Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Noaptea muzeelor la cea de-a VII-a ediţie

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale muzeale subordonate vă invită sâmbătă, 14 mai 2011, începând cu ora 19.00 la un program nocturn de vizitare a sălilor de expoziţii, care se va încheia , târziu în noapte, la ora 01.00. Astfel publicul vizitator poate admira, la lumina caldă a lumânărilor, piese de valoare din partimoniul naţional şi nu numai. Intrarea acestuia va fi liberă, programul fiind destinat, în primul rând categoriilor care altfel nu au timp sau bani pentru a trece pragul acestui tip de instituţie.

Citeşte mai mult

   

Expoziţie temporară "Porţelan european din colecţia Castelului Peleş"

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş vă invită joi, 28 aprilie 2011, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare „Porţelan european din colecţia Castelului Peleş”, organizată în sala Tezaur.

Citeşte mai mult

   

"Săptămâna familiei, săptămâna fără TV” Expoziție temporară ”Felicitări de Paște, icoane și ouă încondeiate"

15 aprilie 2011 – la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă pentru al doilea an consecutiv, în calitate de partener, la manifestarea ” Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”, inițiată de Asociația ZIBO. Astfel, vineri, 15 aprilie 2011, toate secțiile muzeale vor avea intrarea liberă pentru copiii preșcolari și școlari, precum și pentru însoțitorii acestora.

 

Citeşte mai mult

   

93 de ani de la istorica unire a Basarabiei cu România

Sub egida Consiliului Județean Prahova în Parcul memorial ”Constantin Stere” din Bucov, vineri, 25 martie 2011, vor avea loc ample manifestări culturale dedicate aniversării a 93 de ani de la istorica unire a Basarabiei cu România.

Citeşte mai mult

   

Expoziție de fotografie – ”Flashback- Clișee voalate din Epoca de Aur și anii tranziției” de Florin Andreescu

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită marți, 18 ianuarie 2011, ora 18.00, în sala Auditorium, la vernisajul expoziției de fotografie – ”Flashback- Clișee voalate din Epoca de Aur și anii tranziției” autor Florin Andreescu. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 ianuarie -15 iunie 2011.

 

Citeşte mai mult

   

Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2011

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova împreună cu cele 15 secții ale sale organizează în perioada 14-15 ianuarie 2011 o serie de manifestări dedicate atât aniversării a 161 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, cât și Zilei Culturii Naționale, legiferată de Parlamentul României în acest sens.

 

Citeşte mai mult

   

Conferinta generală ICOM sub semnul armoniei sociale

În perioada 7-12 noiembrie 2010 o delegație a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, formată din director general, dr. Lia Maria Voicu, și director adjunct, arhg. Marinela Peneș, a participat la cea de-a 22 Conferință Generală și totodată a 25-a întâlnire generală ICOM, desfășurată, anul acesta, la Shanghai, China. A fost aleasă această destinație în condițiile în care anul acesta la Shanghai a fost deschis Expo 2010.

În mesajul de deschidere domnul Alpha Oumar Konare – fost președinte ICOM, actual politician din Mali , a subliniat faptul că muzeele nu aparțin muzeelor, dar nu aparțin nici curatorilor. Mesajul a venit în condițiile în care tema conferinței a fost ”Muzeele pentru armonie socială”. Astfel rolul muzeelor este cel de mediator în promovarea armoniei sociale.

Citeşte mai mult

   

O prestigioasa manifestare muzicala editia a XVI-a

Concursul National de Interpretare si Creatie Muzicala “Paul Constantinescu”

In zilele de 10-13 decembrie 2010, a acut loc cea de-a XVI-a editie a Concursului National de Interpretare si Cratie Muzicala “ Paul Constantinescu”, prestigioasa manifestare muzicala organizata annual de catre Muzeul memorial “Paul Constantinescu” – sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, impreuna cu Filarmonica “Paul Constantinescu”, cu sprijinul direct si generos al Consiliului Judetean Prahova, Prefecturii si Primariei municipiului Ploiesti, Directiei de Cultura si Patrimoniu Prahova. Astfel , pentru a XVI-a oara Ploiestiul – “ oras alb al aurului negru, a devenit in luna decembrie un adevarat centru national al marii si adevaratei muzici”.

Citeşte mai mult

   

Comunicat de presa 20.10.2010

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul ”Conacul Bellu” Urlați vă invită miercuri, 27 octombrie 2010, la prelegerea ”Casa și gradina valahă” susținută de academicianul Răzvan Theodorescu.

Citeşte mai mult

   

Comunicat de presa 05.10.2010

Expoziție temporară - ”Comorile dacilor” – ediția a II-a
”Capodopere ale artei aurului antic din Dacia”
14 - 31 octombrie 2010

Sub patronajul Consiliului Județean Prahova și al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, la sediul muzeului din str. Toma Caragiu, nr. 10, în sala Tezaur, se va vernisa joi, 14.10.2010, ora 1200 expoziția temporară ”Comorile dacilor”,ajunsă anul acesta la cea de-a doua ediție.

Citeşte mai mult

   

Pagina 94 din 95