18 Mai - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

 

Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune

 

 
ICOM selectează în fiecare an pentru Ziua Internațională a Muzeelor o temă care stă la baza grijilor societății.
Cu ajutorul temei Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune, Ziua Internațională a Muzeelor 2020 își propune să devină un punct de referință în celebrarea diversității perspectivelor ce alcătuiesc comunitățile și personalul din muzee, și uneltelor folosite în identificarea și depășirea prejudecăților în ceea ce ne prezintă și a poveștilor ce ni se spun.
Potențialul muzeelor de a crea experiențe semnificative pentru oameni cu origini și trecuturi diferite este esențial pentru valorile lor sociale. Ca agenți ai schimbării și instituții de încredere, nu există un moment mai bun ca acum pentru muzee de a-și demonstra relevanța prin implicarea într-un mod constructiv în realitățile politice, sociale și culturale ale societății moderne.
Provocările incluziunii și diversității și dificultatea navigării problemelor sociale complexe în medii din ce în ce mai polarizate, deși nu sunt unice pentru muzee sau instituții culturale, sunt importante datorită gradului mare de respect atribuit muzeelor de către societate.
O așteptare publică crescândă pentru schimbare socială a angrenat o discuție în jurul potențialului muzeelor de a crea un bine social cu ajutorul expozițiilor, conferințelor, spectacolelor, programelor educaționale și a inițiativelor. Însă rămân multe de făcut pentru a birui dinamicile conștiente și subconștiente ce pot crea diferențe în muzee și între muzee și vizitatori.
Aceste diferențe se pot raporta la mai multe subiecte, cum ar fi etnicitatea, sexul, orientarea și identitatea sexuală, trecutul socioeconomic, nivelul educațional, abilitățile fizice, afilirea politică și religia.

 

Link-uri utile