CEASURI CU VALOARE MEMORIALĂ

CEASUL DIPLOMATULUI NICOLAE TITULESCU

Colecția Muzeului Ceasului cuprinde, pe lângă alte ceasuri cu valoare memorială, un ceas de mână, din aur, marca „LeCoultre Co” atribuit lui Nicolae Titulescu.
Primele mențiuni despre familia LeCoultre, datează din secolul al XVI-lea, când Pierre LeCoultre (1530-1600), un francez hughenot, a fugit la Geneva din Franța pentru a scăpa de persecuția religioasă. Vallée de Joux, urmașul lui Pierre, Antoine LeCoultre (1803-1881) au fondat un atelier de orologeriei în satul Le Sentier, care avea să devină peste ani Fabrica Jaeger-LeCoultre.
În 1858, Elie LeCoultre (1842-1917) ceasornicar si inventator ca și tatăl său Antoine, s-a alăturat acestuia deși avea doar 16 ani. Împreună cu tatăl său, Elie a avut inițiativa reunirii tuturor micilor ateliere de ceasuri din zonă; utilează fabrica cu un aparat cu aburi pentru a alimenta noile instrumente cu care doteză fabrica și schimbă denumirea fabricii în LeCoultre & Cie. Jacques-David LeCoultre, nepotul lui Antoine, responsabil pentru producția de la LeCoultre & Cie în acel moment, a acceptat provocarea, dând naștere la o colecție de ceasuri de buzunar ultra-subtiri, inclusiv cel mai subţire din lume în anul 1907. Edmond Jaeger ( 1858-1922) orologier francez specializat în micro-inginerie, a dobândit brevetul pentru ceasurile atmosferice numite Atmos, creație a inventatorului său Jean-Léon Reutter și a obținut licența acestui ceas, pentru firma LeCoultre. În urma acestei colaborări, compania a fost redenumită oficial  Jaeger-LeCoultre, începând cu anul 1937.
Ceasul de mână, din aur, marca  ,,LeCoultre Co,, aflat în patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache“ secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, este inscripționat pe capacul din spate „N.Titulescu/10.12.34 BREVETE S.G.D.G. /BREV. DEP.D1V. PAYS/ PATENTS APPL. FOR/ 3651". Această inscripție este de fapt  semnătura în facsimil a diplomatului și data de depunere a brevetului pentru acest model de ceas. După data inscrisă aici, ceasul este model „Reverso“ datat 1931.

 

Cadranul ceasului de culoare neagră, are cifre arabe și este inscripționat LE COULTRE/GOLAY/FILS&STAHL/ GENEVE/SWISS. Această inscripție certifică faptul că, acest ceas a fost comercializat prin intermediul firmei Golay Fils & Stahl, înființată în 1837 la Geneva de către Auguste Golay Leresche și vândută la începutul secolului domnului Stahl, de unde și numele Golay Fils & Stahl. Firma, specializată în bijuterii, a fost numită la începutul secolului XX, bijutier oficial al familiei regale a României.
Ceasul de mână atribuit diplomatului N.Titulescu a intrat în patrimoniul Muzeului Ceasului în anul 1967, achiziționat fiind de la dna. Maria Ionescu, soția lui Thomas Ionescu - prieten cu Titulescu. După ce l-a purtat o vreme, Nicolae Titulesc îi dăruiește acest ceas lui Thomas Ionescu.
La 10 decembrie 1934, Nicolae Titulescu  participă în calitate de ministru de externe al României, la cea de a 15-a Sesiune extraordinară a Consiliului Națiunilor, unde rostește un nou discurs. Nu este exclus ca acest ceas, produs în Elveția să fie legat de acest moment, conform uzanțelor vremii, când astfel de evenimente erau marcate pe obiecte de uz personal.

 

Şef secţie Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti
Muzeograf Tatiana RISTEA


Link-uri utile