RESTAURARE ŞI RESTAURATORI

Vâlnic de Mehedinţi

În domeniul etnografic, depozitul și expozițiile din secțiile muzeului dețin un inventar variat, de exemplu: covoare, piese de îmbrăcăminte, decor, etc. Dintre zecile de piese asupra cărora am intervenit, m-am oprit la o piesa din sec. XIX care se află în colecția Muzeului memorial „Cezar Petrescu”, un vâlnic de Mehedinți achiziționat de însuși scriitorul Cezar Petrescu.
 
 
Vâlnicul de Mehedinți este piesă componentă a unui costum femeiesc de sărbătoare. Ținându-se cont de valoarea istorică, documentară și artistică a piesei s-a hotărât stoparea degradării, vâlnicul intrând într-un proces de restaurare-conservare.
 
FIȘĂ DE RESTAURARE
Autorul: Anonim
Titlul: Vâlnic de Mehedinți
Nr. de inventar: 64-4532
Dimensiuni: L=68 cm; LA=234 cm
Material: stofă din lână neagră brodată cu fir metalic alb cu motive geometrice în benzi orizontale și verticale.
-   Desprăfuire cu ajutorul unei pensule
-   Curățire umedă: cu soluție de L.O.C. prin pensulare, după care am limpezit în mai multe băi pînă la îndepărtarea detergentului
-   Uscarea piesei s-a făcut pe o suprafață plană pe pat de hârtie de filtru
-   După uscare am început consolidarea și refacerea zonelor rupte și destrămate din suportul textil și după aceea broderia din fir metalic.
 
 
 
Când suprafața din stofă și broderia au fost restaurate, am trecut la refacerea formei inițiale a piesei prin formarea pliurilor. Pentru menținerea formei am căptușit piesa cu o pânză din bumbac neagră iar în partea de sus am susținut piesa cu o bandă din același material cu căptușeala.
 
 
După restaurare piesa a revenit în expoziția permanentă a Muzeului memorial „Cezar Petrescu”; a fost expusă și în expoziții temporare.
 
Restaurator textile
Alexandrina Luiza BALCAN

 

Link-uri utile