ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind „oraşul lui Mircea cel Bătrân”. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind Ploieştiul de dinainte de Ploieşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti, timp de peste două secole.

Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgşorului medieval, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, a creat un program care se va desfăşura în perioada 27 iulie – 6 august 2013.

 


Sâmbătă, 27 iulie 2013, se va desfăşura ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi. Cu acest prilej se va vernisa expoziţia Târgşoru Vechi – Novum Forum – 600; dar se vor organiza şi ateliere interactive pentru copii. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, judeţul Prahova pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

 

Link-uri utile