CEASURI CU VALOARE MEMORIALĂ

Ceasul generalului Alexandru Averescu

Pentru istoria noastră naţională, Marea Unire de la Alba-Iulia din 1918 reprezintă evenimentul cel mai important ce semnifică împlinirea idealului românesc de a trăi liber într-un singur stat naţional unitar. În panoplia numelor sonore în domeniul militar Alexandru Averescu este una dintre cele mai ilustre personalităţi româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea, afirmate plenar în timpul Primului Război Mondial.
Alexandru Averescu (1859-1938), personalitate distinctă şi complexă a vieţii militare, politice şi culturale, mai bine de cinci decenii, a dominat scena socio-politică a României prin gesturile şi faptele sale. A ocupat importante funcţii militare, dintre care: comandant al Şcolii Superioare de Război din Bucureşti şi profesor de tactică, ataşat militar la Berlin, şef al Secţiei Organizare din Marele Stat Major, şef al Marelui Stat Major, comandant al Corpului 1 Armată, al Armatei a 2-a şi şef al Grupului de Armate Sud.
Pe plan politic, a fost preşedintele Ligii Poporului (1918). A deţinut înalte funcţii de stat: prim-ministru şi ministru interimar la externe, ministru de interne, al industriei şi comerţului, preşedinte al Consiliului de Miniştri, ministru secretar de stat şi consilier al Coroanei.
Alexandru Averescu a condus armata română spre marile victorii de la Mărăşti şi Oituz în Războiul pentru Întregirea Neamului, iar pe scena politică a avut succes prin întemeierea propriul partid, Partidul Poporului. În primii ani de după război, s-a creat un adevărat mit în jurul său, ţăranii considerându-l un „Mesia al neamului românesc”.
În patrimoniul Muzeului Ceasului Nicolae Simache” Ploiești se regăsește un ceas de buzunar, din aur, marca INTERNATIONAL WATCH Co SCHAFFHAUSEN, care i-a aparținut generalului Al. Averescu. Piesa a intrat în patrimoniul Muzeului Regional de Istorie Prahova în anul 1971, fiind achiziţionată de la un colecţionar de ceasuri din Bucureşti, care menționa în oferta sa faptul că după acest ceas s-a dat semnalul atacului de la Mărășești, atunci când Alexandru Averescu comanda Armata a II-a”.

Ceasul, realizat în primul deceniu al secolului XX, cu o greutate de 22, 97 grame, prezintă carcasă din aur de 14 karate, cu două capace. Pe capacul mediu este inscripţionat cu litere cursive, în limba română indicaţia privind numele posesorului, data onomasticii, anul şi localitatea în care  s-a  făcut achiziţia: General Averescu Al. / 30 August 1912/ Wien”. Sub această gravură este inscripţionat numele mărcii International Watch Co Schaffhausen, una dintre cele mai apreciate manufacturi elvețiene.
Cadranul emailat, cu cifre arabe pentru ore şi linii pentru minute prezintă inscripția: MARTIN HALBKRAM/K.U.K. HOFUHRMACHER/WIEN (furnizor al Curții Imperiale); secundarul este excentric, la ora 6. Mecanismul, cu întoarcere manuală, prezintă eşapament anker și este în stare de funcţionare. Deviza firmei International Watch co Schaffhausen-PROBUS SCAFUSIA, ce desemnează calitate și încredere, este ștanțată pe capacul din spate al carcasei și pe placa mecanismului.

Conservator ing. Carmen BANU

Link-uri utile