RESTAURARE ŞI RESTAURATORI

RESTAURAREA UNEI OALE TRONCONICE

Vasul ceramic care face obiectul acestui articol a fost descoperit în cursul campaniei arheologice din anul 2002, jud. Prahova, com. Fântânele, punct Budureasca 4.
Complexul în care a fost identificat s-a dovedit a fi o locuinţă (hallstatiană), de suprafaţă care s-a păstrat parţial, fiind perforată de mai multe complexe aparţinând nivelului de locuire al secolelor V-VII p.Chr. Limitele acestui complex nu au fost observate foarte clar, delimitarea spaţiului locuinţei realizându-se pe baza concentrării materialului ceramic şi a urmelor de lipitură provenite din demantelarea (demolarea) pereţilor.
Vasul a fost descoperit în apropierea laturii de vest a locuinţei L1, pe podea, peste el găsindu-se o cantitate mare de lipitură provenită de la pereţi.
Vasul de tip oală, tronconic, modelat cu mâna, pasta de culoare gălbuie, are în compoziţie, ca degresant cioburi pisate mărunt; prezintă ardere secundară materializată prin schimbarea culorii pastei de la roşu cărămiziu la violet şi negru - ardere secundară care ar putea avea ca origine utilizarea casnică. Decorul este realizat dintr-un şir de alveole plasat în partea superioară, având intercalaţi patru butoni dispuşi simetric din care s-au păstrat doi.
Starea de conservare:
Vasul se prezintă în stare fragmentară (56 fragmente), ceea ce permite reconstituirea sa în proporţie de aproximativ 70%.
 
 
La o examinare atentă s-a constatat că fragmentele ceramice prezintă depuneri de sol.
Fragmentele de forme diferite sunt într-o stare de conservare bună; pasta ceramică este de bună calitate, modelată cu grijă.
Etapele procesului de restaurare:
În primă fază, fragmentele ceramice s-au spălat sub jet de apă curentă pentru îndepărtarea depunerilor de sol, după care au fost imersate în băi succesive de apă distilată pentru desalinizare.
Uscarea fragmentelor s-a făcut lent, la temperatura mediului ambiant, fragmentele fiind puse pe hârtie de filtru.
A urmat identificarea fragmentelor componente şi desfăşurarea formei vasului pe masa de lucru în vederea asamblării.
Lipirea fragmentelor s-a realizat cu aracet, începând de la baza vasului; fragmentele se vor lipi pe rând două câte două, obţinându-se panouri care, asamblate şi lipite între ele, duc la panouri mari ce dau în final forma vasului.
Deoarece vasul se întregeşte în proporţie de aproximativ 70% s-a luat amprentă cu ceară dentară de pe zonele originale existente şi cu ajutorul acesteia s-a realizat completarea zonelor lipsă cu ipsos de modelat.
Îndepărtarea excesului de ipsos s-a făcut mecanic, cu ajutorul bisturiului în stare semiumedă. Finisarea zonelor completate s-a realizat cu hârtie abrazivă de diferite granulaţii.
Dimensiuni după restaurare:
H = 22,8 cm, Dg = 19,6 cm, Df= 13 cm.
 
 
Se recomandă ca vasul să fie depozitat sau expus într-un mediu salubru, în condiţii corespunzătoare de microclimat, în poziţie funcţională, asigurându-se o bună stabilitate, fără tensionări şi ferit de şocuri mecanice.
 
Restaurator ceramică Claudia DUMITRESCU

Link-uri utile