Provocările noastre... evenimentele lunii mai din anii 1877, 1945, 1950

,,Provocările noastre…’’

Dragi copii, continuăm întâlnirile noastre virtuale.
Istoria este interesantă și are un loc special în viețile oamenilor. Mihail Kogălniceanu spunea: ,,istoria…ne arată ce am fost, de unde am venit, ce suntem şi…ce avem să fim!’’.
Provocarea a fost lansată elevilor clasei a VII-a E de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul’’, Ploiești, prin intermediul d-nei diriginte Mariana Iancu, prof. dr. limba română. Invitația lansată copiilor, a fost de a descoperi evenimentele istorice petrecute la începutul lunii mai în anii 1877, 1945 și 1950.

Începutul lunii mai marchează trei momente importante din istoria națională și universală:
Anul 1877
-România și-a Proclamat Independența față de Imperiul Otoman.
Anul 1945
-Semnarea actului de capitulare necondiționată a Germaniei, fapt ce a dus la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. Moment cunoscut în istorie ca Ziua Victoriei Aliaților.
Anul 1950
-Declarația rostită de Robert Schuman, ministrul francez de externe ce a rămas în istorie drept "Declarația Schuman". Acesta propunea o nouă formă de organizare a statelor Europei, ce a dus la crearea "Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului", al cărei membri urmau să gestioneze împreună aceste două resurse. Evenimentul este sărbătorit anual ca Ziua Europei, o sărbătoare a păcii și unității în Europa.
Anul acesta marcăm 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 70 de ani de la pronunțarea "Declarației Schuman", considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.
Provocarea le-a fost oferită copiilor pentru a ne povesti din perspectiva lor, momentele istorice de atunci și importanța lor pentru români și lumea întreagă.
Pornind de la evenimentele petrecute în anii menționați, copii au realizat proiecte interesante și astfel ne oferă o frumoasă lecție de istorie, pe care vă invităm să o vizualizaţi accesând linkul https://www.youtube.com/watch?v=AcPuxLzugls&t=1s
Prin documentarea efectuată, lucrând în echipă sau individual, elevii s-au transformat în mici profesori și ne invită să facem o călătorie fascinantă prin istoria națională și universală.
Importanța istoriei ne-o ilustrează și cuvintele d-nei prof. dr. Mariana Iancu:
„Istoria este și va rămâne, mereu, o „lecție" dincolo de școală, de manuale...
Este marea lecție de viață pe care ne-o transmit generațiile anterioare, cei ce au făurit-o și, mai ales, cei ce și-au dat viața pentru noi, pentru ROMÂNIA.
Este acea lecție minunată care ne învață să devenim FIII ADEVĂRAȚI AI ROMÂNIEI.
Noi toți, elevii de ieri și cei de azi, trebuie să înțelegem istoria și să învățăm din ea IUBIREA SFÂNTĂ DE ȚARĂ, adică respectul, sacrificiul, datoria, dăruirea – căci trebuie să dăruim această superbă țară, cu orice sacrificiu!, copiilor și nepoților noștri…
Iubirea de țară? – «…IUBIREA DE MOȘIE E UN ZID» (Mihai Eminescu, Scrisoarea a III-a)…”

Mulțumim tututor pentru că ne sunteți alături!
Cu dor de voi, abia așteptăm să ne treceți pragul, ca altădată!
Muzeograf Monica Cîrstea

Link-uri utile