1 decembrie 1918, ziua unui vis împlinit

1 decembrie 1918 este ziua în care românii au înfăptuit Marea Unire. După unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918) și Bucovinei (15/28 noiembrie 1918), prin unirea Transilvaniei (18 noiembrie/1 decembrie 1918), ultima provincie istorică, cu Regatul României, se desăvârșea visul de veacuri al tuturor românilor – România Mare. Din anul 1990 sărbătorim la 1 decembrie Ziua Națională a României.
Proiectul educațional „1 decembrie 1918, ziua unui vis împlinitˮ, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Școala Gimnazială „Nicolae Iorgaˮ, Ploiești, s-a desfășurat în perioada 16-24 noiembrie 2020, prin intermediul platformelor de comunicare online.
Propunerea de a colabora și în acest an școlar, ce se desfășoară în mediul online, a aparținut doamnei profesoare de istorie Nicoleta Camelia Bucurică. Tema proiectului a fost lansată elevilor din clasele a V-a D, a VI-a A, a VI-a C, a VII-a B, a VII-a C, a VIII-a A și a VII-a B, de muzeograful coordonator de proiect. Alături de elevii școlii din Ploiești am avut bucuria de a avea alături de noi în acest proiect câțiva elevi de la Școala Gimnazială Specială din Târgoviște, clasa a VI-a B, coordonați de doamna profesoară Ana Maria Stancu.
Istoria este o poveste, pe care o spunem frumos. Până când ne putem întâlni față în față la muzeu să povestim, continuăm întâlnirile noastre virtuale cu elevii, începute în primăvara acestui an.
Prin tema lansată, elevii au fost îndemnați să descopere pas cu pas evenimentele istorice ce au precedat această zi de 1 decembrie 1918 și însemnătatea ei pentru neamul românesc. În materialele realizate, elevii ne povestesc în maniera lor, semnificația istorică a zilei de 1 decembrie 1918.
Vă invităm să vizionați minunatele proiecte realizate de elevii talentați și cu un deosebit simț artistic, accesând link-ul https://youtu.be/KZdVdMgdzEc.
 
Mulțumim tuturor pentru frumoasa colaborare!
Muzeograf Monica Cîrstea

Link-uri utile