VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

În data de 26.05.2016, ora 11, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, strada Toma Caragiu nr. 10, va fi vernisată expoziția temporară ”Magic şi simbolic: Reprezentări antropomorfe şi zoomorfe în Preistorie”. 

Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Județean Buzău. Sunt expuse piese arheologice descoperite în localitățile Mălăieștii de Jos, Seciu, Colceag, Târgșoru Vechi (județul Prahova) și Aldeni, Coțatcu, Sudiți, Pietroasa Mică, Moisica, Fințești (județul Buzău), datând din epoca eneolitică și atribuite culturii Gumelnița (4500-4200 î.Hr.). 
Expoziția explorează segmentul lumii magico-religioase preistorice, fiind expuse o serie de piese-simbol antropomorfe și zoomorfe sub diferite reprezentări, respectiv vase, statuete, miniaturi, ce sunt modelate din lut și os. Aceste artefacte exprimă prezenţa în epoca eneolitică a unor credinţe, teme religioase şi mitologice legate de lumea vegetală, dar şi a unora în care animalele aveau o reprezentare bine definită, ambele reflectate şi de aceste reprezentări plastice ce se constituiau în simboluri ce asigurau comunităților umane accesul la o identitate spirituală proprie.