Asta-i hora din Carpați!

 

În vechime, hora satului era nelipsită din cursul firesc al vieții de la țară și avea un important rol de socializare.
În Prahova, ca și în alte zone ale țării, horele debutau la Paște și se țineau în toate duminicile, in afara celor din post și la toate sărbătorile mari din an: de Rusalii, de Sfinții Constantin și Elena, de Sfântul Ilie, la Sfânta Maria, Sfântul Dumitru, Sfinții Mihail și Gavriil, de Crăciun. Acestea se desfășurau fie la cârciumile din sat, fie în fața unei prăvălii, tot lângă cârciumă, undese organizau 3 sau 4 saloane de dans.Cârciumarii tocmeau lăutarii, în timp ce băieții plăteau jocul. Horele se desfășurau pe vârste (cam 3 hore) – flăcăii și fetele o horă, tinerii căsătoriți o horă, bătrânii o horă. Întâi jucau fetele și flăcăii până la asfințit, apoi cei căsătoriți. Atenție: cei căsătoriți puteau juca doar cu neamurile, rar doar care erau rude apropiate se prindeau între cei necăsătoriți. De asemenea, o femeie măritată putea dănțui cu un alt bărbat, dar mai întâi cerea voie bărbatului său.
În Talea, spre exemplu, era hora de zi - la ora 18 fetele plecau acasă. Apoi veneau la joc cei bătrâni. La Paște, fetele dădeau băieților care le jucau,două ouă roșii. De obicei, se începea cu Hora, apoi Brâul, Sârba, Ungureasca și se termina cu Breaza.
În hora tinerilor, se obișnuia ca băieții să participe de la 16-17 ani, iar  fetele începând cu vârsta de 15-16 ani erau „prinse în horă” arătând că sunt gata să se mărite. Acestui moment i se acorda o atenție deosebită. Fata purta haine de sărbătoare și cămașa cea nouă, brodată pe ascuns, în postul Paștelui. Când mergeau la horă, fetele purtau batista la brâu. Surorile mai mici nu aveau voie să intre în horă până nu se mărita cea mare. Ședeau doar să se uite. Evident, măiestria cu care jucau și frumusețea era un atuu al fetelor în fața pețitorilor. Așa se înfiripau legăturile de iubire.

Din seria Sărbători și obiceiuri. Răspunsuri la chestionarele Atlasului Etnografic Român.

 Text de Ioana Constantin, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Foto1: Carte poștală ilustrată „Hora la Comarnic”- fotocopie, din colecția MJIAPH

Foto 2: Carte poștală ilustrată „Hora la Nea Lache din Breaza de Sus” - fotocopie, din colecția MJIAPH

Foto 3: „Costumul popular românesc – artă și tradiție”- secvență din expoziția temporară a MJIAPH (Str. Toma Caragiu 10)

Link-uri utile