Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Ziua Internaţionala a Muzeelor

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 18 mai 2012 și sâmbătă, 19 mai 2012 la o serie de manifestări dedicate atât „Zilei Internaţionale a Muzeelor” cât şi „Nopţii Muzeelor”, când toate secţiile muzeale vor permite intrarea publicului în mod gratuit..

Astfel de „Ziua Internaţională a Muzeelor”programul de vizitare gratuită va fi între orele 0900- 1700, iar de „Noaptea Muzeelor” toate muzeele vor avea program nocturn de vizitare, începând cu ora 1900 continuând până aproape de miezul nopţii.

Accesul vizitatorilor în expoziția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, pe parcursul programului nocturn, se va face pe baza brățărilor distribuite gratuit în zona centrală a orașului Ploiești.

   

Achizitii si donatii din patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Expoziţia temporară ”ACHIZIȚII ȘI DONAȚII DIN PATRIMONIUL MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA”, al cărei vernisaj va avea loc vineri 18 mai 2012, ora 12.00, îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator o parte din patrimoniul muzeal format din achiziţii şi donaţii din ultimii trei ani.

Donaţii importante către muzeu au făcut scriitorul şi omul politic Mircea Ionescu Quintus, prof. dr. Georgeta Filitti, prof. dr. Ioan Opriş, doamna Suzana Stere Paleologu, multe din piesele donate regăsindu-se în expoziţia de faţă. Achiziţiile din ultimii trei ani au îmbogăţit colecțiile instituţiei cu obiecte de artă decorativă, de uz casnic, piese și accesorii vestimentare etc.

   

Colocviul ”Cine suntem...”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează marți, 15 mai 2012, începând cu ora 10.30, colocviul ”Cine suntem...” având ca invitat special pe domnul Ion Micuță, profesor de limba și literatura rromani.

La dezbaterea despre minoritatea rromă vor participa elevi de liceu de etnie rromă, dar și elevi români.

   

Lansarea volumului ”Arheologie si Istorie”

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova și Parohia ”Sf. Nicolae” din Campina va invita la lansarea volumului ”Arheologie si Istorie” - autor dr. Alin Frinculeasa. Evenimentul se va desfășura joi, 26 aprilie 2012, ora 12.00, la parohia din Campina.

   

Șase decenii fara Ioan A. Bassarabesu

Cu prilejul comemorării a 60 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului, profesorului, publicistului și omului de cultură Ioan A. Bassarabescu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Gimnaziul ”I. A. Bassarabescu” Ploiești organizează marți, 27 martie 2012, la ora 10.00, în sala Auditorium din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, matineul muzeal ”ȘASE DECENII FĂRĂ IOAN A. BASSARABESCU” și vernisează o expoziție temporară cu documente și manuscrise originale.

Biroul Istorie
Irina Voinescu

   

94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Cu prilejul aniversarii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova organizeaza urmatoarele manifestari culturale:

marti, 27 martie 2012, la ora 16.00, in sala Auditorium a muzeului, din Ploiesti, str.Toma Caragiu, nr. 10 - simpozionul ¬”94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania”

Citeşte mai mult

   

Invitatie lansare B. Nicolescu

   

Anul 2012 anul Caragiale

Anul 2012 are dublă semnificație în ceea ce priveşte evocarea marelui dramaturg Ion Luca Caragiale: se împlinesc 160 de ani de la nașterea acestuia și, totodată, este marcat un veac de la dispariția lui.

Muzeul „I. L. Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1, ca în fiecare an, invită publicul la manifestările dedicate marelui dramaturg, programul desfăşurându-se după cum urmează:
- 28-29 ianuarie 2012 orele 9.00-17.30
„Caragiale, contemporanul nostru” – concurs interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene, ediţia a XV-a.

Citeşte mai mult

   

Ziua Naţională a Culturii Române– 15 ianuarie 2012

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova în parteneriat cu Academia Română vineri, 13 ianuarie 2012, ora 10.30 încep manifestările prilejuite de Ziua Naţională a Culturii Române, evenimentul urmând a se desfăşura la Sala Europa a Palatului Administrativ.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova continuă seria de evenimente dedicate acestei zile, după urmează :

Citeşte mai mult

   

Un important eveniment muzical Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, ediția a XVII-a

În zilele de 9-12 decembrie 2011, orașul Ploiești găzduiește cea de-a XVII ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul memorial „Paul Constantinescu”- secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” cu sprijinul direct și generos al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii și Primăriei Municipiului Ploiești

Citeşte mai mult

   

Pagina 86 din 89