ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Imnul Naţional – motiv de glorie şi mândrie pentru naţiunea română
În fiecare an, la 29 iulie, se celebrează Ziua Imnului Național, sărbătoare proclamată prin legea nr. 99 din 1998.
Este bine cunoscut că simbolurile naționale: stema, drapelul și imnul fac parte și reprezintă identitatea națională a fiecărei națiuni.
Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. La data de 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, un grup de tineri entuziaști, avându-l în frunte pe Anton Pann, au cântat pentru prima dată cântecul „Deşteaptă-te române”, cântec ce avea să devină cântecul Revoluţiei de la 1848, iar mai târziu imnul de stat al României.
Marele savant Nicolae Iorga afirma că „Deșteaptă-te, române” are o asemănare ca mesaj cu „imnul revoluționar elin” (se referea la luptele eroice ale grecilor la Marathon și Salamina împotriva invaziei armatelor persane), dar și la „imnul patriotic francez”(Marseilleza). După cum sublimul ,,acum ori niciodată”, în concepția marelui nostru istoric, se găsește prezent, într-o formă sau alta, „în toate imnurile naționale”.
Încă din momentul apariţiei, „Deşteaptă-te, române” a fost un cântec menit să le fie alături românilor în cele mai grele momente ale istoriei lor , le-a insuflat curaj în momentele de cumpănă ale istoriei lor, așa cum au fost Războiul de Independenţă din 1877-1878, Primul şi Al Doilea Război Mondial, ori în anii teribil de grei ai regimului comunist.
„Toată lumea trebuie să-și amintească, nu din cărți, nu din lecțiuni, ci să-și amintească din turnarea în sufletul său a trecutului de faptele mari pe care întreg poporul le-a săvârșit în curs de mai multe veacuri.ˮ
NICOLAE IORGA

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte
șef secție Mihaela Voicea

Link-uri utile