Raportul campaniei de excavație Boldești - Grădiștea 2019 în România

Pe 25 noiembrie 2020, raportul campaniei de excavație Boldești – Grădiștea 2019 în România a fost publicat în „Cronica Cercetărilor Arheologice din România”.

Raportul campaniei de excavație Boldești - Grădiștea 2019 în România

Excavația s-a desfășurat în iulie 2019 ca o colaborare între Proiectul YMPACT și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Raportul furnizează infromații despre stratigrafia tumulului, precum și a mormintelor cercetate.
Au fost investigate 10 morminte, majoritatea înhumări, datând din mileniul 3 î.e.n până în mileniul 1 e.n. Conform practicilor de înmormântare, 3 morminte erau tipice comunităților Yamnaya.
Autori: Alin Frânculeasa (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Volker Heyd (Universitatea din Helsinki), Bianca Preda-Bălănică (Universitatea din Helsinki), Wesa Perttola (Universitatea din Helsinki), Claudia Dumitrescu (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Octav Negrea (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova), Martin Trautmann (Universitatea din Helsinki), Tami Kuljukka, Tia Niemelä, Alexander Suvorov (Universitatea din Helsinki), Tian Chen Zeng (Universitatea Harvard), Maxime Brami (Universitatea „Johannes Gutenberg” Mainz)

Abstract:
În vara anului 2019, Proiectul Avansat al Consiliului de Cercetare European „Impactul Yamnaya în Europa preistorică”, cu sediul la Universitatea din Helsinki, Finlanda în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, au realizat cercetări arheologice în satul Boldești, comuna Boldești – Grădiștea, județul Prahova. Echipa a fost alcătuită din arheologi, specialiști și studenți de la Universitatea din Helsinki, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, precum și colegi din Germania și Statele Unite ale Americii.
Scopul campaniei arheologice a fost investigarea unui tumul din Epoca Bronzului Timpuriu, înalt de 2.9 m și având un diametru de 50 m, cunoscut sub numele de Movila Crăciuneasca. Tumulul a fost parțial distrus înainte de începerea cercetărilor, partea de S-V fiind afectată de excavări ilegale ce au îndepartat solul și l-au folosit pentru amenajări piscicole aflate în imediata apropiere. În plus, periferia vestică a tumulului a fost tăiată de un drum ce oferea acces la amenajările piscicole menționate anterior. Pentru a obține informații stratigrafice concludente, două profile cu o grosime de 1 m au fost lăsate neatinse, acestea fiind orientate spre N-S și E-V. Astfel, tumulul a fost împărțit în patru sectoare: N-E, S-E, S-V și N-V. Punctul 0 a fost plasat în centrul tumulului, la locul de întâlnire a profilurilor. Majoritatea caracteristicilor funerare au fost găsite în partea de S-V a tumulului.
Au fost descoperite 10 morminte, 9 înhumări și o incinerare, ce pot fi atribuite la cel puțin 3 faze cronologice diferite: I. Epoca Bronzului Timpuriu (Yamnaya) – M1, M3 (A și B) și M4; II. Epoca Bronzului Mijlociu – M2, M6, M8, M9 și M10; III. Perioada Sarmată – M5; datarea mormântului 7 este dificilă deoarece este o incinerare într-o groapă simplă fară vreun alt obiect ritualic. Conturul mormintelor au putut fi identificate doar la mormintele Yamnaya. Acestea au fost amplasate aproape de centrul tumulului; decedații au fost înmormântați în gropi rectangulare acoperite cu scânduri, în poziția tipică ritualului Yamnaya. Mormântul 4 era mormântul principal, înhumat înainte de construcția tumulului. Mormântul 1, un mormânt secundar, a fost singurul ce conținea obiecte ritualice, în timp ce mormântul 3 a fost sever avariat de animale. Ocru a fost găsit în toate mormintele Yamnaya, acoperind atât partea de jos a gropii dar și oasele indivizilor. Toate mormintele din Epoca Bronzului Mijlociu era grupate în sectorul de S-V a tumulului. Gropile de mormânt nu au putut fi identificate. Indivizii stăteau ghemuiți pe partea stângă, nu au fost găsite ofrande. Mormântul sarmat a fost unul izolat, descoperit în partea de S-V a tumulului, individul fiind găsit într-o poziție extinsă, fără vreun obiect ritualic. Craniul a fost îndepărtat intenționat în Antichitate.
Cercetarea a fost finanțată de Proiectul Avansat al Consilului de Cercetare European 788616: Impactul Yamnaya în Europa preistorică (YMPACT), în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.






Link-uri utile