„UNIVERSUL COPILĂRIEI” expoziţie temporară 1 iunie – 31 iulie 2011

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită miercuri, 1 iunie 2011, ora 10.30, în sala Auditorium din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare „Universul copilăriei”.

“Universul copilăriei” este sintagma care cuprinde tot ceea ce ne înconjoară atunci când suntem la începuturi, în anii copilăriei, dar care ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii. Nu trebuie să fii copil pentru a te bucura încă de păpuşi. Unii ar spune că nu trebuie să te joci cu păpuşile pentru a fi încă un copil.

“Copilaria este o lume de miracole şi de uimire, a creaţiei scăldate în lumină , ieşind din întuneric, nespus de nouă şi proaspătă şi uluitoare. Copilaria se termină atunci când lucrurile încetează să ne mai mire” spunea dramaturgul Eugene Ionesco.

 


Expoziţia de faţă poate fi privită atât prin ochii copiilor, care vor descoperi păpuşi, cărţi de poveşti, fotografii ale copiilor din alte vremuri, dar şi alte obiecte din anii copilăriei, cât şi prin ochii oamenilor maturi, care la rândul lor vor descoperi imaginea propriei copilării, poate demult uitate.

Chiar dacă pentru cei mai mulţi păpuşile sunt simple jucării, există şi păpuşi deosebit de valoroase, atât material cât şi artistic.

Astfel cele 127 de păpuşi sunt o colecţie de manechine în miniatură, prin vestimentaţia lor prezentându-ne, în mod fidel şi cu lux de amănunte, o trecere în revistă a modei în ultimii 2000 de ani în Franţa, ştiut fiind faptul că tendinţele în modă au fost date de această ţară. Retrospectiva începe cu moda romană, continuă cu cea galică, până în secolul al X-lea când se formează poporul francez, ajungând până în anii 70 ai secolului XX.

Se cuvine să aducem mulţumiri domnului Marian Spătaru, colecţionar desăvârşit, care cu o deosebită amabilitate ne-a oferit, spre expunere, cea mai mare parte a pieselor prezente.

Programul zilei va cuprinde, pe lângă vernisajul expoziţiei, un concurs de desene pe asfalt, dar şi un spectacol de teatru de păpuşi.

Biroul Istorie,
referent Amalia Nicoară

Link-uri utile