Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

IN MEMORIAM ALEXANDRU BELLU

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 24-26 aprilie 2021, omagierea ilustrului om de cultură, baronul Alexandru Bellu (1850-1921), de la a cărei trecere în eternitate se împlinesc 100 de ani.


 Programul evenimentului:
Sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 11.00,
Muzeul „Conacul Bellu“ Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12:
„IN MEMORIAM ALEXANDRU BELLU“
- Participă: dr. Georgeta Filitti - istoric, membrii familiei Bellu şi ai Fundaţiei „Calea Victoriei“;
Organizator: Gabriela Nicolau
 
•Duminică, 25 aprilie 2021, ora 11.00,
Muzeul „Foişorul Bellu“ Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12:
Vernisajul expoziţiei temporare:
„Fotografiile artistului în colecţie de cărţi poştale“
Organizator: Argentina Istrătescu
 
•Luni, 26 aprilie 2021, ora 12.00, Cimitirul Bellu, Bucureşti:
Comemorare: depuneri de flori, slujbă religioasă, alocuţiuni.
Organizator: Gabriela Nicolau

 

   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Instrumente vechi de scris,
Folosite în stil unic și creativ
Pe o foaie de hârtie,
Fac opere de artă din cuvinte!”
♦  Monica Cîrstea
 
În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Elena-Gabriela Voica, elevă în clasa a IX-a I la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
 
 
 
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, str. Nicolae Simache nr. 1 - secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - vă invită în perioada 12 aprilie – 14 mai 2021 să vizitaţi expoziţia temporară „Fumuri de altădată”. Vernisajul acesteia se va desfăşura online, luni, 12 aprilie 2021, ora 12.00, pe pagina de facebook Nicolae Simache (Muzeul Ceasului).
Expoziţia aduce în atenția publicului vizitator, o mică parte a colecţiei de pipe, portţigarete și brichete a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Piesele, datate în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, sunt realizate din lemn de diferite esenţe, spumă de mare, ceramică, os, cu măiestrie îmbinate cu fildeş, chihlimbar și argint. În expoziţie se vor regăsi şi piese cu valoare memorială, ce au aparținut unor personalităţi precum poetul Vasile Alecsandri, pictorul Nicolae Grigorescu sau compozitorul și pianistul Theodor Rogalski.


   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Hai să ne reîmprietenim cu toții
Folosind instrumentele de scris,
Cu scrierea caligrafică.”
 ♦ Monica Cîrstea

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Teodora Cristiana Gheorghe, elevă în clasa a IX-a Ila Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită, din 6 aprilie 2021, ora 12.00, să vizitaţi expoziţia temporară „Ploieşti – oraşul meu”. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Ploieşti.Tema expoziţiei a pornit de la proiectul educaţional „Ploieştiul de altădată”, proiect iniţiat ca o călătorie în timp prin intermediul cărţilor poştale ilustrate. Prin tema lansată în cadrul proiectului desfăşurat pe platformele de comunicare online, elevii au fost iniţiaţi în istoria locală.
Proiectul expoziţional vă provoacă să descoperiţi oraşul Ploieşti prin intermediul desenelor şi machetelor realizate de elevii claselor a V-a B, a V-a D, a VI-a A, a VI-a B, a VI-a C, a VII-a B, a VII-a C şi a VIII-a A, profesori coordonatori: Nicoleta Camelia Bucurică, Eugenia Dârmon şi Luminiţa Tonsciuc.
Prin acest proiect expoziţional încercăm să evidenţiem cum o activitate extraşcolară poate fi transformată într-o expoziţie reuşită, ce poate fi admirată de publicul larg.

Vă aşteptăm cu drag!
Muzeograf Monica Cîrstea
   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Cuvântul scris cu mâna noastră,
Cu pixul sau stiloul,
Imprimă pe hârtie propria emoție.”
 ♦ Monica Cîrstea

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Andreea Sanda, elevă în clasa a XII-a E la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
 
   

31 martie 2021 - NICHITA 88

 

Cu ocazia aniversării a 88 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu, vă prezentăm un colaj cu fotografii din copilăria marelui poet:
Vizionare plăcută!
   

Nichita 88

Sub genericul „Nichita 88”, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” din Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită să participaţi la activităţile dedicate aniversării a 88 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu:
 30 martie 2021
·   Gânduri la aniversare
proiect online în colaborare cu elevi ai Colegiului Național Nichita Stănescu Ploiești;
- prof. coordonatori: Corina Barbu şi Tamara Jakab
 
31 martie 2021, ora 11.00
Muzeul Memorial Nichita Stănescu, Ploieşti str. Nichita Stănescu nr. 1
·  Depuneri de flori la statuia poetului din curtea muzeului
·   Vernisarea expoziţiilor temporare:
„Eu sunt o pată de sânge care vorbește”
„Versuri nichitiene ilustrate”
 

   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Scrisul de mână este autobiografie.”
 ♦ Terri Guillemets
(citat recomandat de prof. Manuela Ilie)

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Mara Ilinca Ionescu, elevă în clasa a IX-a B la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
   

103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 26 martie 2021, începând cu ora 10.00, la manifestările culturale prilejuite de Aniversarea a 103 de ani de la Unirea Basarabiei cu România:
 
 
Ora 10.00, Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov
• Depuneri de flori la statuile personalităţilor de pe Aleea Făuritorilor Unirii
 
Ora 10.30, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”
• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere din curtea muzeului
• Inaugurarea expoziţiei temporare dedicată împlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

   

Pagina 2 din 95