temporare, de la Conacul „Pană Filipescu” din Filipeştii de Târg, în data de 19 august 2011, ora 11.00.

Citeşte mai mult

   

SALONUL DE UMOR – RIDENDO DICERE VERUM EDIŢIA A XVI-A

Muzeul memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.1 invită publicul la o suită de evenimente dedicate epigramei şi caricaturii, în cadrul Salonului de Umor „Ridendo dicere verum”, ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a ediţie.

Astfel în zilele de vineri,12 august, începând cu ora 16.00, şi sâmbătă, 13 august 2011, începând cu ora 10.00, iubitorii gustului dulce – amar al epigramei sunt aşteptaţi la întâlnirea cu George Corbu, preşedinte al Uniunii epigramiştilor din România, Gheorghe Bâlici, epigramist din Republica Moldova, excelenţa sa Petre Gigea Gorun, ambasador al României în Franţa şi ambasador al României la UNESCO, scriitor şi preşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni, dar şi cu alţi epigramişti şi caricaturişti de valoare.

Citeşte mai mult

   

ORA DE POVESTE- program de educatie muzeala

Muzeul judetean de istorie si arheologie Prahova anunta lansarea unui nou program educational ce se va desfasura pe perioada vacantei incepand cu 12 iulie 2011. Programul intitulat “Ora de poveste” este gandit atat pentru copii prescolari, cat si pentru cei din primul ciclu de invatamant. Astfel pentru copii cuprinsi intre 5 si 7 ani programul educational se desfasoara dupa cum urmeaza: pe un ecran se vor derula imagini cu personaje dintr-o poveste cunoscuta – basm romanesc - in timp ce o voce le va citi povestea propriu zisa.

Citeşte mai mult

   

Program educativ de vacanță ”Ne jucăm și învățăm la muzeu”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu secțiile sale: Muzeul memorial ”Paul Constantinescu”, Muzeul ”Ion Luca Caragiale”, Muzeul memorial ”Nichita Stănescu”, Muzeul ”Casă de târgoveț din sec. al XVIII-lea- al XIX-lea” și Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache”, organizează, în perioada iulie-august 2011, programul educativ de vacanță ”Ne jucăm și învățăm la muzeu”.

Citeşte mai mult

   

Comemorare 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui cărturar și patriot român Constantin Stere

Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul memorial ”Constantin și Ion Stere” Bucov, Fundația ”Constantin Stere” Ploiești și Societatea Cultural-Istorică ”Mihai Viteazul” Ploiești vă invită duminică, 26 iunie 2011, ora 1100, la manifestările culturale organizate la Muzeul memorial ”Constantin și Ion Stere”, cu prilejul comemorării a 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui cărturar și patriot român Constantin Stere.

Citeşte mai mult

   
   

„UNIVERSUL COPILĂRIEI” expoziţie temporară 1 iunie – 31 iulie 2011

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 1 iunie 2011, ora 10.30, în sala Auditorium din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare „Universul copilăriei”.

“Universul copilăriei” este sintagma care cuprinde tot ceea ce ne înconjoară atunci când suntem la începuturi, în anii copilăriei, dar care ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii. Nu trebuie să fii copil pentru a te bucura încă de păpuşi. Unii ar spune că nu trebuie să te joci cu păpuşile pentru a fi încă un copil.

Citeşte mai mult

   

Pagina 88 din 90