Vă invităm la poveşti!

CUM AR FI DACĂ AȘ SCHIMBA REALITATEA?

Cândva demult de pe timpul lui Domițian, între daci și romani au izbucnit diverse conflicte la nivel economic. Astfel pe tot parcursul sec. I d.Hr. politica romană s-a simțit amenințată de daci, iar de la asta au pornit războaiele dintre strămoșii noștri daci și romanii.
Astfel a început prima confruntare între ei.
Dacii erau conduși de Decebal, o personalitate puternică care în timp și-a îmbunătățit abilitățile militare, respectiv politice, acesta fiind un om priceput, inteligent și viteaz, dar de multe ori extrem de mândru.
Adversarul dacilor era să fie Traian, care în 28 ianuarie 98 d.Hr. a devenit Împăratul Romei. Dacă mai sus precizam că Decebal era o personalitate puternică, nici Traian nu era mai prejos. Reprezenta o fire ambițioasă și foarte orgolioasă, dar care avea o minte sclipitoare și tehnicii de luptă bine gândite.
Era de așteptat ca între două personalități puternice să nu existe armonie și înțelegere. Deci din cauza divergențelor dintre ei a izbucnit și primul război.
În prima jumătate a războiului, dacii erau așa numiții viitori învingători, doar că în urma unui sabotaj pus la cale de armata romană în parteneriat cu un om bun al armatei dacilor care ulterior a fost păcălit de Traian, astfel a reușit să îl vândă pe Decebal care în finalul războiului a rămas în pierdere.
Fiind conștient de așa zisul câștig al romanilor, Traian a stabilit alături de Decebal un schimb, romanii să părăsească regatul dac cu condiția ca și Decebal să predea oamenii buni ai armatei lui cu tot cu arme încântător de bine construite alături de alte bunuri importante deținute de daci.
După a reînceput o nouă dispută.
În cea de a doua parte a conflictului dintre daci și romani, ce s-a desfășurat cu un secol mai târziu, părea din ce în ce mai strâns. Compartiv cu prima dispută, cea de-a doua dispută a fost mult mai intensă cu fel de fel de strategii și evenimente neașteptate.
Dacii erau foarte constrânși deoarece dacă mai aveau parte de o nouă învingere, aceștia ar fi pierdut întregul regat dac cu toate celelalte bunuri deținute.
Până la jumătatea războiului, Traian era convins că o să câștige lupta împotriva dacilor asta până a pierdut controlul. Atât dacii, cât și romanii au realizat importanța războiului, unul dintre ei va ajunge ori să câștige totul, ori să piardă totul.
Regatul dac a fost pariat de către cei doi conducătorii…Traian era însetat de cât mai mult teritoriu și visa la puterea regatului, iar Decebal nu putea să se lase înfrânt și să lase de o parte orgoliul de bărbat, respectiv conducător.
Războiul se anunța spre sfârșite, iar armata romană a rămas cu cât mai puține resurse, dar Traian a venit cu ideea strălucită de a afla cât mai multe strategii pe care le deținea Decebal, tot de la același om foarte implicat și descurcăreț pe care îl deținea la momentul ăla Decebal; dar nu a mai mers, deoarece Decebal deja bănuia de la prima înfrângere a lui că este ceva la mijloc…, dar de data asta comportamentul strategic al lui Traian l-a dat de gol. Decebal nu a mai permis una ca asta. Astfel conducătorul dacilor și-a pus baza în armată și a reușit să o redreseze, iar, în cele din urmă, Decebal a învins.
Decebal: Credeai că eu nu o să aflu până la urmă de ticăloșiile tale?
Traian: Nu mă așteptam să te gândești până acolo.
Decebal: Te-am luat prin surprindere?
Traian: Oarecum… chiar dacă te știam un bărbat puternic și demn.
Decebal: Aș fi preferat să te știu pierzător și demn, să joci corect dacă ar fi fost așa poate nu ai fi plătit atâtea daune.
Traian: Am fost demn, m-am apărat.
Decebal: Da, te-ai folosit în primul război de bunurile mele și nu ai ezitat o clipă să te folosești și de oamenii mei, puteai să te aperi și să acționezi în atât de multe moduri.
Traian: Am greșit, oricât de greu mi-ar fi să recunosc…, dar cred că dacă ne aliem vom fi invincibili.
Decebal: Ai doar o singură șansă să îmi dovedești ce fel de conducător ești, asta doar pentru că ai potențial.
Decebal și Traian au colaborat împreună o perioadă de timp, dar de fapt intențiile lui Traian erau altele, să găsească un moment de slăbiciune al armatei dacilor și să acționeze; în toată perioada asta a purtat o mască. Armata dacă a avut nevoie de o pauză în care să își facă diverse strategii pe care să le folosească în viitoarele lupte, dar cine ar fi crezut că lupta se va desfășura așa curând? Traian nu a ezitat o clipă să se folosească de faptul că dacii erau într-o situație delicată. Surprinzător e faptul că armata nu părea afectată și din contră părea mult prea pregătită. Dar oare de ce? Fiindcă Decebal îl cunoștea atât de bine pe Traian încât în ultima perioadă de colaborare știa la ce să se aștepte. În final datorită înțelepciunii și inteligenței perspicace, Decebal a învins din nou.
Traian a rămas șocat, fiind o persoană deseori calculată nu se aștepta la o asemenea lovitură puternică primită din partea lui Decebal.
Orgoliul imens al lui Traian a dus situația la momentul în care conducătorul romanilor, umilit, a decis să își ia viața într-un mod demn.

Nistor Ioana – Daria, Mențiune
Clasa a VIII-a C, Școala Gimnazială Sat Strejnicu, județul Prahova

Link-uri utile