CEASURI CU VALOARE MEMORIALĂ

În patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simacheˮ Ploiești, se găsesc piese care impresionează atât prin valoarea tehnică și artistică, cât și prin valoarea memorială. O astfel de piesă este un ceas de buzunar din aur, care i-a aparținut poetului Vasile Alecsandri.
Personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea, poetul Vasile Alecsandri primește în anul 1840, alături de Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu, conducerea Teatrului din Iași și își începe activitatea de dramaturg.
Participant la Revoluția din 1848 și susținător al ideei de unire a Moldovei cu Țara Românească, diplomat de excepție, ministru, membru fondator al Academiei Române, poetul Vasile Alecsandri a fost nedespărțit, la toate întâlnirile importante, de ceasul de buzunar pe care îl purta cu discreție potrivit costumației vestimentare.
 
 

Ceasul, este lucrat în Elveția de cunoscuta firma Omega, înființată în Chaux-de Fonds în anul 1848 de către Luois Brandt. Carcasa ceasului din aur de 18K, are trei capace, două fiind dispuse anterior mecanismului, iar cel de al treilea în fața cadranului și este decorat cu o pictură pe email, redând o scenă militară în care Napoleon Bonaparte reglează tirul unui tun. Cadranul ceasului este metalic, cu cifre romane pentru ore și două arătătoare tip Breguet; mecanismul ceasului are eșapament cu cilindru, regulator circular și se armează cu cheia. Ceasul este susținut de un lanț cu zale ovale cu noduri, de care este prinsă cheița de întoarcere, ornamentată cu motive geometrice și pietre prețioase.

 
Ceasul a întrat în patrimoniul Muzeului Ceasului în anul 1966, fiind achiziționat, conform Procesului-verbal de achiziție, de la domnul Nicolae C. Istrati - fiul chimistului Constantin Istrati – care, în Oferta de achiziție specifică: ,,un ceasornic de aur cu o scenă în email și un lanț de aur (...) provenind din colecția tatălui meu care le ... (indescifrabil) ... de la văduva poetului Vasile Alecsandriˮ.
 
Tatiana RISTEA
Șef secție Muzeul Ceasului „Nicolae Simacheˮ Ploiești

Link-uri utile