Muzeul "Crama 1777" Valea Călugărească

 

Adresa: com. Valea Călugărească, str. Muzeului, nr. 32
Telefon: 0244 235 470
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Program de vizitare:
Marți-Duminică 9.00 - 17.00;
              Luni: Închis
Ultima intrare în muzeu se face la ora 16.30

Coordonator: muzeograf Emilia Savelovici

Muzeul ”Crama 1777” din Valea Călugărească, obiectiv de interes turistic pe Drumul Vinului, este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii.
Reconstrucția Cramei a avut ca scop pe de o parte recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar pe de altă parte realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură.
Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie - dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrărea lemnului. Vinoteca găzduiește o colecție de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.
În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.
Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului.
Expoziția de la mansardă, denumită sugestiv “Mlădițele vieții”, prezintă o colecție de costume populare românești din diferite regiuni ale țării, având ca motiv vița de vie. Tot aici este expusă și o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, din Făgăraș, care îl prezintă pe Isus cu vița de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, precum și o colecție de monede descoperite în zonă.

Link-uri utile