Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

15 ianuarie

15 ianuarie 2014

ZIUA NAŢIONALĂ A CULTURII

SIMPOZION


   

Zilele Europene ale Patrimoiului, ediția a XXI-a

În perioada 20-21 septembrie 2013 secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vor organiza activități cultural-educative dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Programul activităților va fi:


Vineri, 20 septembrie 2013


ora 11.00
La Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, din Comuna Valea Călugărească, sat Valea Largă, Strda Principală, va avea loc matineul muzeal „Practica viticulturii în zona Valea Călugăreacă, oglindită în expoziţia permanentă „Crama 1777” Valea Călugărească”, invitat special fiind dr. ing. Aurelia Tudorache–director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificatie Valea Calugarească. Activitatea este organizată în colaborare cu Muzeul ”Conacul Bellu”, Muzeul ”Foișorul Bellu” și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura și Vinificatie Valea Calugarească.
 

Citeşte mai mult

   

ZIUA PORȚILOR DESCHISE – CASTRUL ȘI BĂILE ROMANE DE LA MĂLĂIEȘTI

Dumbrăvești, 23.08.2013


Primăria comunei Dumbrăvești, Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Naţional de Istorie a României și Antiquitas anunţă organizarea Zilei Porţilor Deschise ale sitului arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești” în data de 31 august 2013, cu începere de la ora 1000.
Organizată pentru prima dată anul acesta, Ziua Porţilor Deschise a sitului Arheologic „Castrul și băile romane Mălăiești” constituie un prilej distinct pentru a contura un spaţiu de întâlnire şi de discuţii, în care să se regăsească deopotrivă comunitatea locală, autorităţile publice, comunitatea ştiinţifică şi, bineînţeles, vizitatorii de toate vârstele. Evenimentul este organizat prin parteneriatul cultural realizat de instituțiile amintite.

Citeşte mai mult

   

31 august 2013 – Ziua Limbii Române

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” din Bucov organizează sâmbătă, 31 august 2013, ora 11.00 o amplă manifestare dedicată Zilei Limbii Române sub deviza „Odă limbii române”. Pentru a marca importanţa acestei zile pentru comunitatea culturală prahoveană am stabilit ca punct de desfăşurare Aleea Scriitorilor din Parcul „Constantin Stere” din Bucov.

Citeşte mai mult

   

Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”

Editia a XII-a, 29-31 august 2013


      Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a XII-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.
      Pe parcursul celor unsprezece ediţii desfăşurate până în prezent manifestarea pe care o organizăm a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei, fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Citeşte mai mult

   

Program special pentru sărbătoarea "Adormirea Maicii Domnului"

joi, 15 august 2013, la secţiile muzeale subordonate
Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova










Muzeul "Conacul Bellu" Urlaţi - DESCHIS, program: 9.00-17.00
Muzeul Memorial "Constantin şi Ion Stere" Bucov - DESCHIS program: 9.00-17.00
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - ÎNCHIS
Expoziţia Muzeulului Ceasului "Nicolae Simache" - ÎNCHIS
Muzeul "Casa de târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea" Ploieşti - ÎNCHIS
Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" Ploieşti - ÎNCHIS

Citeşte mai mult

   

8 august 2013 Simpozion ”Bogdan Petriceicu Haşdeu – ctitor de cultură românească”

Academia Română, Consiliul Județean Prahova, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Biblioteca Județeană organizează joi, 08 august 2013, ora 11.00, în sala Europa a Consiliului Județean Prahova, simpozionul «Bogdan Petriceicu Haşdeu – ctitor de cultură românească». Va fi lansată placheta aniversară „Haşdeu – 175 de ani de la naştere” și vor susține prelegeri:

  -  Acad. Valeriu Matei – „Preocupările intelectuale ale tânărului Bogdan Petriceicu Haşdeu ‘’
  -  Acad. Dan Berindei – „Haşdeu – istoricul”
  -  Prof. univ. dr. Ioan Scurtu – „Bogdan Petriceicu Haşdeu, director general al Arhivelor Statului”
  -  Acad. Sabina Ispas – “Bogdan Petriceicu Haşdeu şi cercetarea academică în domeniile etnologice”
  -  Prof. Nicolae Boaru – „Poezia lui Haşdeu”
  -  Prof. Mircea Coloşenco – „Protocoalele şedinţelor de spiritism”
  -  Acad. Răzvan Theodorescu – „Despre o intuiţie haşdeiană”
  -  Prof. univ. dr. Crina Bocşan Decuseară – „Haşdeu, dascăl şi mentor”

Intrarea va fi liberă.

   

MANIFESTĂRI CULTURALE PRILEJUITE DE ÎMPLINIREA A 600 DE ANI DE LA ATESTAREA DOCUMENTARĂ A TÂRGŞORULUI VECHI

Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind „oraşul lui Mircea cel Bătrân”. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind Ploieştiul de dinainte de Ploieşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti, timp de peste două secole.

Citeşte mai mult

   

Programul SALONULUI DE UMOR

     Programul SALONULUI DE UMOR desfăşurat la Muzeul Memorial "Cetar Petrescu" din Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, în perioada 2-3 august 2013.

   

MUZEUL CEASULUI „NICOLAE SIMACHE” SE ÎNCHIDE PENTRU LUCRĂRI DE RESTAURARE ŞI CONSOLIDARE A CLĂDIRII

     Începând cu data de 5 august 2013, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, strada Nicolae Simache, nr. 1, se va închide pentru lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii. Proiectul este finanțat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2007 – 2013 Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” Domeniul de intervenţie 1.1. „Planuri integrate de dezvoltare urbană” Sub-domeniul: Poli de creştere

Citeşte mai mult

   

Pagina 112 din 122

Link-uri utile