Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

10 martie 1931 – Nicolae Iorga primește colanul Ordinul Ferdinand I

 
La acea data, Nicolae Iorga scria în jurnalul său:
„La 1 și jumătate la dejun la Palat, cu soția. Iau parte rectorii de la Politehnică, de la Școala de Război, vicerectorul de la Academia de Comerţ, decanii, Baliff, Ilasievici.
Regele mă cheamă la o parte și, cu câteva cuvinte despre rolul ce am avut în pregătirea unirii românești îmi dă colanul Ordinului Ferdinand. E de faţă prințul Nicolae și Moștenitorul.
La masă Regele-mi vorbește foarte amabil. A primit pe Cuza, care i-a expus „doctrina“; i s-a arătat că, de fapt, ea nu duce la nimic. Vorbind de miniștrii săi, Regele arată că Mironescu n-a căutat puterea, că i s-a impus să prezideze Guvernul. Haţeganu se dovedește bun la lucru. Eu nu ating în nimic revocarea lui Burillianu. Multe idei ale Regelui despre școală: ar vrea diplome de Stat pe lângă licență. Recunoaște marea schimbare în bine la studenți: de Florii ar voi ceremonia decorării steagului universitar.
Va veni și la Universitate pentru o vizită neașteptată. Crede că mulți profesori nu-și țin cursurile. I s-au adus multe plângeri contra lui Peretz. Pe Moștenitor vrea să-l crească mai românește. Se dă la brazdă. „Trage chiulul, dar inteligent.” Nu se dă la mersul pe jos. Ba inventează conferințe ale Regelui cu personalități importante ca să scape.
Regele e voinic și bine dispus; ordinea în Palat, perfectă.
 
 
 
Pe diploma colanului se înseamnă prezidarea primei Camere a României întregite, rolul de conducător moral al noii generații, propaganda în străinătate.ˮ
Ordinul „Ferdinand I” a fost o decorație creată la 8 mai 1929, în amintirea regelui Ferdinand I al României, care încetase din viață la 20 iulie 1927. Simultan s-a creat și Medalia Ferdinand I. Ordinul avea șase grade și putea fi acordat numai cetățenilor români care avuseseră o contribuție deosebită la Marea Unire din 1918.
Colanul reprezintă cel mai înalt însemn al ordinului „Ferdinand I”. Cel care l-a proiectat a fost însuși regele Ferdinand I al României. Ordinul are ca simbol o cruce cu capetele despicate. Crucea este compusă din îmbinarea literei F a cifrului regelui Ferdinand I. Crucea este realizată din email verde și este surmontată de o coroană aurită. Aceasta este prinsă de cordonul colanului format din inele aurite care leagă împreună cele 12 cruci alternante, realizate din email verde și albastru.
 
 
Colan (limitat la 5, apoi la 8 membri)
Mare Cruce (limitat la 10, apoi la 15 membri)
Mare Ofițer (limitat la 25, apoi la 40 de membri)
Comandor (limitat la 40, apoi la 60 de membri)
Ofițer (limitat la 50, apoi la 75 de membri)
Cavaler (limitat la 70, apoi la 100 de membri)
Doar 8 astfel de colane au fost realizate vreodată și au fost acordate: reginei Maria, mareșalului Alexandru Averescu, mareșalului Constantin Prezan, Nicolae Iorga, Alexandru Vaida-Voevod, Iuliu Maniu și generalului Henri Berthelot, singurul străin căruia i-a fost oferit ordinul.
Muzeograf Mihaela Voicea
   

Medalion comemorativ Cezar Petrescu

(1 decembrie 1892 - 9 martie 1961)

Evocarea prieteniei dintre Cezar Petrescu şi Panait Istrati, relatată de domnul Zamfir Bălan - cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Brăilei "Carol I"
 
♦ Vernisajul expoziţiei temporare „Cezar Petrescu, portret de scriitor”
   

Medalionul comemorativ Cezar Petrescu

„Îndeletnicirea scriitoricească am socotit-o întotdeauna unica-mi raţiune de existenţă, unica justificare a trecerii mele prin viaţă”  ♦ CEZAR PETRESCU

Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează marţi, 9 martie 2021, ora 11.00 Medalionul comemorativ Cezar Petrescu, în semn de profund omagiu pentru marele scriitor, la 60 de ani de la trecerea în eternitate.
În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Cezar Petrescu, portret de scriitor” şi depuneri de flori la statuia din curtea muzeului.Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, satul Hodora, comuna Cotnari, județul Iași - d. 9 martie 1961, București), membru al Academiei Române din anul 1955, este unul dintre cei mai importanţi prozatori interbelici, un talent veritabil şi un adept al stilului modernist, opera sa cuprinzând circa 70 de volume: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică şi literatură pentru copii, studii, note de călătorie şi memorialistică.
   

PROIECT EDUCAŢIONAL

„Soare crud în liliac,
Zbor subțire de gândac,
Glasuri mici,
De rândunici
Viorele și urzici…
Primăvară, din ce rai
Nevisat de pământeni
Vii cu mândrul tău alai
Peste crânguri și poieni?
Pogorâtă pe pământ
În mătăsuri lungi de vânt,
Lași în urmă, pe câmpii,
Galbeni vii
De păpădii.”
♦ George Topârceanu

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Ioana–Mihaela Brănescu, elevă în clasa a IX-a B la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
   

PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ!

   

MĂRŢIŞOARE MUZEALE

Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale din Ploieşti şi judeţ întâmpină primăvara cu „Mărţişoare muzeale”, oferite cu drag publicului în perioada 28 februarie - 8 martie 2021. Anotimpul renaşterii va fi sărbătorit şi în mediul virtual, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiilor sale muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro şi pe www.instagram.com/muzeul.de.istorie.ploiesti/, prin următorul program:

 

În Ploieşti:
 
Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”,
   Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr. 1, tel. 0344 100 768
   28 februarie - 10 martie 2021
Expoziţie temporară: „Mărţişoare pentru mama”
 
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
   Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 522 656
   1 martie 2021
Expoziţia temporară: „Mărţişorul vestitor”
 
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”,
   Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244 542 861
   1 martie 2021
Expoziţie temporară: „Ceasuri cochete, mărţişoare pentru fete”
 
Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al -XIX-lea”,
   Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2, tel. 0244 529 439
   3 martie 2021
„Mărţişor cu dor”
- realizat în colaborare cu Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Ploieşti
 
 
În judeţ:
 
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
   str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
   1 martie 2021
• Expoziţie temporară: Mărţişor călător: Perlele turismului prahovean de odinioară
 
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov,
   Parcul Constantin Stere Bucov, str. Dacia nr. 13, tel. 0244 344 040
   1 martie 2021
„Dor de mărţişor!”
 
Muzeul „Casa Domnească” Brebu
   1 martie 2021
„Armonii de primăvară”
 
Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
   1-8 martie 2021
• Ateliere de creaţie: „Ghiocei în alb şi roşu”
 
Muzeul „Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
   1 martie 2021
„1 Martie – Istoria mărţişorului”
 
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni,
   str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
   1 martie 2021
„Vestitorul primăverii”

   

Expoziția temporară „Mărțișorul vestitor‘‘

Mărțișor, mărțiguș, marț, mărțic, mărțug – un fir alb și altul roșu într-o răsucire potrivită, o reluare nesfârșită, un element simbolic ce intermediază trecerea de la iarnă la primăvară.
În prima zi din luna lui Marț, începând cu ora 10.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova are deosebita plăcere de a vă invita la sediul din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10 la vernisajul expoziției temporare „Mărțișorul vestitor”.
De la materialul din care este confecționat, până la formele pe care le întruchipează, colecția de mărțișoare expusă, întrunește 90 de modele realizate în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Totodată, aducem în atenţia publicului o serie de cărți poștale ilustrate cu tematică florală, circulate în primul deceniu al veacului anterior.
 

 BIROU ISTORIE

   

PROIECT EDUCAŢIONAL

„Dac-ai ști, dac-ai pricepe
Dragostea de und' se-ncepe!
De la ochi, de la sprîncene,
De la buze subțirele,
Mușcar-ar neica din ele
Ca dintr-un fagur de miere!”
♦ poezie populară

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cărţile poştale realizate de: Ioana–Mihaela Brănescu, clasa a IX-a B; Maria Alexandra Popescu, clasa a IX-a B; Sanda Andreea, clasa a XII-a E; Vlad Nicolae Enciu, clasa a XII-a C; Mihaela-Daria Fătu-Bucuroiu, clasa a XII-a C; Maria Iriminescu, clasa a XII-a C; Darius Enciu, clasa a XII-a C, elevi ai Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.


 
 
 
 
 
   

DRAGOBETELE

 
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
„Legenda lui Dragobete”
 
Muzeul „Conacul Pană Filipescu”
„Dragobetele – Simbolul dragostei autohtone”
 
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
„Sărbătoarea Iubirii între Sfântul Valentin şi Dragobete”
 
Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească
„Corespondenţe afective”
 
Muzeul „Foişorul Bellu” Urlaţi
„Sărbători tradiţionale româneşti de DRAGOBETE”
 
Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”
„Dragobete, Cap de primăvară”
   

DRAGOBETELE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi din judeţ vă invită, miercuri, 24 februarie 2021, să celebrăm Dragobetele - tradiţiile şi obiceiurile specifice sărbătorii iubirii la români. Evenimentul va fi sărbătorit în mediul virtual, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiilor sale muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro. şi pe www.instagram.com/muzeul.de.istorie.ploiesti/, prin următorul program:

 

 

În Ploieşti:
 
Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”
str. Democraţiei, nr. 2, tel. 0244 529 439
  „Dragobete, Cap de primăvară”
- realizat în parteneriat cu Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Ploieşti
 
 
În judeţ:
 
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”
   Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1-3, tel. 0244 280 861
  „Legenda lui Dragobete”
 
 
Muzeul Conacul Pană Filipescu”
   Comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, jud. Prahova, tel. 0244 389 480
  „Dragobetele – Simbolul dragostei autohtone”
 
 
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
   Parcul Constantin Stere Bucov, str. Dacia nr. 13, tel. 0244 344 040
„Sărbătoarea Iubirii între Sfântul Valentin şi Dragobete”
 
 
Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească
   str. Valea Largă nr. 139A, jud. Prahova, tel. 0244 235 470
„Dragobete, Cap de primăvară”
 
 
Muzeul „Foişorul Bellu” Urlaţi,
   str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
„Sărbători tradiţionale româneşti de DRAGOBETE”
 
   

Pagina 7 din 98