SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI NICOLAE

 

NICOLAE SIMACHE, PATRONUL SPIRITUAL AL MUZEULUI CEASULUI
Nicolae Simache, personalitate complexă a culturii și învățământului prahovean, ctitorul muzeelor prahovene, s-a născut la 5 noiembrie 1905 în comuna Cosminele. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filozofie - Secția Istorie și ale Facultății de Drept din București. Între anii 1946-1969 a fost șeful catedrei de istorie, a liceului ploieștean „Sfinții Petru și Pavel” (azi, Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”). Nicolae Simache a desfășurat o bogată activitate în domeniul cercetării istoriei locale și naționale publicând importante culegeri de documente și fiind initiatorul cercetărilor arheologice în județul Prahova (Târgșoru-Vechi, Budureasa, Drajna).
Cele mai importante și durabile realizări culturale ale lui Nicolae Simache sunt muzeele, înfințate pe întreg teritoriul județului Prahova dar și în județele limitrofe (Buzău, Dâmbovița), deținând astfel un record în muzeografia națională și constituind un model pentru actualele generații de muzeografi prahoveni.
 
 
Între anii 1953 - 1971 în calitatea sa de director al Muzeului Regional de Istorie Ploiești (azi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova) a înființat alte 17 muzee, cu statut de secții ale instituției de bază, cu o tematică variată (istorie, memorialistică, etnografie). Printre acestea se numără și Muzeul Ceasului, cea mai dragă ctitorie a profesorului Simache, cea mai apropiată sufletului său, acesta mărturisind unuia dinte cei mai apropiați colaboratori ai săi: “În muzeele pe care le-am deschis, niciodată nu am avut sentimentul de acum când intru în acest muzeu al ceasurilor. Ascultând bătăile atâtor zeci de ceasuri, simt că plutește în aer ceva misterios, am sentimentul de încetinire al ritmului acelor ceasornicului propriei mele inimi”. Viața și activitatea profesorului Nicolae Simache, au devenit subiecte de inspirație în literatură și cinematografie, atât în timpul vieții cât mai ales după moarte (16 -17 ianuarie 1972). Colegul său de catedră, Paul D. Popescu a sintetizat activitatea profesorului Nicolae Simache printr-o frumoasă metaforă: „a fost o flacără care a ars și arzând a luminat”.
  
LANSARE DE CARTE:
ELENA OPREA, „NICOLAE I. SIMACHE. COMOARĂ SACRĂ A ISTORIEIˮ

Doamna prof. Elena Oprea, poetă și prozatoare, veche prietenă a Muzeului Ceasului, a lansat, în toamna acestui an, al treilea volum dedicat profesorului Simache, intitulat: „Nicolae I. Simache. Comoară sacră a istorieiˮ. Volumul, care a apărut cu ocazia împlinirii a 115 ani de la nașterea acestuia, constituie un omagiu adus patronului spiritual al Muzeului Ceasului, profesor, mentor și consătean al scriitoarei. Aceasta menționează în postfața cărții următoarele: „N.I. Simache, într-un timp relativ scurt al vieții, a cuprins în munca sa o mulțime de domenii, consacrându-se cu sufletul, cu mintea, cu spiritul în infinitatea sublimului exprimat într-o concepție unică în istorie, cultură și artă”.
șef secție Tatiana RISTEA
Muzeul Ceasului „Nicolae Simacheˮ Ploiești

Link-uri utile